Nationale Recreatiegids

NRG Cultuur nieuws

Normal_rss_entry-240374

Lazarus grote winnaar Musical Awards, Soldaat van Oranje wint speciale prijs


Niet Anastasia of Kinky Boots maar Lazarus heeft woensdag de meeste prijzen gewonnen tijdens de 19e uitreiking van de Musical Awards. Het stuk, dat David Bowie vlak voor zijn overlijden maakte, werd onder meer uitgeroepen tot beste grote musical.

Normal_rss_entry-240135

Concertreeks in Carré ter gelegenheid honderdjarig bestaan 'De Jantjes'


Theater Carré en producent De Graaf en Cornelissen Entertainment vieren dit jaar met een korte reeks concerten het honderdjarig bestaan van een brok vaderlands cultureel erfgoed: De Jantjes. Het stuk van Herman Bouber werd een eeuw geleden voor het eerst uitgevoerd, met medewerking van de legendarische entertainer Louis Davids. Met zijn vrouw Ma...

Normal_textielmuseum_kiki_van_eijk

Google-wandkleden en Hermès-etalages: TextielMuseum toont werk Kiki van Eijk


De Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk staat bekend om haar fantasierijke designs: van grillige klokken tot wandkleden voor Google en poëtische etalages voor het Franse luxemerk Hermès. Samen met scenograaf Theun Mosk creëert ze in het TextielMuseum in Tilburg een expositie die meerdere zintuigen aanspreekt. ‘Gedachtespinsels | Dutch Design door...

Normal_rss_entry-240058

Herman Finkers duikt met regiedebuut het diepe in


Herman Finkers duikt dit voorjaar in het diepe. Voor het eerst in zijn carrière speelt de 65-jarige cabaretier de hoofdrol in een speelfilm, De Beentjes van Sint-Hildegard, waarvoor hij ook het scenario schreef. Regisseur Johan Nijenhuis, de maker van hits als Costa!, De Toscaanse bruiloft en Verliefd op Cuba, wilde zelf ook eens een andere weg ...

Normal_mind_blue_monday_run_2020__hardlopen__hardloopevenement__promotiebeeld___2_

Blue Monday: een uitstekend excuus om de hort op te gaan - 5 tips!


Blauwe Maandag, Blue Monday, Dramaandag: hoe je het ook noemt, het schijnt vandaag de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. (Iets met goede voornemens die mislukt zijn, winterweer en wat ons betreft speelt Dry January ook een rol). Allemaal marketing natuurlijk, maar ook: een goed excuus om vandaag de hort op te gaan. Vijf tips!

Normal_rss_entry-239657

Marc-Marie Huijbregts mist het theater: vanaf oktober weer nieuwe voorstelling


Marc-Marie Huijbregts gaat toch weer het theater in. De cabaretier, die twee jaar geleden nog van plan was geen voorstelling meer te maken, staat vanaf oktober met de try-out van zijn nieuwe programma Uitgesproken op de planken. Dat kondigde Marc-Marie vrijdag aan in De Wereld Draait Door. Dit meldt ANP.

Normal_rss_entry-239616

Bijna 3 miljoen mensen naar groot concert in 2019; Marco Borsato best bezocht


Het afgelopen jaar gingen er flink meer mensen naar een groot concert (met meer dan 3.000 bezoekers). In totaal kwamen er 2,9 miljoen bezoekers af op de 207 concerten in 2019, een toename van 16 procent vergeleken met het jaar ervoor. Dat maakten onderzoeksbureau Respons en de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) bekend op het festival Euros...

Normal_david_schnell_-__saison__-_beeld_via_persbericht_drents_museum

Toe aan cultuur? Deze 5 tentoonstellingen gaan dit weekend open


Komend weekend gaan de temperaturen omlaag en neemt de kans op buien toe. Kortom: ultiem museumweer! En dat komt goed uit, want er gaan dit weekend een aantal prachtige nieuwe tentoonstellingen open. Wij zochten vijf van de meest intrigerende en interessante exposities uit en zetten ze voor je op een rij. 

