Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 9 min
location_on [xx]km
Nederlanders willen wel verduurzamen, maar dat moet ook goed zijn voor de portemonnee
In Nederland spreekt driekwart van de mensen hun zorgen uit over het klimaat en vindt dat er wat aan moet gebeuren om klimaatverandering te remmen. Toch is er bij slechts de helft van de Nederlanders een gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid. Ook leiden klimaatzorgen nauwelijks tot gedragsverandering. Dat laatste gaat voornamelijk over mensen met een hoog inkomen en een hbo- of wo-opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In meer dan de helft van de onderzochte situaties zijn Nederlanders niet bereid om hun leefstijl te veranderen ten gunste van het klimaat. Als mensen al bereid zijn tot verandering dan is dat met name vanuit een financieel oogpunt: als niet-duurzaam gedrag meer geld kost dan duurzaam gedrag, meldt SCP.

In het onderzoek van SCP en PThU werd onderzocht wat mensen bereid zijn op te offeren voor het klimaat. Daarnaast is voor het eerst specifiek gekeken naar de rol van waarden en religie bij afwegingen en leefstijl-veranderbereidheid van mensen. Uit de resultaten van dit kwantitatieve onderzoek worden geen verschillen geconstateerd tussen mensen met verschillende geloofsovertuigingen omtrent hun opvattingen over klimaatverandering en duurzaam gedrag. Wel spelen geloofsovertuigingen een rol bij de houding en het gedrag van mensen. Zo vinden gelovigen dat de mens als rentmeester verantwoordelijk is voor de aarde en zijn bezorgder over klimaatverandering dan gelovigen die vooral accentueren dat de mens over de natuur kan heersen. Ook zijn zij eerder bereid om hun leefstijl te veranderen.

Verschil tussen rijk en arm

Wat opvalt is dat mensen die de urgentie van klimaatverandering erkennen en vinden dat ze aan een oplossing moeten bijdragen, dat niet laten zien in hun gedrag. Dat speelt vooral bij mensen met een hbo- of wo-opleiding en een relatief hoog inkomen hebben. Zij zijn relatief bezorgd over het klimaat maar dat uit zich niet in gedragsverandering. Voor veel mensen met een praktische opleiding en relatief laag inkomen geldt precies het tegenovergestelde. Zij zijn vaak veel duurzamer dan de gemiddelde Nederlander, ook al zien zij de urgentie van het klimaatprobleem minder duidelijk.

Geld is prikkel

In het onderzoek worden een aantal toekomstscenario’s voorgelegd. Daarmee kan worden geconcludeerd dat meer dan de helft van de Nederlanders niet bereid is om hun leefstijl te veranderen, ondanks hun zorgen over het klimaat, de dreiging van natuurrampen en de oproep van de overheid en de wetenschap voor duurzamer gedrag. De bereidheid is wel aanwezig als duurzaam gedrag goedkoper is dan niet-duurzaam gedrag. Dat betekent dat mensen voornamelijk door geld worden geprikkeld. Klimaatbeleid gericht op het financieel belasten van niet-duurzaam gedrag lijkt dan ook effectief.

Het zou er echter wel toe kunnen leiden dat niet-duurzaam gedrag een ‘luxeproduct’ wordt dat niet iedereen zich kan veroorloven. Daar komt bij dat mensen die op dit moment minder duurzaam gedrag vertonen minder gevoelig zijn voor hogere prijzen en minder bereid zijn hun leefstijl aan te passen.

Meer onvrede over klimaatbeleid

Ondanks dat er een groeiend klimaatbesef is, groeit ook de onvrede over de aandacht voor klimaat bij een substantiële groep Nederlanders. Die vinden andere problemen, zoals migratie en asiel, ongelijkheid en houdbaarheid van de zorg belangrijker. Ook hebben zij het gevoel dat een kleine groep mensen klimaatmaatregelen aan de rest wil opleggen en zijn zij bang dat zij nergens meer van mogen genieten. Verder vinden de meeste Nederlanders dat de kosten van klimaatbeleid niet eerlijk zijn verdeeld tussen arme en rijke Nederlanders en tussen bedrijven en burgers. Rechtvaardig beleid zou volgens Nederlanders gebaseerd moeten worden op het principe dat grootste vervuilers het meest betalen en dat mensen met meer inkomen meer moeten bijdragen dan mensen met een kleine beurs..

Gedrag

Om de kloof tussen duurzaam denken en duurzaam doen te dichten, kunnen verschillende wegen bewandeld worden, aldus SCP. Zo kunnen rechtvaardigheid en financiële prikkels ervoor zorgen dat het klimaatbeleid effectiever is. Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen pas bewegen als anderen dat ook doen. Dus voorbeeldgedrag vertonen kan ook effectief zijn. Zeker als ze het gevoel krijgen dat helpend gedrag een positieve invloed kan hebben op hun reputatie. Tot slot kan het helpen om het gesprek aan te blijven gaan.

Het volledige onderzoek van het SCP vind je hier.

26 juli '24 (10:09)

Flevoland stelt subsidie beschikbaar voor vergroten betrokkenheid bij natuur

Organisaties zonder winstoogmerk die zich willen inzetten voor het vergroten van de betrokkenheid van Flevolanders bij de natuur en biodiversiteit kunnen vanaf 1 augustus een subsidieaanvraag bij de provincie doen. Dat meldt provincie Flevoland. De organisaties die hiermee in aanmerking komen moeten nu ook al dergelijke werkzaamheden verrichten.

26 juli '24 ( 9:59)

Dorpsvereniging Giethoorn vreest dat piekdagen te druk worden

Inwoners van Giethoorn vrezen dat het op de piekdagen waarop duizenden toeristen het pittoreske dorp bezoeken te druk wordt en de veiligheid daardoor in het geding komt. Op die dagen zijn er amper verkeersregelaars en is het ook moeilijker voor de hulpdiensten om in actie te komen, zegt penningmeester Bert Meijerink van de Vereniging Dorpsbelangen Giethoorn 't Gieters Belang. Op de drukste dagen komen tussen de 20.000 en 30.000 toeristen naar de Overijsselse plaats, zegt Meijerink.

25 juli '24 (13:05)

Eigenaar Ruud Koppens verkoopt ETF Ride Systems en gaat met pensioen

Ruud Koppens, eigenaar van ETF Ride Systems, is per 1 juli 2024 met pensioen gegaan. Hij heeft 26 jaar lang leiding gegeven aan het bedrijf dat dark rides ontwikkelt, maar heeft het stokje doorgegeven aan een particuliere familiegroep die actief is in de amusementsindustrie. Dit meldt ETF Ride Systems.

25 juli '24 ( 8:30)

'Duidelijke toename' verkoop treintickets naar Parijs door Olympische Spelen

De NS ziet "een duidelijke toename" in de verkoop van treintickets naar Parijs. Daar beginnen vrijdag de Olympische Spelen. Voor de laatste week van de Spelen zijn tot nu toe zelfs bijna twee keer zoveel treintickets naar de Franse hoofdstad geboekt als vorig jaar voor dezelfde boekingsperiode, meldt de vervoerder.

24 juli '24 (11:55)

Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

24 juli '24 (11:42)

Ondernemer boos omdat zijn speelparadijs in Etten-Leur nog niet klaar is

In Etten-Leur wil een ondernemer een speelparadijs neerzetten aan de Hoge Neerstraat, waar voorheen een partycentrum stond. Daar zit hij al lange tijd voor om de tafel met de gemeente. Tijdens een van die gesprekken kon hij zijn frustraties moeilijk voor zich houden. Het hele proces duurt erg lang volgens hem, meldt BN de Stem.

23 juli '24 ( 8:30)

ANWB: automobilisten kunnen beste hele zomer Parijs mijden

De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. Ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen, volgt de organisatie daarmee het dringende advies van de Franse politie.

19 juli '24 (13:21)

Reisbranche: storing kon niet op slechter moment komen

De wereldwijde computerstoring die voor flinke verstoringen zorgt in de luchtvaart "kon niet op een slechter moment komen". Dat zegt reisbranchevereniging ANVR. "Dit is een van de drukste weken van het jaar, midden in de zomervakantie. De consequenties zijn nog veel groter dan op een doordeweekse dag op een ander moment in het jaar", zegt directeur Frank Radstake.

18 juli '24 (12:57)

HISWA te Water: veel bezoekers en standhouders verwacht

De watersportbeurs HISWA te Water is dit jaar van 28 augustus tot en met 1 september 2024 in Batavia Haven in Lelystad. Op de beurs staan allerlei standhouders in de watersport en komen liefhebbers van de sport wederom een kijkje nemen. De organisatie hoopt dit jaar net zoveel boten en bezoekers te kunnen trekken als vorig jaar. Dit meldt HISWA te Water.

18 juli '24 ( 9:10)

ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.