Het Pomp-Up Terras aan het Kleine der A in Groningen. De stad staat op plek 9 in de terrassenranglijst: een rondje kost hier gemiddeld 23,40 euro.

Wie genereus een rondje wil geven op het terras maar toch niet te veel geld kwijt wil zijn, kan daarvoor het beste naar Zwolle gaan. Voor het tweede jaar op rij is de hoofdstad van Overijssel de goedkoopste terrasstad van ons land. Een rondje kost daar 21,88 euro. In Amsterdam is dat 27,05 euro. Dit meldt de NOS.

Het onderzoek werd uitgevoerd door horeca-adviesbureau Van Spronsen, dat voor de test steeds hetzelfde rondje bestelde, dat bestond uit: twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé. Ook in Enschede (22,03 euro), Breda (22,18 euro) en Almere (22,33 euro) is zo'n rondje relatief goedkoop.
 

Amsterdam loopt uit

 
Amsterdam staat ondertussen fier bovenaan: met ruim 27 euro is een rondje hier niet alleen het duurst, ook was de prijsstijging in de hoofdstad hoger dan elders; het prijsverschil ten opzichte van 2018 is hier 7,8 procent. Na Amsterdam volgen op gepaste afstand Den Haag (24,98 euro), Haarlem (24,50 euro) en Den Bosch  (24,48 euro). Opvallend is de nummer 5 in de lijst, Zoetermeer: deze stond vorig jaar nog op plek 9. Na Amsterdam is het de stad waar de prijs van een rondje het hardste steeg, namelijk met 5,3 procent.
Landelijk stegen de prijzen met gemiddeld 3,1 procent, en dat is een stuk  hoger dan voorgaande jaren. De btw-verhoging van 6 naar 9 procent is hier debet aan. Zonder deze btw-verandering zou de stijging op 1,9 procent zijn uitgekomen.
 

Alcoholvrij speciaalbier

 
Tot slot zijn er nog twee terrastrends die zich intrigerend tot elkaar verhouden: speciaalbieren (al jaren populair in de horeca) én de opmars van alcoholvrij bier. Kortom: een alcoholvrij speciaalbier; het zou een schot in de roos zijn.
 
Door: Nationale Recreatiegids