Normal_hoek_van_holland__rotterdam

Er zijn plannen om Hoek van Holland om te dopen tot Rotterdam Beach: een 'bruisend vierseizoenenstrand', bereikbaar met de metro. De politiek is enthousiast, veel Hoekenezen minder. Dit meldt NRC Handelsblad.

Een van de drijvende krachten achter Rotterdam Beach is projectontwikkelaar Jacko Roest. Hij is onder andere de eigenaar van 74 Landal-villa’s in de buurt van Hoek, en wil nu met een internationaal consortium 130 miljoen euro gaan investeren in hetzelfde gebied, binnen een periode van tien jaar. Rotterdam groeit als populaire woon- en toeristenstad stelt Roest; samen met Den Haag wonen er in de regio volgens hem 2,3 miljoen mensen, en daar moet de recreatiesector zich toe gaan verhouden: "De behoefte aan ontspannen wordt groter. Dus ook de druk op dit soort gebieden."

Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd (een adviesbureau op het gebied van vrije tijd, toerisme en recreatie) kwam in september al met de uitkomsten van een marktonderzoek, en in het verlengde daarvan, met concrete plannen voor het gebied: er kunnen 250 vakantiehuizen bij kunnen worden gebouwd, aan het Zeeplein is ruimte voor een hotel voor honderd personen, en de  Duitse bunkers van de Atlantikwall moeten worden uitgegraven en onderdeel worden van een museale route.

De politiek is voorstander van de plannen, maar stelt wel dat goede bereikbaarheid een must is. In 2021 moet de Hoekse Lijn, een metroverbinding met Rotterdam, worden doorgetrokken tot pal aan het strand. Het zou van Rotterdam de eerste stad met een metro naar zee maken.

Veel inwoners van Hoek van Holland, met nam de oudere, zijn minder enthousiast. Hoek is een "Galliërsdorp", stelt Roest. De bevolking van ruim tienduizend inwoners is overwegend autochtoon, vergrijsd en gesteld op rust: die ziet duinbouw en meer toeristen niet zitten. Cees Schalkoort, voorzitter van de ondernemersvereniging: "Bij de opening van het strandseizoen moet de Rotterdamse vlag worden gehesen. We kunnen weinig mensen vinden om die vlag te hijsen." Jacko Roest laat zich er niet door weerhouden. Medio volgend jaar wil de projectontwikkelaar het voorlopige plan voor Rotterdam Beach presenteren.

Door: redactie Nationale Recreatiegids