Normal_rss_entry-239359

Marley75 Film Festival: bioscopen brengen eerbetoon aan Bob Marley


Het is op 6 februari 75 jaar geleden dat de Jamaicaanse reggaezanger Bob Marley is geboren. Bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Alkmaar brengen een eerbetoon aan de in 1981 overleden 'King of Reggae' met een filmfestival. Tijdens het Marley75 Film Festival organiseren twaalf filmtheaters premières, klassiekers en feestjes.

Normal_mauritshuis_den_haag

Slippertje van MEROL in Mauritshuis


Op 23 januari 2020 brengt zangeres MEROL haar nieuwste nummer Slippertje uit. Zij trok haar stoute slippers aan om met cheeky teksten het verhaal achter een schilderij uit de collectie van het Mauritshuis tot leven te brengen. De 28- jarige popartiest geeft met haar nieuwe nummer een frisse blik op een 400 jaar oud schilderij van Joachim Wtewael...

Normal_rss_entry-239366

Grondlegger The Police gaat optreden met Metropole Orkest in Amsterdam


Stewart Copeland, grondlegger en drummer van de wereldberoemde band The Police, komt naar Amsterdam voor een optreden met het Metropole Orkest. Dit meldt het Concertgebouw.

Normal_rss_entry-239285

Anna Drijver en Raymonde de Kuyper draaien familiefilm in Efteling


Anna Drijver, Levi Otto en Raymonde de Kuyper zijn dit jaar samen met Fockeline Ouwerkerk en Frederik Blom te zien in de nieuwe Nederlandse familiefilm Expeditie Vos. De opnames van het "magische avontuur" vinden binnenkort plaats in de Efteling, maakten distributeur Just Film en producent Messercola Drama woensdag bekend.

Normal_rss_entry-239140

Internationaal literatuurfestival Winternachten beleeft zilveren jubileum


Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opent vanavond in Den Haag de 25e aflevering van het internationaal literatuurfestival Winternachten. Ruim honderd schrijvers, dichters, vertellers en performers uit binnen- en buitenland nemen aan deze editie deel. Ze variëren van Ilja Leonard Pfeijffer tot Ellen van Damme.

Normal_rss_entry-239166

Uitgespeeld: YouTubers Roedie en JoostSpeeltSpellen gaan het theater in


YouTubers JoostSpeeltSpellen en Roedie gaan het theater in. Zij maken komend seizoen hun debuut op het podium met hun eigen voorstelling Joost x Roedie: Uitgespeeld. De theatershow van de twee populaire YouTubers gaat in oktober 2020 in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Normal_aart_staartjes__beeld_via_persbericht_beeld_en_geluid_

Beeld en Geluid herdenkt tv-icoon Aart Staartjes


Vanaf vandaag tot en met zondag 19 januari biedt Beeld en Geluid in Hilversum bezoekers de mogelijkheid herinneringen op te halen aan de overleden tv-icoon Aart Staartjes. Dit meldt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Normal_nationaal_holocaust_museum_-_artist_impression_winhov_-_beeld_via_persbericht_joods_cultureel_kwartier

4 miljoen euro van Duitsland voor Nationaal Holocaustmuseum


De Bondsrepubliek Duitsland gaat 4 miljoen euro bijdragen aan het realiseren van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Deze zal in twee historische gebouwen gevestigd worden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam: de Hollandsche Schouwburg en de tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool. Dit meldt het Joods Cultureel Kwartier.

NRG Interview

Interactief buitenspelen: het beste van twee werelden

Normal_yalp1


Hoe krijg je kinderen die het liefst de hele dag spelletjes spelen op hun tablet of computer zover dat zij weer buiten gaan spelen? Yalp (‘play’ achterstevoren) ontwierp de...