Terras Grote Markt Groningen

Dit jaar zal de vrijetijdssector in Nederland verder blijven groeien, zij het minder hard dan in 2018. Onder andere een tekort aan personeel zet een rem op de groei. Dit meldt de Rabobank.

De bank verwacht een groei van vier procent voor de horeca- en recreatiesector in 2019. Er zal met name geprofiteerd worden van het inkomende toerisme, dat met één miljoen zal toenemen: van 19 miljoen toeristen in 2018, naar 20 miljoen dit jaar. Deze groei brengt ook uitdagingen met zich mee: niet overal is er voldoende personeel te vinden om de groei op te vangen, en de sterkere aanwezigheid van toeristen begint op sommige plekken de leefbaarheid aan te tasten. 
 
Naast een groeivoorspelling noemt de Rabobank ook de belangrijkste consumententrends die van invloed zullen op horeca en recreatie komend jaar. Zo zullen mensen meer buiten de deur gaan eten en zijn ze bereid meer te betalen voor unieke belevingen. Binnen de sector zet de grensvervaging door, zoals bijvoorbeeld te zien is bij vakantieparken, die steeds meer dagrecreatie gaan aanbieden. De aandacht voor duurzaamheid blijft toenemen. Hierbij staan het bestrijden van voedselverspilling en het verduurzamen van vastgoed centraal. 
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids