Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meivakantie in eigen land voor veel Nederlanders

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
meivakantie camping
Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei. "Nederland past goed bij een kortere vakantie: de kust, bos en heide, maar ook historische steden en dorpen worden graag bezocht", aldus de organisatie.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de hoge prijzen invloed hebben op de vakantieplannen. Vakantiegangers in Nederland gaan daarom korter op vakantie. Ook kiezen mensen ervoor om minder vaak betaalde uitjes te ondernemen of uit eten te gaan. In vergelijking met voorgaande jaren zegt ruim een kwart dat zij minder uitgeven. Ruim een derde geeft hetzelfde uit deze meivakantie.

De grootste groep (33 procent) gaat een midweek op vakantie, gevolgd door een week of een weekend (beide 26 procent). Aan activiteiten, eten en drinken zegt het merendeel zo'n 50 euro uit te geven per persoon per dag. Voor een gezin met twee ouders en twee kinderen die een midweek op vakantie gaan in Nederland wordt er gemiddeld tussen de 700 en 2600 euro uitgegeven deze meivakantie.

Kortingsactie

Aan de accommodatie besteedt bijna de helft maximaal 50 euro per persoon per dag. Limburg, Drenthe en Gelderland zijn de populairste bestemmingen bij vakantiegangers. Zij kiezen voor een huisje op een vakantiepark of daarbuiten, een hotel of een bed & breakfast of ze gaan kamperen met eigen middelen. De auto wordt het vaakst gekozen als vervoersmiddel (87 procent), een klein deel (7 procent) gaat met het ov op vakantie.

Voor betaalde uitjes als museum, dierentuin en attractiepark maakt 40 procent gebruik van een kortingsactie. Verder gaan Nederlanders aankomende week veel de natuur in om te wandelen en te fietsen. Populaire gebieden daarvoor zijn de Noordzeekust, de Achterhoek, het Nationaal Park Drents-Friese Wold, de Veluwe en Zuid-Limburg. Bij 30 procent gaat de eigen fiets mee op vakantie en van de vakantiegangers die dit niet doen, kiest 23 procent ervoor om ter plekke een fiets te huren.

Bijna een derde van de ondervraagden zegt duurzaamheid belangrijk te vinden als ze op reis gaan. Zij houden rekening met afval scheiden, gebruiken vaker de fiets en kiezen voor een duurzame accommodatie.

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.