Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner
Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie
26 januari '23 (16:32)
location_on [xx]km

Concerten en evenementen in Groningse EM2 binnenkort op eigen opgewekte energie

Je hoort het tegenwoordig overal: podia die werken aan hun ecologische voetafdruk. Veel locaties zijn bezig met vergroenen door geen wegwerpplastic meer te gebruiken, te isoleren of over te gaan op andere vormen van energie. Weinigen gaan echter zo ver als de Groningse evenementenlocatie EM2. Hier zal binnenkort door de aanleg van 140 zonnepanelen bijna alle stroom zelf worden opgewekt. We spraken mede-eigenaar Chris Garrit over het project. 

Museumdirecteur Geert Pruiksma: “Wij willen zoveel mogelijk redenen bedenken om naar het museum te komen.”
15 juli '22 (10:32)
location_on [xx]km

Museumdirecteur Geert Pruiksma: “Wij willen zoveel mogelijk redenen bedenken om naar het museum te komen.”

Geert Pruiksma is een culturele duizendpoot. Sinds 2016 is hij directeur van het Nationaal Rijtuigmuseum, gevestigd in een oud borgcomplex op landgoed Nienoord te Leek. Ondanks zijn Friese afkomst is hij voor veel Groningers al jaren een bekend gezicht. Recentelijk leverde zijn kennis en enthousiasme hem een plek op de landelijke televisie als kunsthistorisch expert bij het NPO 2 programma BinnesteBuiten.  

08 april '22 (13:32)
location_on [xx]km

“Natuurlijk is de prinses van harte welkom in ons bos!"

Verstopt in een sprookjesachtig bos worden er in Diever al sinds 1946 toneelstukken gespeeld van de wereldberoemde Engelse schrijver William Shakespeare. Zijn oeuvre heeft een bepalende stempel gedrukt op de Westerse literatuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de Nederlandse toneelwereld geen genoeg kan krijgen van zijn stukken, die schunnig, tragisch of komisch kunnen zijn. Op 29 maart 2022 interviewde de Nationale Recreatiegids Peter Sloot, voorzitter van het bestuur van het Shakespearetheater in het Drentse plaatsje Diever.  

11 november '21 (10:14)
location_on [xx]km

De Recreatie Vakbeurs: ‘Inspiratie voor een jaarrond recreatie’

Na een jaar van afwezigheid staat op 16, 17 en 18 november de Recreatie Vakbeurs weer op het programma. Op dé vakbeurs van de recreatiebranche kunnen ondernemers netwerken en volop inspiratie opdoen voor het komende recreatieseizoen. De redactie van de Nationale Recreatiegids is graag goed op de hoogte en sprak met beursorganisator Jeffry Plaggenmarsch. Hij praat ons bij over de vakbeurs en vertelde ons wat we deze editie zeker niet mogen missen. 
 

24 december '20 ( 9:50)
location_on [xx]km

Artsen over het vuurwerkverbod: “Dit is een uniek medisch experiment”

Van beschadigde ogen tot geamputeerde vingers: artsen maken iedere jaarwisseling het nodige letsel mee. Om de ziekenhuizen te ontlasten, geldt er dit jaar een verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Hoe kijken artsen tegen het vuurwerkverbod aan? We spreken oogarts Tjeerd de Faber, plastisch chirurg Christianne van Nieuwenhoven, Birgitte Blatter hoofd Monitoring en Onderzoek bij VeiligheidNL.

13 november '20 (12:37)
location_on [xx]km

Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?

 
Het toerisme ligt stil: hoe gaat het met hotelscholen?
De toeristische sector heeft een flinke klap gekregen door de coronacrisis. Ook de horeca is hard getroffen. Wat betekent de coronacrisis voor hotelscholen? Zien zij al een terugloop in het aantal aanmeldingen? En hoe zit het met de stages van studenten? We spreken Edu van de Walle, directeur van EuroCollege, en Regine von Stieglitz, voorzitter van het College van Bestuur van Hotelschool The Hague.

