Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie
Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

Dit komt naar voren in de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen heeft gepubliceerd. Het onderzoek is gevoerd in zeven verschillende landen (Duitsland, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Verenigde Staten) en geeft inzicht in de vakantieplannen en de invloed van de actualiteit hierop.

Vermijden hoogseizoen

Vanwege de gestegen prijzen gaan minder mensen op vakantie tijdens het hoogseizoen. Zo geeft de helft van de ondervraagden aan dit te doen vanwege de gestegen kosten. mensen uit China en Frankrijk maken het vaakst deze keuze (60 procent en 57 procent) en Nederlanders het minst (38 procent). De meest voorkomende maatregelen die mensen treffen zijn het verminderen van het aantal vakanties en het kiezen voor goedkopere accommodaties. Daarbij is het interessant dat 10 procent van de Nederlanders het hoogseizoen vermijdt vanwege stijgende prijzen. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook geeft 44 procent van de ondervraagden aan dat zij voor de eerstvolgende vakantie hetzelfde budget hebben als in voorgaande jaren. Bijna een derde geeft aan dat zij zelfs meer budget hebben.

Extreem weer

Een andere factor die een belangrijke rol speelt in het maken van een vakantiekeuze is het weer. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden aan hun keuze hier op af te stemmen. Vooral de periode waarin mensen op vakantie gaan wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. 1 op de 5 Nederlanders geeft aan dat zij een andere vakantiebestemming kiezen als gevolg van het weer. Ondertussen letten Britten en Amerikanen meer op de voorwaarden en verzekeringen bij het boeken van een vakantie.

Duurzaamheid belangrijk

In het onderzoek komt naar voren dat de helft van de ondervraagden het belangrijk vindt om rekening te houden met duurzaamheid. Voor Nederlanders is duurzaamheid het minst belangrijk. Dat is ook te zien aan het aantal vluchten vanuit Schiphol: die zijn weer op het niveau van voor de coronaperiode. Mensen uit China denken het meest aan duurzaamheid, bijvoorbeeld in het maken van een keuze voor vervoersmiddel of accommodatie.

Spreiding

In het onderzoek komt naar voren dat de maand mei onder Nederlanders een geliefde vakantiemaand is. Daarnaast ziet het NBTC dat aspecten als betaalbaarheid en weeromstandigheden voor een grote groep Nederlanders meespeelt in vakantiekeuzes. Algemeen directeur Jos Vranken: “Er lijkt steeds meer behoefte aan vakantiespreiding te zijn. Dit kan zorgen voor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor consumenten. Ook voor ondernemers is spreiding interessant; het kan zorgen voor meer bezoek buiten het hoogseizoen. Zo leveren bezoekers ook een waardevolle bijdrage buiten de piekmomenten om. Momenten waarop het vaak al erg druk is en accommodaties bijvoorbeeld vol zitten. Ook kan spreiding de druk op steden en regio’s verlichten het is duidelijk dat we meer inzicht moeten krijgen in de effecten ervan en de maatregelen die daarbij passen, zoals flexibilisering van vakanties. Daarover moeten we als sector het gesprek met elkaar en ook het onderwijs aangaan.”

18 maart '25 (12:33)

Tulpen bereiken hoogste prijs sinds jaren

Bij de bloemist betaal je voor een bosje tulpen al snel 12 euro. Goede bollen zijn schaars vanwege het kletsnatte voorjaar van 2023. Op de veiling brengen de bollen 0,70 à 0,80 cent per stuk op. Voor exclusies soorten betaalt men zelfs 1,50 euro per stuk. Dat meldt NH Nieuws.

18 maart '25 (11:32)

Doneeracties getroffenen brand Arnhem brengen 64.000 euro op

De inzamelingsacties voor de getroffenen van de brand in Arnhem hebben zo'n 64.000 euro opgehaald. De actie via de website Doneeractie.nl is inmiddels gesloten.

17 maart '25 (13:21)

Texel telt steeds minder schapen, 'het is twee voor twaalf'

Schapeneiland Texel telt steeds minder schapen. De schapenboeren zeggen dat het eiland net zoveel schapen heeft als inwoners. Op dit moment wonen er 15.000 mensen op Texel en zijn er nog maar 10.000 schapen. Volgens schapenboer Jan Willem Bakker is het al twee voor twaalf. Dat meldt NH Nieuws.

17 maart '25 ( 9:10)

Nieuwe nachttrein van Arriva uit Schiphol naar Zwolle voor het eerst in actie

Even na 04.00 uur zaterdagochtend is de nieuwe nachttrein van Arriva uit Schiphol met enkele minuten vertraging aangekomen in Zwolle. Eerder in de nacht reed de trein in omgekeerde richting van Zwolle naar Schiphol, waar deze om 02.41 uur op tijd arriveerde.

14 maart '25 ( 8:30)

Nederlandse wijnboer Ilja Gort 'geschokt' over mogelijke invoerheffing Amerika

De bekende Nederlandse wijnboer en schrijver Ilja Gort is "geschokt" over de mogelijke Amerikaanse invoerheffing van 200 procent op wijn uit de Europese Unie. Dit zei hij nadat de Amerikaanse president Donald Trump hiermee donderdag had gedreigd.

12 maart '25 ( 9:15)

Basic-Fit maakt na jaren verlies hogere omzet: meer leden, nieuwe locaties en meer webshopverkopen

Basic-Fit heeft vorig jaar meer leden verwelkomd. De sportschoolketen opende nieuwe locaties en profiteerde van hogere verkoopopbrengsten van zijn webshop en sportvoedingsmiddelen. Dit zorgde voor een hogere omzet en een nettowinst na jaren verlies.

12 maart '25 ( 9:05)

Meer bedrijven vorige maand failliet gegaan

Meer bedrijven zijn vorige maand failliet gegaan dan in januari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gecorrigeerd voor het aantal dagen gingen in februari 45 meer bedrijven bankroet, een stijging van 14 procent.

11 maart '25 (16:01)

Tijdens carnaval 133.619 statiegeld blikjes en flesjes ingeleverd

Tijdens carnaval zijn in totaal 133.619 blikjes en flesjes ingeleverd bij mobiele bulkmachines in zes steden, laat een woordvoerster namens Statiegeld Nederland weten. De machines waar mensen flessen en blikken konden inleveren, waren een proef.

11 maart '25 ( 9:34)

Prijzen van voeding en recreatie stuwen inflatie in februari

Het dagelijks leven is in februari gemiddeld 3,8 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,3 procent in januari.

11 maart '25 ( 9:00)

Eigen Huis & Tuin verdwijnt definitief van de buis na 32 jaar

RTL stopt met het programma Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Dat heeft een woordvoerder bevestigd na berichtgeving van RTL Boulevard. Dit betekent dat er na 32 jaar een einde komt aan de Eigen Huis & Tuin-programma's. De huidige reeks is nog tot en met 16 mei te zien.