Nationale Recreatiegids

NRG Cultuur nieuws

Normal_bevrijdingsfestival_bij_bevrijdingsmuseum__beeld_via_persbericht_

Bevrijdingsmuseum Groesbeek komt met tentoonstelling over Anne Frank


Vanaf 8 april zal in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek de tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ te zien zijn. De expositie verbindt het levensverhaal van Anne Frank met de belangrijkste gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog en de actualiteit. Dit meldt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Normal_rss_entry-198400

Tony-winnaar Fun Home komt naar Nederland


De veelbekroonde Amerikaanse musical Fun Home komt deze zomer naar Nederland. Het stuk won in 2015 vijf Tony Awards, de belangrijkste Amerikaanse theaterprijs, waaronder het beeldje voor beste musical. Dat hebben producent Opus One en Internationaal Theater Amsterdam (ITA), waar het stuk te zien is, vrijdag bekendgemaakt.

Normal_rss_entry-198348

Openluchtmuseum serveert tulpenbollen


Het westen van Nederland maakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Hongerwinter mee. Er was zo weinig voedsel dat aardappelen vervangen werden door gebakken of gekookte tulpenbollen. Wie wil weten hoe dat smaakt kan dit jaar terecht bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Normal_rss_entry-198355

Bocelli twee keer in Ziggo Dome


Andrea Bocelli geeft volgend jaar een tweede concert in de Ziggo Dome. De zanger staat wegens grote belangstelling behalve op 28 maart ook op 29 maart in de Amsterdamse concertzaal, maakte concertorganisator MOJO bekend. Kaartjes voor de show zijn sinds vrijdagochtend te koop.

Normal_groene_camera__logo_

Prijsuitreiking Groene Camera 2019, in mei expositie in Museon


Morgen vindt de prijsuitreiking plaats van de Groene Camera, de fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Voor de drie verschillende onderdelen en acht verschillende categorieën werden ruim zesduizend beelden ingestuurd. Op 11 mei is er een tentoonstelling met de resultaten te zien in het Museon in Den Haag. Dit meldt Museon. 

Normal_rss_entry-198273

Boekenweek begint met Boekenbal


Schrijvers, uitgevers, boekhandelaren en andere spelers in de literaire wereld komen vrijdagavond weer bijeen voor het Boekenbal in Amsterdam. Het roemruchte feestje is traditiegetrouw het begin van de Boekenweek, dat voor de 84e keer plaatsvindt.

Normal_rss_entry-198203

Imagine Filmfestival opent met Nederlandse film


Het Imagine Film Festival opent dit jaar voor de eerste maal in zijn 35-jarig bestaan met een Nederlandse coproductie. De openingsfilm op 10 april is Monos van de Braziliaanse regisseur Alejandro Landes, waaraan het Nederlandse productiehuis Lemming heeft meegewerkt.

Normal_rss_entry-198188

Pathé gaat Nederlandse voorpremières vertonen


Bioscoopketen Pathé gaat twee maal per jaar onder de noemer Hollandse Nieuwste een exclusieve voorpremière organiseren voor een Nederlandse bioscoopfilm.

Normal_rijksmuseum__koninklijk_concertgebouworkest__nachtwacht__rembrandt__concert__museum__kunst__muziek

Het Koninklijk Concertgebouworkest treedt op voor de Nachtwacht


In het Jaar van Rembrandt geeft het Koninklijk Concertgebouworkest op vrijdagavond 24 mei een concert voor de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Een twintigtal orkestmusici zal werk spelen van Haydn en Mozart. Hierbij zullen ook historische instrumenten uit de collectie van het Rijksmusem worden ingezet. Dit meldt het Rijksmuseum. 

Normal_rss_entry-197883

Duitse oorlogsfilm trekt ruim 100.000 bezoekers


Het meer dan drie uur durende epos Werk ohne Autor heeft meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscopen getrokken. Na acht weken draait de film nog steeds in 45 bioscopen, maakte distributeur Cinemien dinsdag bekend.

Normal_bert_mennings__nieuwe_directeur_limburgs_museum_-_beeld_via_persbericht_

Bert Mennings nieuwe algemeen directeur Limburgs Museum


De raad van toezicht van het Limburgs Museum heeft Bert Mennings benoemd als de nieuwe algemeen directeur. Hij was eerder verbonden aan het Cobra Museum in Amstelveen het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. Mennings volgt interim-directeur Rob Schmitz op die per 1 april vertrekt. Dit meldt het Limburgs Museum. 

Normal_platen__platenbeurs

Grootste vintage-evenement medio april in Jaarbeurs Utrecht


Op 13 en 14 wordt in Utrecht de VerzamelaarsJaarbeurs georganiseerd; de grootste in zijn soort in Europa. Met name vintage en vinyl zullen goed vertegenwoordigd zijn. Dit meldt VerzamelaarsJaarbeurs.

Normal_inhuldiging_koning_willem-alexander__koningin_m_xima__nieuwe_kerk__amsterdam__30_april_2013_

Historische documenten komen samen in tentoonstelling


Op donderdag 21 maart opent journalist en presentator Jort Kelder de tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie in het Nationaal Archief. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland. Dit meldt het Nationaal Archief.

Normal_rss_entry-197341

Pijnstillers van Carry Slee als musical theaters in


De bestseller Pijnstillers van Carry Slee is vanaf komend najaar als musical te zien in de Nederlandse theaters. Alexandra Alphenaar, Ridder van Kooten en Mitch Wolterink spelen de hoofdrollen in de musical. Dit meldt producent Homemade Productions, die eerder de boeken Afblijven, Spijt en Razend naar de theaters bracht.

Normal_noord-holland__beemster__landschap__slootjes__drooggelegd__polder__bomen__blauwe_lucht__weiland

Beemster krijgt lichtfestival à la Amsterdam


Op 1 december staat De Beemster twintig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit jubileum te vieren zal in december het Beemster Light Festival worden georganiseerd. Het Amsterdamse equivalent geldt hierbij als lichtend voorbeeld. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Normal_logo_koningsdag_amersfoort_2019

'Alle Stemmen Gelden' dit jaar thema Koningsdagconcert


Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bieden op maandagavond 15 april in Theater Flint in Amersfoort het jaarlijkse Koningsdagconcert aan. Het thema is dat jaar Alle Stemmen Gelden. Het concert wordt bijgewoond door mensen die betrokken zijn bij de organisatie van Koningsdag in Amersfoort. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

NRG Interview

Stephen Hodes: zonder klagen het Amsterdamse massatoerisme te lijf

Normal_amsterdam_toeristen_neon_massatoerisme_mensen_lichtjes__002_


Dat Amsterdam allang niet meer alleen de lusten maar ook de lasten van het toerisme ervaart is inmiddels welbekend. De vraag hoe de stad zich hier het beste toe kan verhoud...