Nationale Recreatiegids

NRG Cultuur nieuws

Normal_rss_entry-189555

Tsead Bruinja Dichter des Vaderlands


Tsead Bruinja is de nieuwe Dichter des Vaderlands. Hij neem die rol over van Ester Naomi Perquin. Bruinja schrijft de komende twee jaar gedichten bij nationale gebeurtenissen en treedt op als ambassadeur van de poëzie. NRC publiceert de gedichten.

Normal_rss_entry-189569

Rundfunk sluit tournee af met shows in Carré


Het gezelschap Rundfunk sluit de tournee van haar succesvolle voorstelling Wachstumsschmerzen op zondag 2 en maandag 3 juni af in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Dat heeft hun impresariaat vrijdag bekendgemaakt.

Normal_rss_entry-189591

Regisseur Frans Weisz krijgt oeuvreprijs


Regisseur Frans Weisz krijgt een oeuvreprijs, de zogeheten Shortcutz Career Award. Weisz (80), die onder meer Rooie Sien en Leedvermaak maakte, krijgt deze voor zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse cultuur.

Normal_rss_entry-189601

Sjaan van Duinhoven maakt lied over ramp 1953


Zangeres en actrice Sjaan van Duinhoven, bij het grote publiek vooral bekend dankzij rollen in Dokter Tinus en Bitches, heeft de titelsong gemaakt van de film Stormvloed in de Schelphoek. In de documentaire van regisseur Tjeerd Muller worden overlevenden van de Watersnoodramp van 1953 geconfronteerd met hun redders van toen.

Normal_amsterdam_toeristen_neon_massatoerisme_mensen_lichtjes__002_

Stephen Hodes: zonder klagen het Amsterdamse massatoerisme te lijf


Dat Amsterdam allang niet meer alleen de lusten maar ook de lasten van het toerisme ervaart is inmiddels welbekend. De vraag hoe de stad zich hier het beste toe kan verhouden is niet zomaar te beantwoorden. Toerismedeskundige Stephen Hodes (70) probeert met zijn denktank Amsterdam in Progress een constructieve bijdrage te leveren aan het complex...

Normal_rss_entry-189448

Afsluitdijk in trek bij toeristen


De Afsluitdijk mag zich verheugen in steeds meer belangstelling van dagjesmensen. Afgelopen jaar bezochten zo'n 700.000 mensen de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, ruim twee keer zoveel als in 2014.

Normal_rss_entry-189538

Youp van 't Hek zegt voorstellingen af


Cabaretier Youp van 't Hek heeft een aantal voorstellingen van zijn nieuwe tournee Met de kennis van nu afgezegd. De shows die hij op vandaag en morgen in Theater de Schie zou spelen, zijn afgelast, maakte het theater bekend.

Normal_rss_entry-189434

Oude punkdocumentaire weer te zien op IFFR


De omstreden driedelige VPRO-documentaire Groeten uit Rotterdam is volgende week vrijdag eenmalig weer te zien op het IFFR. Ieder deel duurt een uur en geeft een beeld van de Rotterdamse kunst- en punkscene in de woelige jaren 70 en 80.

Normal_muiderslot

Erfgoedfestival Gooi en Vechtstreek enorme impuls voor bezoekersaantallen


Het ergoedfestival Groen in Gooi en Vecht, dat dit jaar plaatsvond van 31 mei tot en met 9 september, heeft de bezoekersaantallen van de deelnemende musea en tuinen fors doen toenemen. Afgelopen zomer kregen ze gemiddeld twintig procent meer bezoek. Volgend jaar komt er een tweede editie. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Normal_dvotion__tentoonstelling_claude_vanheye__groninger_museum__esns_art_

Dj’s als heiligen in expositie Groninger Museum


Gelijk met de start van Eurosonic Noorderslag (ESNS) is gisteren in het Groninger Museum de expositie DVOTION van fotograaf Claude Vanheye geopend. Hij legde wereldberoemde dj's vast als de hogepriesters van een muzikale mis. Dit meldt het Groninger Museum.

Logo_oba_100__openbare_bibliotheek_amsterdam_100_jaar__-_logo

Prinses Laurentien aanwezig bij viering 100 jaar OBA


Prinses Laurentien woont op vrijdag 8 februari de jubileumviering bij in OBA Oosterdok ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De viering is het startsein voor honderd dagen feest. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Normal_rss_entry-189191

Rijksmuseum zoekt iedereen die Rembrandt heet


Het Rijksmuseum in Amsterdam is op zoek naar alle mensen in Nederland die Rembrandt heten. Het museum wil dat zij samen op donderdagavond 14 februari de tentoonstelling Alle Rembrandts openen.

Normal_rss_entry-188955

Jochem Myjer begint aan 51 shows in Carré


Jochem Myjer begint dinsdag aan zijn reeks van in totaal 51 shows in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. De cabaretier staat er de komende tijd met de voorstelling Adem in, adem uit, waarvan de 50.000 kaarten voor de eerste 36 shows vorig jaar september binnen drie uur waren uitverkocht. Daarop kondigde hij vorige week nog vijftien extra voor...

Normal_rss_entry-189041

Annie M.G. Schmidtlezing door Marjolijn Hof


De Annie M.G. Schmidtlezing over kinder- en jeugdliteratuur wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. Op 15 mei geeft Marjolijn Hof (1956) haar visie op dit onderwerp. Hof debuteerde in 1999 met het kinderboek De bloem van de buurt. In 2006 verscheen haar eerste jeugdroman Een kleine kans, die onder meer werd bekroond met de Gouden Griffe...

Normal_raad_voor_cultuur__logo_

Raad voor Cultuur: muziektheater kansrijk maar te vaak noodlijdend


De Raad voor Cultuur heeft advies uitgebracht over de toekomst van het muziektheater in Nederland. Volgens de Raad zijn de bezuinigingen op deze kunstdiscipline in 2013 nog steeds voelbaar, en zetten ze een onnodige rem op de mogelijkheden om meer publiek te bereiken. Dit meldt de Raad voor Cultuur.

Normal_rss_entry-188829

Fundatie toont 50 jaar Nederlandse kunst in 50 werken


In Museum de Fundatie in Zwolle opent zaterdag de tentoonstelling Vrijheid - de vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968. Kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager (1968) koos de werken. Ze variëren van Jan Dibbets' Perspective Correction (1968) tot Melanie Bonajo's Night Soil #1 (2016).