Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 7 min
location_on [xx]km
Hogere prijzen en extreem weer weerhouden Nederlanders niet van boeken vakantie
Er zijn meer mensen die er dit jaar op uit gaan voor een vakantie. Waar vorig jaar acht op de tien Nederlanders aangaf dat zij vakantieplannen hebben, is dat dit jaar negen op de tien mensen. Daarbij valt op dat duurzaamheid, stijgende kosten en extreem weer een belangrijke rol spelen bij het maken van een vakantiekeuze. Ook heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een vakantie geboekt en heeft 39 procent de intentie om dat nog te doen. Hierbij blijkt vooral mei een populaire vakantiemaand te zijn; 1 op de 5 Nederlanders gaat deze maand op vakantie, meldt NBTC.

Dit komt naar voren in de negentiende editie van de Vakantie Sentiment Monitor die het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen heeft gepubliceerd. Het onderzoek is gevoerd in zeven verschillende landen (Duitsland, Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Verenigde Staten) en geeft inzicht in de vakantieplannen en de invloed van de actualiteit hierop.

Vermijden hoogseizoen

Vanwege de gestegen prijzen gaan minder mensen op vakantie tijdens het hoogseizoen. Zo geeft de helft van de ondervraagden aan dit te doen vanwege de gestegen kosten. mensen uit China en Frankrijk maken het vaakst deze keuze (60 procent en 57 procent) en Nederlanders het minst (38 procent). De meest voorkomende maatregelen die mensen treffen zijn het verminderen van het aantal vakanties en het kiezen voor goedkopere accommodaties. Daarbij is het interessant dat 10 procent van de Nederlanders het hoogseizoen vermijdt vanwege stijgende prijzen. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar. Ook geeft 44 procent van de ondervraagden aan dat zij voor de eerstvolgende vakantie hetzelfde budget hebben als in voorgaande jaren. Bijna een derde geeft aan dat zij zelfs meer budget hebben.

Extreem weer

Een andere factor die een belangrijke rol speelt in het maken van een vakantiekeuze is het weer. Zo geeft bijna de helft van de ondervraagden aan hun keuze hier op af te stemmen. Vooral de periode waarin mensen op vakantie gaan wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. 1 op de 5 Nederlanders geeft aan dat zij een andere vakantiebestemming kiezen als gevolg van het weer. Ondertussen letten Britten en Amerikanen meer op de voorwaarden en verzekeringen bij het boeken van een vakantie.

Duurzaamheid belangrijk

In het onderzoek komt naar voren dat de helft van de ondervraagden het belangrijk vindt om rekening te houden met duurzaamheid. Voor Nederlanders is duurzaamheid het minst belangrijk. Dat is ook te zien aan het aantal vluchten vanuit Schiphol: die zijn weer op het niveau van voor de coronaperiode. Mensen uit China denken het meest aan duurzaamheid, bijvoorbeeld in het maken van een keuze voor vervoersmiddel of accommodatie.

Spreiding

In het onderzoek komt naar voren dat de maand mei onder Nederlanders een geliefde vakantiemaand is. Daarnaast ziet het NBTC dat aspecten als betaalbaarheid en weeromstandigheden voor een grote groep Nederlanders meespeelt in vakantiekeuzes. Algemeen directeur Jos Vranken: “Er lijkt steeds meer behoefte aan vakantiespreiding te zijn. Dit kan zorgen voor meer keuzemogelijkheden en lagere prijzen voor consumenten. Ook voor ondernemers is spreiding interessant; het kan zorgen voor meer bezoek buiten het hoogseizoen. Zo leveren bezoekers ook een waardevolle bijdrage buiten de piekmomenten om. Momenten waarop het vaak al erg druk is en accommodaties bijvoorbeeld vol zitten. Ook kan spreiding de druk op steden en regio’s verlichten het is duidelijk dat we meer inzicht moeten krijgen in de effecten ervan en de maatregelen die daarbij passen, zoals flexibilisering van vakanties. Daarover moeten we als sector het gesprek met elkaar en ook het onderwijs aangaan.”

