Sectorprognose Leisure 2020 en 2021

De vrijetijdssector in Nederland zal dit jaar naar verwachting met 40 procent krimpen als gevolg van de coronacrisis. Daartegenover staat dat de sector in 2021 een verwachte groei van 25 procent zal doormaken. Campings en vakantieparken komen relatief goed uit de crisis, dagattracties, hotels en de reisbranche aanzienlijk minder. Dit blijkt uit de Sectorprognose Leisure 2020 en 2021 van ABN Amro. 

ABN Amro stelt dat vrijetijdssector een van de zwaarst getroffen sectoren in de economie is, ‘zo niet, de zwaarst getroffen sector’. De verplichte sluiting van enkele maanden en de nieuwe anderhalvemetersamenleving hebben hun sporen flink achtergelaten in de jaaromzet van veel vrijetijdsondernemingen. 
 

Dagattracties en cultuur

 
Met name dagattracties en cultuur hebben het zwaar. De sterkste daling is te zien bij bioscopen, die zien volgens ABN Amro een krimp tegemoet van 60 procent over 2020. Daarna volgen Kunst & Cultuur (-50 procent) en Attractieparken & Dierentuinen (-40 procent).
 

Verblijfsaccommodaties

 
Bij verblijfsaccommodaties valt op dat de coronacrisis vooral voor hotels merkbaar is (-30 procent) maar dat de schade bij campings (-15 procent) en vakantieparken (geen verschil) beperkt blijft. Dat Nederlanders nu massaal in eigen land op vakantie gaan speelt hierbij een rol. Het uitblijven van het internationale toerisme en het zakelijke verkeer treft vooral de hotelsector. 
 

Groei 2021

 
In 2021 zal de vrijetijdssector volgens ABN Amro een groei doormaken van 25 procent. Daarmee is het verlies van 2020 echter nog niet geneutraliseerd. Daarbij voorziet de bank dat het herstel wordt vertraagd door de capaciteitsbeperkingen die ook in 2021 blijven gelden voor de sector, en ook de oplopende werkloosheid in Nederland zal het herstel niet bespoedigen. 
 
In de Sectorprognose Leisure 2020 en 2021 is ABN Amro ervan uitgegaan dat er eind 2021 een coronavaccin is. Voor meer informatie, zie de website van insights.abnamro.nl.
 
Door: Nationale Recreatiegids