02 januari '20 (15:28)
location_on [xx]km

Interactief buitenspelen: het beste van twee werelden

Hoe krijg je kinderen die het liefst de hele dag spelletjes spelen op hun tablet of computer zover dat zij weer buiten gaan spelen? Yalp (‘play’ achterstevoren) ontwierp dertien jaar geleden het eerste interactieve speeltoestel. Duizenden kinderen, maar ook ouderen uit verschillende landen spelen met de populaire Sona of de Sutu. 

04 oktober '19 (13:12)
location_on [xx]km

De wereld van de dierentuin: “Alles draait om het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur”

Dierentuinen zijn bij het grote publiek toch vooral bekend als goede invulling van een dagje uit. Minder bekend zijn de andere kerntaken van dierentuinen - educatie, onderzoek en natuurbeschermingsprogramma's – én de hoofdmissie: het bijbrengen van liefde en respect voor de natuur. Voor het aanwakkeren daarvan is de dierentuin de uitgelezen locatie, zo stelt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen: “Wanneer je van iets bent gaan houden zul je er ook beter voor zorgen.”

Afbeelding Amanda Bulthuis
Columnist

Amanda Bulthuis

Amanda schrijft voor de Nationale Recreatiegids columns over alles wat met (reis)verzekeringen te maken heeft. Van actuele ontwikkelingen tot handige tips om je zo goed en voordelig mogelijk te verzekeren.
04 september '19 (14:37)
location_on [xx]km

Het gehandicaptenhotel op Zwarte Cross: hoe NRPU en HandicapNL het voor elkaar kregen, en waarom het zo belangrijk is

Afgelopen editie had Zwarte Cross een primeur: als eerste festival in Europa had het een hotel voor mindervaliden, waardoor het voor het eerst mogelijk werd voor mensen met een handicap om een festival van begin tot eind mee te maken. HandicapNL en de kersverse organisatie No Restrictions Party Unlimited (NRPU) vonden in elkaar de perfecte partners om dit voor elkaar te krijgen, en Zwarte Cross was enthousiast vanaf het eerste moment: “Toen ik belde was het antwoord meteen: ‘Wat een waanzinnig goed idee: doen jongens!’ Binnen een uur was het bekokstoofd”.

Afbeelding Nationale Recreatiegids
Columnist

Nationale Recreatiegids

Recreatie en alles wat daar bij komt kijken. Ben je ondernemer, werkzaam in de recreatie of heb je simpelweg affiniteit met en interesse in de recreatiebranche? Deel het met onze lezers! Neem contact met ons op via redactie@nationale-media.nl!
31 juli '19 (17:24)
location_on [xx]km

Nieuwe speler Fairbnb.coop wil tegenwicht bieden aan de onverschilligheid van Airbnb: “Het begin van een nieuw tijdperk”

In Amsterdam raakt het geduld met Airbnb steeds verder op: overlast van huurders, verstoring van de huizenmarkt en het ondermijnen van de sociale cohesie in buurten; de negatieve effecten van het vakantieverhuurplatform worden steeds merkbaarder in de hoofdstad. Airbnb voelt zich er zelden verantwoordelijk voor, en voedt daarmee de frustratie bij bewoners en gemeente. Die onverschilligheid krijgt binnenkort tegenwicht, in de vorm van een nieuw initiatief: Fairbnb.coop. Het moet het ethisch verantwoorde alternatief worden voor Airbnb, zonder winstoogmerk, maar met oog voor de behoeftes van alle betrokken partijen. Wat wil het platform veranderen? En hoe? Een interview met Sito Veracruz, een van de grondleggers van Fairbnb.coop. “Er breekt een nieuw tijdperk aan.”

