Vrijetijdssector coronavirus

De maatregelen die de overheid gisteren aankondigde om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zullen velen sectoren flink raken, maar de horeca en vrijetijdssector in ons land staan de hardste klappen te wachten. Dit blijkt uit een sectoranalyse van de ING. Dit meldt de NOS.

Een van de maatregelen die gisteren tijdens een gezamenlijke persconferentie van premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins en RIVM-baas Jaap van Dissel werd afgekondigd is een direct verbod op evenementen waar meer dan honderd man publiek op afkomt. Hierbij gaat het om zaken als concerten, beurzen, festivals en sportwedstrijden, maar het heeft ook betrekking op musea en theaters. Onder meer drie van de grootste musea van Nederland -  het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Gogh Museum – kondigde meteen al aan vanaf vandaag gesloten te zijn. Een attractiepark als de Efteling laat op zijn website weten vandaag nog wel gewoon open te zijn.
 

‘Impact is enorm’

 
Voor de evenementensector is de impact van de maatregelen niet te onderschatten, zo laat sector-econoom Thijs Geijer van ING Economisch Bureau weten tegenover de NOS: “Evenementenorganisaties hebben vaak maar een of twee momenten in het jaar waarop het geld wordt verdiend. En als dat dan niet doorgaat, zit je snel in de problemen”, zo zegt hij. Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals spreekt de hoop uit dat er snel een noodfonds komt voor poppodia, omdat die anders failliet dreigen te gaan: “Als een poppodium zoals de Melkweg of Paradiso een week de deuren moeten sluiten, lopen ze al meer dan 10.000 euro mis.”
 

Horeca

 
Ook de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft bij monde van directeur Dirk Beljaarts al laten weten dat de maatregelen van het kabinet een 'financiële strop voor horeca' betekenen. “Beurzen, vergaderingen, feesten maar ook bruiloften: je valt al snel in de categorie die nu is verboden”, zo zegt Beljaarts: “Dit is echt een worstcasescenario.” In verband met de coronacrisis heeft KHN voor deze ochtend een speciale persbijeenkomst ingelast, zo meldt het ANP. Dan presenteren algemeen directeur Dirk Beljaarts en KHN-voorzitter Robèr Willemsen actuele cijfers over de impact van het coronavirus op de horeca. Ook komen ze dan met hun visie op de belangrijkste noodmaatregelen die volgens hen genomen moeten worden om getroffen horecaondernemers te helpen, laat de organisatie weten.
 

Door: Nationale Recreatiegids