Normal_rss_entry-213411

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid kan zich beter druk maken over de vele drugslabs in Nederland in plaats van over de vele festivals. Dat zegt Lowlandsdirecteur Eric van Eerdenburg in reactie op Grapperhaus' voorstel om het aantal festivals terug te dringen in de strijd tegen drugscriminaliteit.

"Het lijkt mij nogal een simplificatie van het probleem", zegt Van Eerdenburg tegen het ANP. "Er is al amper politie aanwezig op festivals en hij kan zich beter richten op de bron. Dat zijn de drugslabs." De festivaldirecteur noemt het "zo makkelijk om een maatschappelijk probleem af te wentelen op de festivals". "Het is alsof de festivals de oorzaak ervan zijn. De oorzaak is ergens anders. Namelijk dat er ongelooflijk veel geld mee verdiend wordt en dat er slechte handhaving is. Ik denk dat de minister van Justitie zich daarmee bezig zou moeten houden."

Te veel festivals

Grapperhaus zegt in een interview met De Telegraaf dat er in Nederland te veel festivals worden georganiseerd. Voor de politie is het volgens hem geen doen om alle bezoekers van de 1.100 feesten te controleren op pillen of coke. De minister vindt dat "je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?"

Van Eerdenburg stelt voor dat Grapperhaus eerst eens naar iets heel anders gaat kijken. "Die man is net zo oud als ik ben ongeveer en ik denk dat hij nog nooit op een festival is geweest. Ik denk dat ik hem maar eens een uitnodiging ga sturen dat hij eens een keer komt kijken."

Door: ANP