Foto via Wikipedia. Auteur: Tuxyso

Het Zeeuwse dorp Zoutelande had een topjaar, en dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de zomerhit Zoutelande van BLØF. Met name Nederlandse en Belgische toeristen kwamen in groten getale af op het Walcherse dorp. Dit meldt Omroep Zeeland.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vooral een toename zat in het aantal Belgische gasten in het voorjaar. "Dat is echt te danken aan BLØF. De Duitse toeristen nemen ook wel iets toe, maar niet zo extreem als de Belgische", zegt Sonja van der Voet van VVV Zeeland.

Ook Kees Bierens, voorzitter van de Ondernemersvereniging Zoutelande, is dik tevreden: “In het voor- en naseizoen was het echt drukker en ook zagen we meer dagjesmensen. Dankzij het mooie weer, maar natuurlijk ook door het liedje", zegt hij.

Een van de ondernemers die insprong op de BLØF-hit was Lourus Roelse, de eigenaar van ijssalon 'n Ice: "We hebben Blij dat je hier bent-ijs gemaakt, dat was ook wel een hit", lacht hij. Dat het nu weer iets rustiger is in het dorp, kan volgens hem ook geen kwaad. "Even pas op de plaats, het iets rustiger aan doen. Maar voor je het weet klopt het nieuwe seizoen alweer aan. En wie weet wat dat brengt!"

Overigens bedacht BLØF de hit Zoutelande niet zelf: het is een bewerking van het Duitse nummer Frankfurt Oder, van de zanger Axel Bosse. Die boekte daarmee een bescheiden succes in 2011. Of dat ook tot extra toeristen voor Frankfurt an der Oder heeft geleid, de plaats waar Bosse over zingt, is niet bekend.

Door: redactie Nationale Recreatiegids