Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Middelburg wil af van massatoerisme in de stad

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Middelburg wil af van massatoerisme in de stad
Zeeland wil vermijden dat Middelburg door massatoerisme verandert in ‘een tweede Venetië’. Daarom wil de zuidelijke provincie een ander soort toeristen aantrekken. Daarnaast moet de stad meer inzetten op toerisme buiten het hoogseizoen. Dat staat in de Beleidsvisie Toerisme Middelburg 2030, die maandagavond werd gepresenteerd aan ondernemers en bewoners, meldt Omroep Zeeland.

Massatoerisme moet uit de provincie verdwijnen, vinden de schrijvers van het onderzoek. Vooral in juli en augustus, tijdens het hoogseizoen, hebben Middelburgers last van een groeiende stroom toeristen in de Zeeuwse hoofdstad. Zo maken huizen waar mensen in kunnen wonen plaats voor hotels en komt volgens het onderzoek de leefbaarheid van de bewoners in het geding. Een belangrijke factor is de grote hoeveelheid auto’s.

Stop op voorzieningen

De stad wil inzetten op een ander soort toerist. Deze toeristen komen naar de stad om te ontdekken wat deze te beiden heeft en daarbij gebruik maken van de lokale horeca en winkels. Ook zijn dit toeristen die niet in het hoogseizoen naar de stad komen en bijdragen aan het voorzieningsniveau in de stad door geld uit te geven.

Ook wil de stad een stop zetten op het overnachtingsaanbod in buitenwijken van de stad. Daar vestigen allerlei bed and breakfasts en groepsaccommodaties. In het rapport wordt bepleit dat er alleen maar nieuwe accommodaties in het centrum van de stad mogen komen. Daarbij moet de stad de ‘kwaliteitsbezoekers’ en ‘onafhankelijke ontdekkers’ faciliteren om ook buiten de zomermaanden naar de stad te gaan, door evenementen in de stad beter te verdelen over het jaar. Daarnaast denkt de gemeente dat een nieuw museum een aanwinst kan zijn.

‘Niet alleen maar strand’

Maandagavond kwamen bewoners, ondernemers en de politiek samen in de Middelburgse bibliotheek om de presentatie van het beleidsplan bij te wonen. Het is duidelijk dat toerisme in de provincie leeft.

Toeristen die naar Zeeland komen gaan daar volgens een bezoekers van de presentatie-avond niet alleen naartoe voor het strand. “Ook de mensen die in een hotel in Domburg of Dishoek verblijven doen dat omdat ze óók naar Middelburg willen.”

Massatoerisme

Maar het toerisme in de stad brengt niet alleen maar welvaart, blijkt tijdens de presentatie. Een onderneemster zei dat bij haar in de straat een derde van de woningen toeristisch wordt verhuurd. Volgens haar komt hierdoor de sociale cohesie in het geding. Ze vreest dat de stad ‘een tweede Venetië’ wordt als er niets wordt gedaan aan het massatoerisme.

In het rapport komt verder naar voren dat auto’s uit de binnenstad moeten worden geweerd. Dat kan onder andere door het aanleggen van parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Zo kan zoekverkeer worden voorkomen. Ook moet er meer ruimte komen voor het parkeren van fietsen. Veel toeristen in de stad huren namelijk een fiets.

03 mei '24 (12:06)

‘Dagrecreatie getroffen door mogelijke btw-verhoging op logies’

Volgens HISWA-RECRON kleven er nadelen aan het verhogen van de btw op logies. Zo leidt het minder gasten, overnachtingen en brutowinst bij aangesloten groepsaccommodaties en vakantieparken van HISWA-RECRON. Ook bezoekers van dagrecreatieve bedrijven worden getroffen door een btw-verhoging op logies, meldt de belangenorganisatie.

03 mei '24 ( 9:12)

Pete Philly & Perquisite brengt na zestien jaar nieuw album uit

Hiphopformatie Pete Philly & Perquisite brengt vrijdag na zestien jaar een nieuw album uit. Hoewel de twee artiesten elkaar nooit echt uit het oog verloren, voelde het goed om na al die jaren weer samen muziek te maken. "We vroegen ons af: wat gebeurt er als we opnieuw samen de studio in gaan? Wat komt er dan uit? Voor we het wisten zaten we al op zeven nummers en dachten we: waarom stoppen als de flow zo goed voelt? Laten we een heel album maken!", vertellen de muzikanten in gesprek met het ANP.

01 mei '24 (12:02)

NPO met juristen in gesprek over situatie rond documentaire PowNed

De NPO is met haar juridische afdeling aan het kijken wat er nu gebeurt rond de documentaire PowNed of View: De Prikpen. Dat laat een woordvoerder woensdag aan het ANP weten. "De journalistieke vrijheid is een groot goed", meldt de NPO in een verklaring. "We hebben PowNed onze ondersteuning aangeboden."

25 april '24 ( 8:32)

Marechaussee Schiphol vol aan de bak: drukke meivakantie op de planning

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

25 april '24 ( 8:30)

Meivakantie in eigen land voor veel Nederlanders

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

23 april '24 (13:56)

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

22 april '24 (10:56)

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

19 april '24 (10:41)

Vanaf nu is de natuur ook een artiest (die daar geld aan kan verdienen)

De zingende vogeltjes of kabbelende watertjes die je in veel muzieknummers hoort kunnen vanaf nu aangemerkt worden als ‘muzikant’. Het staat artiesten vrij om de natuur mee te nemen in de artiestenlijst, waardoor het ook voor deze ‘artiest’ mogelijk wordt om royalty’s te ontvangen, meldt NOS.

18 april '24 (11:32)

Minimumloon toch niet met 1,2 procent extra omhoog: Eerste Kamer stemt tegen spoedwet

Het leek er even op dat het minimumloon met 1,2 procent extra verhoogd zou worden, maar dit gaat niet door. De Eerste Kamer stemde woensdag tegen. Dit betekent dat er per 1 juli dus geen extra verhoging van het minimumloon plaatsvindt, meldt Rijksoverheid.

16 april '24 (11:54)

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.