Horeca en huisgenoten

Huisgenoten hoeven onderling geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden in eet- en drinkgelegenheden. Dat kondigde premier Mark Rutte gisteren aan na crisisberaad met ministers uit het kabinet. Het idee was eerst dat alle gasten onderling afstand moesten houden, behalve gezinnen.

Rutte kondigde na het beraad enkele wijzigingen aan van de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen. Openbare gelegenheden mogen bijvoorbeeld dertig gasten ontvangen, terwijl het kabinet eerst nog sprak van dertig mensen binnen, dus inclusief personeel. Dat is "lastig" te regelen, aldus Rutte. Daarom wordt het personeel toch niet meegeteld.

Horeca niet eerder open

Cafés en restaurants mogen vanaf 1 juni hun deuren weer openen. Er is in het kabinet ook "lang gesproken" over de mogelijkheid om de horeca een lang pinksterweekend te gunnen, maar na advies van de burgemeesters is besloten vast te houden aan 1 juni vanwege de verwachte drukte en handhaafbaarheid. Het is een "grote en spannende stap".

Culturele instellingen

Ook culturele instellingen zoals musea, concertzalen en theaters kunnen op deze dag weer gasten ontvangen. Het gaat om maximaal dertig bezoekers die van tevoren moeten reserveren. Muziekscholen kunnen weer aan de slag. Dertig mensen in het gebouw is het maximum.

Door: ANP