Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Door ANP
schedule 7 min
location_on [xx]km
Partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep
Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

Onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) heeft het adviescollege vijftig aanbevelingen gedaan die het omroepstelsel flink zouden veranderen als ze allemaal uit worden gevoerd. Niet elk advies wordt met enthousiasme ontvangen in de omroepwereld. Maar bij meerdere omroepmedewerkers klinkt ook de vrees dat het adviesrapport in een la belandt en de problemen die zij zien bij de publieke omroep niet worden opgelost.

'Kerntaken'

Uit een rondgang van het ANP bij NSC, VVD, GroenLinks-PvdA en D66 blijkt dat partijen het in elk geval tijd vinden voor een goede discussie over de publieke omroep.

VVD-Kamerlid Pim van Strien vindt bijvoorbeeld dat de publieke omroep toekomstbestendig, transparanter en efficiënter moet worden en terug moet naar de "kerntaken" van onderzoeksjournalistiek, educatie, cultuur en sport. Daar hoort wat zijn partij betreft ook een bezuiniging bij van circa 400 miljoen euro, valt op te maken uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

YouTube en Netflix

NSC legt het niet uit als een bezuiniging dat de partij één NPO-zender wil schrappen. In haar programma zegt de nieuwe partij het geld dat hiermee wordt bespaard te willen gebruiken om producties te maken "op het gebied van nieuws, achtergronden, geschiedenis, film, kunst en cultuur".

"Mijn kinderen begrijpen die discussie niet", zegt Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) over het plan om een zender te schrappen, waar hij het ook niet mee eens is. Jongere generaties kijken namelijk amper televisie 'lineair' op een zender, licht hij toe. Daarom vindt hij het veel belangrijker om te bedenken hoe de publieke omroep relevant kan blijven naast platforms als YouTube en Netflix. De politicus vindt dat de NPO nu al veel doet tegen weinig kosten en ziet dus niets in bezuinigingen.

Ongemak

VVD, NSC, GroenLinks-PvdA en D66 zijn het met elkaar eens dat belangrijke besluiten over de toekomst van omroepen niet meer bij het kabinet moeten liggen, zoals het adviescollege adviseert. Dat speelt nu bij Ongehoord Nederland. Tot haar eigen ongemak moet demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) uiterlijk volgende maand besluiten of ze gehoor geeft aan het verzoek van de NPO om de voorlopige erkenning van de veel bekritiseerde omroep in te trekken. "Het uitgangspunt binnen de democratische rechtstaat is dat journalisten de politiek beoordelen en politici zo min mogelijk de journalisten", zegt Joost Sneller (D66) hierover.

De adviseurs stellen voor om een onafhankelijke instantie op te richten die toezicht houdt op de publieke omroep en zelfstandig besluit of omroepen mogen toetreden tot het stelsel of deze moeten verlaten. De ondervraagde politici vinden het te vroeg om te zeggen of ze dit per se de beste oplossing vinden. VVD en GL-PvdA geven aan dat ze een gesprek tussen Tweede Kamerleden en het adviescollege willen afwachten.

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.