19 juni '19 (15:55)
location_on [xx]km

Het verhaal van de jonge ondernemer en de stad die durfde: hoe Joep van Gorp het eerste surrealistische doolhof van Nederland naar Tilburg haalde

In de Tilburgse Spoorzone is een attractie geland die zich niet zomaar laat omschrijven: Doloris’ Meta Maze. Een surrealistisch doolhof, dat door het Berlijnse kunstenaarscollectief Karmanoia werd geconstrueerd in een voormalig postkantoor. Het is de enige in zijn soort in de wereld, en sinds een maand geopend. Hoe is dit avontuur begonnen? Wat dreef een jonge ondernemer om een project van een Berlijnse groep kunstenaars naar Nederland te willen halen? En waarom specifiek naar Tilburg? De Nationale Recreatiegids dook in de wondere wereld van Doloris en interviewde Joep van Gorp, de drijvende kracht achter het project.

07 mei '19 (14:01)
location_on [xx]km

Een kijkje in de glazen bol door de ogen van trendwatcher Hans van Leeuwen: Wat zijn de trends in recreatieland?

Als er één fenomeen de toekomst van de recreatiesector gaat bepalen, dan is het volgens trendwatcher Hans van Leeuwen wel grensvervaging. Niet alleen worden wonen, werken en vrije tijd steeds meer vloeibaar, ook de recreatiesectoren zelf zijn steeds minder strak afgebakend: vakantieparken krijgen attracties, attractieparken worden plekken waar je ook kan overnachten, en winkelen is straks niet meer compleet zonder horeca en evenementen. “Stand-alone-bedrijven als escaperooms, trampolineparken en indoorspeeltuinen: die krijgen het moeilijk.”

15 april '19 ( 9:53)
location_on [xx]km

Lyme voorkom je door systematische tekencontrole: 'Als die teek er maar uitkomt'

Aan informatie over teken en de ziekte van Lyme is bepaald geen gebrek. De jaarlijkse de Tekenradar van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Universiteit Wageningen stamt al uit 2012, en de Lymevereniging – waarvan een van de zelfbenoemde hoofddoelen is “om met goede informatie besmetting te voorkomen” – bestaat zelfs al sinds 1994. Voor de aspecten van Lyme waar nog niet zo veel over bekend is – met name de vraag waarom ongeveer één op de vijf Lymepatiënten ook ná behandeling met antibiotica erg veel ziektelast blijft ondervinden – voert het RIVM samen met het AMC, Radboudumc en de Gelreziekenhuizen Apeldoorn diverse onderzoeken uit naar de behandeling van en klachten door Lyme. Zoals ook bioloog Arnold van Vliet, mede-oprichter van Tekenradar.nl, opmerkt: “Er wordt in Nederland met man en macht aan de bestrijding van Lyme-problematiek gewerkt.” 

05 april '19 (13:38)
location_on [xx]km

De onstuitbare opmars van Toverland: "Zomaar wat attracties neerzetten is niet meer genoeg"

Volgens kenners is er geen land in Europa met zo'n hoge pretparkendichtheid als Nederland. Voor de consument betekent dit een rijk aanbod, voor de parken zelf vooral stevige concurrentie. Bij het Limburgse dorp Sevenum is sinds 2001 Toverland gevestigd. Ooit begonnen als indoor pretpark voor basisschoolkinderen, is het nu een pretpark voor de hele familie dat hard op weg is meer dan één miljoen bezoekers per jaar te trekken. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

06 maart '19 (10:47)
location_on [xx]km

Een renaissance voor vakantieparken op de Veluwe: hoe het Kwaliteitsteam het verschil maakte voor Camping Kriemelberg Bushcamp

Het Veluwse collectief Vitale Vakantieparken probeert met zogeheten Kwaliteitsteams vakantieparken boven zichzelf uit te laten stijgen. Het maakt onderdeel uit van een nationaal plan van aanpak waarmee het ministerie van Binnenlandse Zaken de verloedering van Nederlandse vakantieparken een halt wil toeroepen. Camping Kriemelberg Bushcamp in Ermelo maakte gebruik van een Kwaliteitsteam. Mede-eigenaar Dian van den Heuvel: "Je onderbuikgevoel volgen is niet genoeg."