Normal_amsterdam__damrak__mensenmassa__druk__toeristen

Amsterdam heeft te maken met een fenomeen dat nog in kinderschoenen staat: overtoerisme. Nergens is tot nu toe een antwoord gevonden op de vraag hoe om te gaan met dit probleem. Dit zegt toerismedeskundige Stephen Hodes in een interview met de Nationale Recreatiegids: "Voor een publicatie van twee jaar geleden heb ik aan twee journalisten gevraagd op zoek te gaan naar inspirerende voorbeelden waar men een succesvolle aanpak heeft tegen het overtoerisme, en die constateerden na twee maanden: die zijn er niet."

Stephen Hodes (70) is al zijn halve leven actief in het toerisme. Twee jaar geleden richtte hij Amsterdam in Progress op, een denktank die een constructieve bijdrage wil leveren aan het debat rondom de toerismeproblematiek in de hoofdstad. De afgelopen jaren zag hij de balans verdwijnen, en dat lijkt niet minder te worden: "Het absorptievermogen van de stad is beperkt, en dat terwijl de mondiale groei van het toerisme is nog maar net begonnen. Daar wringt de schoen, en dat wordt komende tien jaar nog veel erger."
 
Over toeristenspreiding, een veelgehoorde oplossing, is Hodes duidelijk in het interview: dat heeft geen zin: "Kijk: als jij een Amerikaan bent, dan kun je niet thuiskomen met het verhaal: 'Wauw, wij hebben toch zo'n fantastische vakantie in Breda gehad'; daar is niemand van onder de indruk." Gedreven door status laten mensen zich maar moeilijk sturen, aldus Hodes.
 
Wat wel zou helpen is de rem op groepstoerisme zetten ("Grote groepen die als een wolk door de stad bewegen, die zijn niet gunstig: in bestedingen niet, economisch niet, in hun gedrag niet") en ervoor zorgen dat er niet nog meer cruiseschepen aanmeren in de stad - een standpunt waarmee hij succes boekte: na zware oppositie van AiP werden de plannen voor de bouw van een nieuwe cruiseterminal in de ijskast gezet.
 
Het zijn welkome successen in de strijd tegen het ongrijpbare toerisme: "Niemand heeft het voor het zeggen, en dat maakt het heel erg ingewikkeld." Toch is Hodes onverminderd optimistisch: Amsterdam is nog lang niet verloren. 
 
Lees hier meer in het artikel Stephen Hodes: zonder klagen het Amsterdamse massatoerisme te lijf.
 
© Nationale Recreatiegids / Peter Dicke