Nationale Recreatiegids

NRG Outdoor nieuws

Normal_rss_entry-198380

Vierdaagseloper moet weer loten


Wandelaars die willen meedoen aan de 103e Vierdaagse van Nijmegen moeten weer loten voor een startkaart. Vrijdagmiddag sloot de inschrijving. Er zijn 47.000 startkaarten en er hebben zich meer dan 51.500 deelnemers ingeschreven, aldus de organisatie.

Normal_rss_entry-198348

Openluchtmuseum serveert tulpenbollen


Het westen van Nederland maakte aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de Hongerwinter mee. Er was zo weinig voedsel dat aardappelen vervangen werden door gebakken of gekookte tulpenbollen. Wie wil weten hoe dat smaakt kan dit jaar terecht bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Normal_afsluitdijk__standbeeld__zee__ijsselmeer__waterkering

Mogelijk incidentele openstelling voor fietspad Afsluitdijk


De mededeling dat het fietspad over de Afsluitdijk per 1 april voor drie jaar wordt afgesloten heeft veel stof doen opwaaien. Verschillende partijen gingen in protest: Rijkswaterstaat is nu in gesprek met hen om te kijken of er incidenteel toch van het pad gebruik kan worden gemaakt. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Normal_groene_camera__logo_

Prijsuitreiking Groene Camera 2019, in mei expositie in Museon


Morgen vindt de prijsuitreiking plaats van de Groene Camera, de fotoprijs voor natuurfotografen uit Nederland en België. Voor de drie verschillende onderdelen en acht verschillende categorieën werden ruim zesduizend beelden ingestuurd. Op 11 mei is er een tentoonstelling met de resultaten te zien in het Museon in Den Haag. Dit meldt Museon. 

Normal_billybird_park__hemelrijk__volkel__-_2

Nieuwe speelwereld in BillyBird Park Hemelrijk krijgt vorm


Over exact een maand opent in BillyBird Park Hemelrijk de Oervallei: een heuvelachtige natuurspeeltuin waar kinderen onder meer op zoek kunnen naar goud en fossielen. Het is niet de enige vernieuwing van het Noord-Brabantse familiepark, dat 31 maart weer opengaat voor publiek. Dit meldt BillyBird Park Hemelrijk.

Normal_rokjesdagloop_2019

Rokjesdagloop ook voor mannen - met of zonder rokje


Op 31 maart 2019 vindt de achtste editie van de Rokjesdagloop in Amsterdam plaats. Een vrolijke run waarbij zo’n duizend deelnemers met of zonder rokjes, vijf of tien kilometer afleggen. Nieuw dit jaar: ook mannen mogen meedoen. Dit meldt Stichting MS Research. 

Normal_jachthaven__zeilboten__masten__zon__water__blauwe_lucht

Watersportsector zit weer in de lift


De watersportsector in Nederland heeft de weg omhoog weer gevonden. De gemiddelde omzet steeg met 4,8 procent,  opgestuwd door de uitzonderlijke zomer van 2018. Dit meldt de Watersport Almanak. 

Normal_drenthe__zuidlaren__water__natuur__landschap

Toerisme in Drenthe: goed voor de provincie in tijden van krimp


Vandaag zijn de Provinciale Statenverkiezingen. In Drenthe is het toerisme een belangrijk thema: de provincie scoort goed op dat gebied, maar wil meer. De aanwezigheid van toeristen wordt gezien als essentieel voor de economie en het op peil kunnen houden van voorzieningen. Dit meldt de NOS. 

Normal_zeeuws-vlaanderen__zeilboot__kust__zee__strand__weg

Balans landschap en toerisme gevoelig thema in Friesland en Zeeland


In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is er in zowel Friesland als Zeeland veel aandacht voor de balans tussen landbouw en het toerisme. In Friesland maken ze zich vooral zorgen over de tanende biodiversiteit, in Zeeland om oprukkende vakantieparken. Dit meldt de Volkskrant.

Normal_nationale_maand_van_de_zwemveiligheid__logo_

Landelijke campagne moet zwemveiligheid in Nederland verbeteren


De stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en het kennisproject NL Zwemveilig komen van 17 april tot en met 17 mei met de eerste Nationale Maand van de Zwemveiligheid. Met de campagne willen ze de zwemveiligheid in Nederland verbeteren. Dit meldt ZwembadBranche.

Normal_noord-holland__beemster__landschap__slootjes__drooggelegd__polder__bomen__blauwe_lucht__weiland

Beemster krijgt lichtfestival à la Amsterdam


Op 1 december staat De Beemster twintig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit jubileum te vieren zal in december het Beemster Light Festival worden georganiseerd. Het Amsterdamse equivalent geldt hierbij als lichtend voorbeeld. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Normal_rss_entry-197254

Protest fietsers tegen stremmen Afsluitdijk


De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de NTFU zijn fel gekant tegen het voornemen de Afsluitdijk vanaf 1 april drie jaar lang af te sluiten voor fietsers en wandelaars. In een brief aan Rijkswaterstaat vragen de organisaties om de sluiting korter te laten duren, het fietspad op sommige momenten open te stellen en te zorgen v...

Normal_camping__tenten__caravans

Meer verblijfsgasten in Nederland; campings in trek bij buitenlanders


In 2018 verbleven 44 miljoen gasten in logiesaccommodaties in Nederland; vijf procent meer dan in 2017. Het aantal gasten is de afgelopen vijf jaar stevig toegenomen, met ruim tien miljoen. Opvallend is ook dat de Nederlandse campings steeds beter worden gevonden door buitenlandse toeristen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Normal_boomfeestdag_2019__beeld_via_persbericht__-_liggend

Vandaag planten 100.000 kinderen op Boomfeestdag 200.000 Klimaatbomen


Vandaag worden tijdens de 63ste editie van de Boomfeestdag ruim 200.000 bomen en struiken geplant door 100.000 kinderen in 250 gemeenten. Dit zijn omgerekend tachtig voetbalvelden. Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag.

Normal_afbeelding_nederlands_landschap__vogels__molen__windmolens__koeien__zon__weilan___via_persbericht_natuurmonumenten

Ruim driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het landschap


Het verdwijnen van bloemen, insecten en vogels in het buitengebied baart veel Nederlanders zorgen. Dat blijkt uit de Nationale Landschap Enquête, de grootste publieksraadpleging over het Nederlandse landschap ooit, die Wageningen Environmental Research afgelopen december hield in opdracht van Natuurmonumenten. Dit meldt Natuurmonumenten.

Normal_the_garden_of_earthly_worries__artist_impression__studiolibeskind___paleis_het_loo

Prinses Beatrix onthult sculpturen Daniel Libeskind in paleistuin Het Loo


Prinses Beatrix opent dinsdagmiddag 2 april de tentoonstelling The Garden of Earthly Worries van Daniel Libeskind in de tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

NRG Interview

Een renaissance voor vakantieparken op de Veluwe: hoe het Kwaliteitsteam het verschil maakte voor Camping Kriemelberg Bushcamp

Normal_kastanje_en_stal


Het Veluwse collectief Vitale Vakantieparken probeert met zogeheten Kwaliteitsteams vakantieparken boven zichzelf uit te laten stijgen. Het maakt onderdeel uit van een nati...