Normal_rss_entry-213403

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid pleit in zijn strijd tegen drugscriminaliteit voor minder festivals in Nederland. Volgens de minister kan de politie het grote aantal feesten niet aan, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Er worden in ons land jaarlijks 1.100 festivals georganiseerd en alle bezoekers controleren op pillen of coke is volgens Grapperhaus niet meer te doen. "We hebben met elkaar afgesproken: als je op een festival met een gebruikershoeveelheid wordt aangetroffen kom je er niet in. Als het meer is, ga je mee met de politie. Als we dat zouden handhaven, zou je nog eens wat gaan zien."

"Kunnen we dit wel aan?"

De minister vindt dat "je met elkaar kritisch moet zijn en moet zeggen: kunnen we dit met zijn allen aan?" Hoe Grapperhaus het aantal festivals wil terugschroeven en hoeveel feesten de politie volgens de minister wel aankan, zegt hij niet.

Het aantal festivals in Nederland stijgt al jaren. In 2017 werden er nog 954 festivals georganiseerd met meer dan drieduizend bezoekers. Wel daalde het aantal bezoekers licht: van 26,7 naar 26,6 miljoen. 

Door: ANP