Maastricht, Koestraat, horeca, vrije tijd, terrasjes, mensen, restaurants, voetgangerszone, Clichée Streetfood, La Vaca, eetcafé Il y a

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), die per 1 januari in werking is getreden, houdt de gemoederen in de toeristische sector flink bezig. Door het vele tijdelijke werk dat in deze sector voorkomt worden veel toerisme- en recreatiebedrijven hard getroffen door de WAB, zo stelt HISWA-RECRON. De belangenorganisatie wil nu dat het kabinet de gevolgen van de WAB specifiek voor de toeristische sector in kaart gaat brengen. Dit meldt HISWA-RECRON.

Aanleiding voor de oproep zijn de zeven moties die het kabinet eerder deze week aannam, allen bedoelt om het toeristische beleid beter af te stemmen met de toeristensector zelf. HISWA-RECRON, de belangenbehartiger van de watersport- en vrijetijdssector in Nederland, is enthousiast over de stellingname van het kabinet wat  betreft het toerisme in ons land. Jarin van der Zande, verantwoordelijk voor de externe betrekkingen bij HISWA-RECRON, legt uit dat er sinds een aantal maanden veel contact is tussen de vrijetijdsbranche het kabinet. Dit begon met het aanbieden van het recreatiemanifest aan het kabinet, begin december, en die dialoog duurt voort: “Het is goed om te merken dat de oproep van HISWA-RECRON ondernemers wordt gehoord in Den Haag.”
 

WAB

 
Hierbij werkt HISWA-RECRON samen met GastvrijNL, het samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de toeristische sector, waarmee het afgelopen periode ook aandacht vroeg voor de gevolgen van de WAB voor seizoensgebonden bedrijven zoals recreatie- en watersportbedrijven. Volgens Van der Zande zijn er nu toezeggingen gedaan door het kabinet dat de toeristische-recreatieve sector nu een eigen specifieke evaluatie krijgt: “Een belangrijk punt voor onze ondernemers.”
 

Brief naar staatssecretaris

 
Afgelopen woensdag heeft GastvrijNL, namens de hele sector, een brief verstuurd naar de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, waarin wordt gevraagd om op korte termijn in overleg te gaan over de invulling van de aangenomen moties. Via de website van HISWA-RECRON is een PDF van de brief terug te vinden.
 
Benieuwd naar waar de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) ook alweer precies voor staat? Lees dan het artikel WAB, een wet met impact: Wat houdt deze 'Wet Arbeidsmarkt in balans' precies in?.
 
Door: Nationale Recreatiegids