Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toerismebranche vreest kwart minder buitenlandse gasten

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De Nederlandse toerismebranche vreest dat dit jaar nog slechter zal uitpakken dan 2020, toen de wereldwijde uitbraak van het coronavirus internationale reizen een halt toeriep. Het aantal buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers valt in 2021 ruim een kwart lager uit dan vorig jaar, raamt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het duurt waarschijnlijk nog ruim twee jaar tot de branche volledig is hersteld van de pandemie.

De organisatie die Nederland als vakantie- en reisbestemming promoot, rekent dit jaar op 5,4 miljoen buitenlandse toeristen. Dat zijn er 26 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een daling van bijna driekwart (73 procent).

"Het beeld is vrij dramatisch, naar het zich laat aanzien nog erger dan vorig jaar", zegt algemeen directeur Jos Vranken. "Je ziet dat macro-economen in de media het beeld schetsen dat de economie is hersteld. Dat is een juiste constatering, maar onder de motorkap zie je grote verschillen tussen sectoren. Dan is de bezoekerseconomie nog niet hersteld."

Coronapaspoort

De nieuwe ramingen zijn veel pessimistischer dan aan het begin van dit jaar. Het coronavirus laaide in 2021 telkens op, waardoor vakantiereizen vanuit Europese landen naar Nederland lange tijd moeilijk waren.

Ook na de invoering van het EU-brede coronapaspoort houdt de Nederlandse toerismebranche last van de pandemie. Reizigers van buiten de Europese Unie die niet volledig zijn gevaccineerd hebben nog steeds te maken met een inreisverbod, tenzij hun land op een lijst met veilig geachte naties staat. Op die lijst ontbreken de Verenigde Staten, volgens Vranken het op drie na grootste herkomstland van buitenlandse bezoekers van Nederland.

Binnenlands toerisme

Een lichtpuntje is het binnenlands toerisme. Onder Nederlanders was een vakantie in eigen land populair, mede doordat de telkens wisselende coronaregels over de grens voor onzekerheid zorgden. Het aantal binnenlandse verblijven in hotels, campings, bungalowparken of andere vakantiebestemmingen stijgt met 30 procent ten opzichte van 2020. Maar dit was lang niet genoeg om het verlies aan buitenlandse toeristen te compenseren.

Het zal tot 2024 duren voordat de cijfers van voor de pandemie worden gehaald. Een groot pijnpunt is het gemis aan zakelijk reizigers. "Internationale congressen en vergaderingen kunnen nu weer een beetje, maar het is een markt met een lange doorlooptijd. Als er vandaag een aanvraag is, duurt het vaak twee tot vier jaar tot het congres", aldus Vranken, die voorrekent dat deze reizigers tot wel vijf keer zo veel besteden als een binnenlandse toerist.

Door: ANP

19 september '24 (13:48)

EU-hof oordeelt: Booking.com mocht geen prijsbeperkingen opleggen

De hoogste Europese rechtbank is kritisch over de prijsregels die Booking.com had opgelegd aan hoteleigenaren. Zij mochten eerder geen lagere tarieven aanbieden op hun eigen website of een andere boekingssite dan op Booking.com. Maar het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft nu bepaald dat Booking.com dit niet mocht doen volgens EU-wetgeving.

19 september '24 ( 9:37)

Reisinformatie Qbuzz voortaan via WhatsApp-kanaal

Qbuzz is als eerste bus- en treinvervoerder in Nederland begonnen met het gebruik van WhatsApp als informatiekanaal. Sinds donderdag kunnen reizigers in een zogeheten WhatsApp-kanaal actuele reisinformatie ontvangen, inclusief wijzigingen in de dienstregeling.

19 september '24 ( 9:33)

Stekker uit door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis

Het door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis TVBV houdt op te bestaan. Moederbedrijf Banijay Benelux trekt de stekker eruit "op basis van bedrijfseconomische overwegingen", is woensdag bekendgemaakt.

18 september '24 ( 9:10)

Verkoop ingestort: Tupperware vraagt faillissement aan

Het bedrijf Tupperware Brands, bekend van zijn plastic vershoudbakjes en kookaccessoires, heeft faillissement aangevraagd. Het concern, dat ooit furore maakte met de beroemde Tupperware-party's, kampte al jarenlang met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie, en wist uiteindelijk het tij niet te keren. Het beursgenoteerde bedrijf gaf in 2022 al aan te twijfelen over het voortbestaan van de onderneming door de hoge schulden van de onderneming.

17 september '24 (12:49)

OV bezuinigt 110 miljoen op ov in deze grote steden

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.

17 september '24 (10:46)

Rechter: vakantiepark kreeg terecht boete voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

Volgens de rechtbank heeft een vakantiepark in het Drentse Hoogersmilde terecht met een boete van 20.000 euro gedreigd voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente Midden-Drenthe legde de last onder dwangsom op nadat deze ontdekte dat de eigenaar zonder vergunning arbeidsmigranten op zijn park liet wonen. Dit meldt RTV Drenthe. 

16 september '24 (15:51)

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.

16 september '24 (14:03)

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met die looneis en onderhandelingsinzet is de bond maandag naar buiten gekomen.

13 september '24 ( 9:02)

CNV wil loonsverhoging tot 6 procent en kortere werkweek

CNV zet in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

12 september '24 (11:11)

Bewoners Prinsenmeer woest op Peter Gillis

Eigenaar Peter Gillis van vakantiepark Prinsenmeer heeft van de laatste bewoners geëist dat ze vóór zaterdag vertrokken zijn. Anders wordt de politie ingeschakeld. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, door Gillis en door de gemeente Asten. De eigenaar van het park had hen lang geleden op de onzekere toekomst van Prinsenmeer moeten attenderen. De nieuwste bewoners zijn van mening dat Gillis nog even snel geld heeft binnengehaald door hen op het park toe te laten. En nu zijn zij straks thuisloos. Dit meldt Omroep Brabant.