23 mei '24 (15:24)

Einde tijdperk: geen 'Leukste uitje van Nederland' verkiezing meer

De ANWB stopt met de jaarlijkse verkiezing van het 'Leukste Uitje van Nederland'. Dit besluit is genomen na een periode van meer dan tien jaar waarin deze verkiezing een begrip was in de recreatiesector, zo meldt Pretwerk.

22 mei '24 (12:06)

Onderzoek: winkelstraten Nederland dit voorjaar veel drukker

De winkelstraten in Nederland zijn dit voorjaar veel drukker dan voorgaande jaren. Dat stelt onderzoeksbureau Locatus, dat elk halfjaar de straten opgaat om het aantal passanten in winkelgebieden te tellen.

22 mei '24 (11:40)

Zo is gemeente Schouwen-Duiveland bezig met toerisme

In de provincie Zeeland is toerisme een belangrijke economische factor. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland. Toch staat het toerisme in de provincie, meldt Omroep Zeeland, onder druk. Bewoners van de gemeente Noord-Beveland staan niet te springen over de uitbreiding van Roompot. Schouwen-Duiveland merkt daar dan weer minder van, blijkt uit het tweejaarlijks symposium in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven over het vervolg van toerisme in de gemeente.

16 mei '24 (13:34)

10 leuke activiteiten voor het aankomende Pinksterweekend

Het Pinksterweekend is een perfecte gelegenheid om eropuit te gaan en te genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Of je nu houdt van avontuurlijke activiteiten, culturele uitstapjes of gewoon lekker ontspannen, Nederland heeft voor elk wat wils. Hier zijn 10 leuke activiteiten om te ondernemen tijdens het Pinksterweekend.

16 mei '24 (13:15)

Corendon lanceert eigen vluchten naar Bonaire

Reisorganisatie Corendon introduceert een nieuwe route naar het Caribische eiland Bonaire. Met deze toevoeging aan hun aanbod van bestemmingen brengt Corendon reizigers rechtstreeks vanuit Nederland naar dit tropische paradijs, zo meldt TravelPro.

16 mei '24 ( 8:41)

Mogelijk een 'recordzomer' voor Easyjet door stijgende vraag naar vliegvakanties

EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

15 mei '24 (13:18)

Lange files voorspeld in verband met Pinksterweekend

Ga jij vrijdag de weg op? Let dan goed op! Mensen die vrijdagmiddag de weg op gaan moeten rekening houden met veel files omdat het lange pinksterweekend dan start, meldt de ANWB. Veel mensen gaan voor het lange weekend naar een camping of vakantiepark. Ook op maandag, tweede pinksterdag, kan het druk worden op de weg omdat vakantiegangers dan weer naar huis gaan.

15 mei '24 ( 9:21)

Overgrote meerderheid klanten wil opnieuw boeken via vakantieplatform

Een klein 90 procent van klanten van vakantieplatformen zijn van plan in de komende drie jaar via hetzelfde platform te boeken. In de afgelopen drie jaar boekten klanten gemiddeld 3,3 keer bij eenzelfde partij, blijkt uit de Nationale Benchmark Vakantieplatformen. Dit is een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders, meldt de organisatie.

14 mei '24 ( 8:56)

Vakantiegeld Nederlanders gaat niet altijd naar vakantie

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

08 mei '24 ( 8:52)

Ook Corendon-reiziger gaat betalen voor rolkoffer als handbagage

Corendon gaat vanaf woensdag kosten in rekening brengen bij reizigers die grote stukken handbagage meenemen. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van De Telegraaf. Voor bagage die groter is dan een kleine rugzak, zoals een rolkoffer, betalen mensen voortaan minimaal 15 euro per enkele reis.