Normal_formule_1__grand_prix__race-auto

De organisatie van de Formule 1 moet nog groen licht geven voor de Grand Prix in Zandvoort, nu al klinkt er één geluid sterk door: het mag dan wel een auto-evenement zijn, met de auto ernaartoe komen, liever niet. Kom met ov of op de fiets, luidt het devies. Dit meldt de NOS.

De oproep gebeurde bij monde van de strategisch adviseur van het evenement, Erik Lievers: "We willen niet dat mensen met losse kaartjes komen en dan maar kijken waar ze gaan parkeren. Dat willen we per se niet." Hij zij dit op een discussieavond die D66 had georganiseerd in Haarlem. 
 

Hoog risico op verkeerstopstoppingen

 
De organisatie die de Formule 1 naar Zandvoort wil halen zou het liefst zien dat mensen het race-evenement alleen kunnen bezoeken wanneer ze op de fiets komen, gebruik maken van het openbaar vervoer, of wanneer ze kunnen aantonen dat ze in een hotel overnachten. Op die manier moeten logistieke problemen worden voorkomen. Het hoge risico op verkeersopstoppingen is nu nog een veelgehoord kritiekpunt. 
 

Stevige concurrentie vanuit Assen

 
De concurrent van Zandvoort, Circuit Assen, heeft hier geen last van: de infrastructuur is daar geen probleem. Bovendien heeft Assen de financiering al rond, iets wat voor Zandvoort nog niet geldt; het heeft daar tot 31 maart de tijd voor. Momenteel voert de Noord-Hollandse badplaats gesprekken met de NS voor extra lange treinen op de dagen dat de Grand Prix zou plaatsvinden, en zijn er ideeën voor de bouw van de grootste fietsenstalling van Europa. Op die manier hoopt Zandvoort ook op logistiek vlak zichzelf goed te kunnen presenteren bij de Formule 1-organisatie. Het evenement zal naar verwachting 200.000 mensen trekken. In april wordt bepaald of het circuit in Zandvoort of Assen zal worden verreden.
 
Door: Nationale Recreatiegids