Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Festivals hebben minder last van materiaal- en personeelstekort

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Festivals hebben minder last van materiaal- en personeelstekort
Het regelen van genoeg personeel en materiaal voor festivals is nog steeds een aandachtspunt, maar de situatie is een stuk beter dan vorig jaar. Dat zeggen Bente Bollmann, woordvoerder van de festivals Lowlands en Down The Rabbit Hole, en Willem Westermann van brancheorganisatie Vereniging Van Evenementenmakers (VVEM) tegen het ANP. Een belangrijk verschil met vorig jaar is dat de organisatoren nu zekerheid hebben over het doorgaan van de festivals, waar dit vorig jaar pas in maart zeker was.

"We zitten nog steeds in de situatie dat de arbeidsmarkt krap is", zegt Bollmann. Dat geldt over de hele linie, meent hij. "Er gaat nog wel veel aandacht naar uit, het blijft een issue." Het ging voor de coronapandemie makkelijker om personeel te vinden, stelt Bollmann, maar vergeleken met vorig jaar is de situatie volgens hem "wat beter". "Vorig jaar was het echt heel nijpend, toen is het uiteindelijk met hangen en wurgen goedgekomen."

Westermann meent dat het al sinds medio 2017 lastiger is om personeel te vinden. Dat werd in de coronapandemie een stuk erger. "Toen zijn er door corona veel mensen vertrokken. Veel personeel is vorig jaar wel weer teruggevonden." Het gaat nu dan ook "een stuk beter dan vorig jaar", zegt Westermann. "Vorig jaar leek het onmogelijk en nu is het weer te doen."

Onzekerheid

De grote onzekerheid vorig jaar verergerde de situatie. "Toen wisten we pas in maart dat de festivals door konden gaan, dus de voorbereidingstijd was een stuk korter", zegt Bollmann. "Het was daarom ook moeilijk om personeel binnen te halen. Vorig jaar rond deze tijd konden we niks toezeggen." Het feit dat de festivals nu zekerheid hebben over hun agenda, scheelt volgens hem dan ook "absoluut". "Het is een wereld van verschil."

Ook de situatie qua materialen is verbeterd, zien Bollmann en Westermann. "Vorig jaar was er een acuut tekort", zegt de VVEM-zegsman. "De oorlog in Oekraïne was net begonnen." Dat verstoorde de aanvoerlijnen van materialen, meent hij. "Zo was er vorig jaar even geen hout op een gegeven moment." Daarnaast ging materiaal deels naar asielopvang en GGD-locaties. "Dat is nu ontzettend afgezakt." Dat kan Bollmann beamen. "Het is niet zo dat de festivals nu dreigen in het geding te komen. Maar het heeft nog wel extra planning nodig."

Een bron van zorg is nu wel de hoge inflatie volgens Bollmann. "De personeelskosten stijgen, de inkoopprijzen, de kosten van materiaalhuur." Dat gaat zeker invloed hebben op de ticketprijzen, zegt hij. "Het is onvermijdelijk. Je ziet het nu al met festivals waarvan tickets in de verkoop zijn. De ticketprijzen stijgen fors. Het moet onderaan de streep natuurlijk wel uit kunnen."

Door: ANP

30 november '23 (12:48)

Budgetverdeling gemaakt door provincies om prijsstijging OV te voorkomen

De provincies hebben een verdeling gemaakt van de 300 miljoen euro die het kabinet beschikbaar heeft gesteld om prijsstijgingen in het regionale openbaar vervoer te voorkomen. De twee grote vervoerregio's in Nederland, Amsterdam en Rotterdam/Den Haag, krijgen gezamenlijk ruim de helft van dat bedrag. Gelderland ontvangt van de provincies het meeste geld: bijna 21 miljoen euro.

30 november '23 ( 9:03)

Rechter doet uitspraak in kort geding tussen Peter Gillis en ex Nicol Kremers

De rechtbank in Utrecht doet donderdag uitspraak in het kort geding dat Peter Gillis heeft aangespannen tegen zijn ex-partner Nicol Kremers. De Massa is Kassa-ster is van mening dat Kremers zich niet heeft gehouden aan een geheimhoudingsplicht in een vaststellingsovereenkomst.

30 november '23 ( 8:17)

Driedelige documentaire over moord Duinmeijer

De NTR heeft een driedelige documentaire gemaakt over de moord op Kerwin Duinmeijer in 1983. In de serie KERWIN, die vanaf 12 december te zien is op NPO Start, reconstrueert zijn broer Purly Lucas de dood van Kerwin en de impact die de racistische moord heeft gehad.

29 november '23 ( 9:51)

Radio4All: nu overal op FM te horen met vanaf vrijdag nieuwe muziek

Bij Radio4All wordt tot nu toe voornamelijk lofi muziek uitgezonden, muziek van lage kwaliteit, maar vanaf vrijdag wordt deze rustige muziek vervangen door zogenoemde Happy Beats. Dat maakt de radiozender, waarvan Giel Beelen creatief directeur is, dinsdag bekend. Daarnaast zendt het station vanaf nu vanuit alle zestien opgestelde FM-antennes over het hele land uit.

27 november '23 (11:04)

Meer grote aanbieders pakketreizen vermelden hun prijzen nu op de juiste manier

Meer grote aanbieders van pakketreizen in Nederland passen hun prijzen aan na eisen ACM. Dit houdt in dat zij één prijs tonen waarin alle onvermijdbare kosten zijn opgenomen of dat zij verplichte kosten als één bedrag onder de prijs vermelden. Hierdoor is het voor consumenten meteen duidelijk wat de uiteindelijke kosten zijn, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

24 november '23 (11:43)

Koningin Maximá adopteert drie egels

De koninklijke familie is uitgebreid door koningin Maximá. Zij adopteerde drie egeltjes, zo deelt ze op de Instagrampagina van het koningshuis. De egels zijn uitgezet in de tuin van Paleis Huis ten Bosch.

24 november '23 ( 8:47)

Grote Clubactie brengt recordbedrag van 16 miljoen euro op

De Grote Clubactie heeft dit jaar ruim 16 miljoen euro opgebracht voor sport-, cultuur- en hobbyclubs. Het bedrag - om precies te zijn 16.381.041 euro - is 3,6 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Het geld is binnengehaald door 310.000 leden van 5710 verenigingen in ons land, die langs de deuren gingen om loten te verkopen en daarmee geld op te halen voor hun club.

20 november '23 (10:59)

Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in

Het aantal gemeenten dat een vuurwerkverbod instelt stijgt. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Vorig jaar gold een vuurwerkverbod in 12 gemeenten, inmiddels kunnen mensen in 16 gemeenten geen consumentenvuurwerk meer afsteken. Voor de jaarwisseling van 2024/2025 willen nog eens drie gemeenten een verbod op vuurwerk, meldt RTL Nieuws.

20 november '23 ( 9:12)

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

16 november '23 (10:02)

Landelijke storing in systeem om OV-fietsen te huren

De NS kampt met een landelijke storing in het systeem om OV-fietsen in- en uit te checken. Daarom adviseert de vervoerder reizigers op dit moment geen OV-fiets te huren op de stations. Het inleveren van zo'n fiets kan wel.