Campagnebeeld ERA by TextielMuseum. Ontwerper Mae Engelgeer, foto: Floor Knaapen in opdracht van het TextielMuseum.

Het TextielMuseum in Tilburg grijpt de viering van honderd jaar Bauhaus aan voor een samenwerking met textielontwerper Mae Engelgeer. Geïnspireerd door de museumcollectie en het gedachtegoed van het Bauhaus ontwierp ze een moderne collectie tafelgoed voor het label by TextielMuseum. Dit meldt het TextielMuseum.

De ontwerpen van Engelgeer worden geweven op de computergestuurde weefmachines in het TextielLab, en dragen de naam ERA, die refereert aan het honderdjarig jubileum van Bauhaus. De collectie bestaat uit een tafellaken in drie verschillende formaten, een tafelloper en servetten. De principes van het Bauhaus zijn in het tafelgoed terug te vinden in het grafische patroon en kleurgebruik, maar ook in het gebruik van vernieuwende garens en de variatie in bindingen.
 

Technische uitdaging 

 
Kenmerkend voor het tafelgoed is ook de veelvoud aan verschillende structuren. Hiervoor moesten verschillende weefbindingen in één textiel worden gebruikt: een technische uitdaging. Mae Engelgeer over het ontwikkelproces in het TextielLab: “Ik ontwikkel en experimenteer al jaren in het TextielLab, en voor deze opdracht heb ik de grenzen van de weefmachine opgezocht.” Engelgeer, die afgestudeerd aan het Amsterdam Fashion Institute en het Sandberg Instituut, opende in 2013 haar eigen studio. Eerder werkte ze ook al samen met merken als cc-tapis, Kvadrat, FEST Amsterdam en Auping.
 

Wereldwijd te koop

 
Jaarlijks vraagt het TextielMuseum een topontwerper om nieuwe producten te ontwerpen voor het label zoals Viktor&Rolf, Scholten & Baijings, Hella Jongerius en Studio Job. De producten van by TextielMuseum worden inmiddels wereldwijd via museum- en designshops verkocht. De ERA-collectie zal vanaf 19 oktober verkrijgbaar zijn.
 

Exposities Bauhaus-textiel

 
Momenteel is in het TextielMuseum de tentoonstelling Bauhaus& | Modern Textiel in Nederland te zien, waarin uitgebreid aandacht is voor de invloed van Bauhaus op de Nederlandse textielvormgeving. Deze expositie loopt nog tot en met 3 november. Ook op andere plekken in Nederland is er aandacht voor Bauhaus-textiel: zo is in Wall House #2 in Groningen tot en met 1 september de tentoonstelling Gunta Stölzl: 100 jaar Bauhausstoffen te zien.