Normal_aidaperla__cruiseschip__rotterdam

Precies 108 cruiseschepen zullen dit jaar de grootste haven van Rotterdam aandoen. Een nieuw record, dat mede te danken is aan de nieuwe belasting op cruisetoeristen die Amsterdam begin dit jaar invoerde. Veel rederijen verkiezen de Maasstad daarom nu boven de hoofdstad. Dit melden Trouw en Sea News. 

Afgelopen donderdag ging het cruiseseizoen in Rotterdam van start met de komst van de AIDAcara, het belangrijkste schip van de Duitse rederij AIDA Cruises, dat bijna 1.200 passagiers en 360 bemanningsleden aan boord heeft. Daarmee wordt een topjaar afgetrapt voor de Cruise Port Rotterdam, waar afgelopen twee seizoenen rond de tachtig cruiseschepen aanmeerden. Naast AIDA zijn het met name de schepen van Holland America Line, Cunard, P&O, Cruise & Maritime Voyages en MSC Cruises die de grootste haven van Europa dit jaar zullen aandoen. 
 

Amsterdam ziet ze gaan

 
Bij de Passengers Terminal Amsterdam (PTA) zien ze het met lede ogen aan. Doordat de gemeente Amsterdam daar begin dit jaar een toeristenbelasting invoerde (à acht euro per cruisepassagier per nacht) verkiezen veel rederijen de kades van Rotterdam en IJmuiden boven die van Amsterdam. PTA had dit jaar verwacht 185 cruiseschepen te verwachten; het worden er 128. 
 

Zes jaar terug in de tijd

 
Directeur Dick de Graaff van PTA zegt tegen Trouw  dat er voor dit jaar 57 annuleringen zijn binnengekomen, voor volgend jaar 68: "Daarmee zijn we een jaar of zes teruggeworpen in de tijd. Bijzonder spijtig. Het scheelt natuurlijk veel directe inkomsten, zoals terminalfee en zeehavengeld. Dat verlies aan inkomsten gaat over miljoenen." De cruisetax levert Rotterdam vijftien extra schepen op dit jaar, ten nadele van Amsterdam. Hierbij gaat het in totaal om dertigduizend passagiers.
 
Door: Nationale Recreatiegids