Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel discussie rondom beeld J.P. Coen in Hoorn, Westfries Museum gaat informeren

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 10 min
location_on [xx]km
De discussie over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is opnieuw in volle hevigheid opgelaaid naar aanleiding van de antiracismedemonstraties. Het Westfries Museum, dat aan het plein met de beeltenis van de omstreden VOC-bewindhebber staat, neemt bewust geen stelling in de discussie. Wel biedt het museum van de Gouden Eeuw in Hoorn kennis en historische feiten aan. Het Westfries Museum wil op deze wijze voor alle geïnteresseerden een bron van informatie zijn. Dit meldt het Westfries Museum 

Directeur Ad Geerdink: “Het is aan het maatschappelijke debat en de politieke besluitvorming om te bepalen wat de toekomst van J.P. Coens standbeeld is. Net als bij de stevige discussie rond het beeld in 2012, zien we het als de rol van het museum om de discussie en het democratische besluitvormingsproces te ondersteunen. Dat doen we door iedereen die daar behoefte aan heeft te helpen een eigen mening te vormen. Met meer kennis kun je beter een standpunt bepalen in de huidige discussie.”

De zaak J.P. Coen

Dit doet het museum door op de website informatie aan te bieden over leven en werk van Coen, de (veranderde) beeldvorming over hem in de laatste 150 jaar en de geschiedenis van het standbeeld, inclusief de protesten tegen het monument van de laatste 50 jaar. Maar dit doet het museum ook in het museum zelf bij de presentatie van het beroemde portret van Jan Pieterszoon Coen. Op de website is ook informatie te vinden over ‘De Zaak Coen’, de tentoonstelling in de vorm van een rechtszaak waarmee het museum in 2012 succesvol inspeelde op de discussie die toen rond het standbeeld woedde. Onder andere is de glossy ‘Coen’ die destijds is uitgebracht volledig digitaal beschikbaar. Het Westfries Museum ontving in 2014 de ‘Europa Nostra, cultural heritage award’ voor dit project: het werd als voorbeeld gezien hoe je om kunt gaan met discussies rond omstreden standbeelden.

Het Hoornse model

In 2012 heeft de discussie geleid tot een compromis, waar bij het standbeeld is blijven staan, maar wel voorzien is van een sokkeltekst waarin ook vermeld staat waarom het beeld omstreden is. Het museum hoopt dat dit Hoornse model van dialoog en uitwisseling van ideeën - gebaseerd op informatie - ook ditmaal tot een uitkomst leidt waarin een meerderheid zich goed kan vinden. Mocht de uitkomst van het debat en de politieke besluitvorming zijn dat het standbeeld uit de openbare ruimte verdwijnt, dan zal het museum zijn verantwoordelijkheid nemen en dit omstreden, maar historisch gezien belangrijk stuk cultureel erfgoed in de collectie opnemen en het van context voorzien.

Podcast over geschiedenis van racisme

In de huidige protesten tegen racisme hoor je de roep om meer aandacht voor de geschiedenis van het racisme in Nederland. Dat heeft namelijk diepe wortels. Ad Geerdink: “We hebben met die blik naar onze collectie gekeken en een vlog plus verdiepende podcast gemaakt over Tabo Jansz, die als zwarte man in het Westfriesland van het begin achttiende eeuw een bestaan probeerde op te bouwen. Hij was jarenlang de bediende van de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff met wie hij samen in 1729 werd geportretteerd. De vlog en podcast gaan in op het lot van de zwarte bedienden in het Nederland van de zeventiende en achttiende eeuw. Als Westfries Museum zien we het namelijk als onze taak om de spiegel van het verleden op te houden om het heden beter te kunnen duiden.”

Meer weten over Jan Pieterszoon Coen? Ga naar de website van het WestfriesMuseum. De podcast De prinses heeft recent een Turkje gekocht is te vinden via Spotify, de vlog Tabo Jansz, zwarte bediende in de Gouden Eeuw staat op Vimeo.

Door: Nationale Recreatiegids

 
 
 
02 mei '24 ( 9:05)

Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum onderwerp nieuwe internationale dramaserie

De Nederlands-Joodse schrijfster Etty Hillesum, die in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bijhield, wordt het onderwerp van een grote internationale dramaserie. De opnames van het zesdelige drama The Girl Who Learned How To Kneel vinden komend najaar plaats in Amsterdam. Dat heeft producent Topkapi Films donderdag gemeld.

01 mei '24 (13:27)

Alles over André over André van Duin komt bestsellerlijst binnen op plek 3

Het boek Alles over André van Van Duin en Jan Vriend is binnengekomen op plek 3 in de Bestseller 60, de lijst met bestverkochte boeken van boekenkoepel CPNB. In het boek wordt onder meer teruggeblikt op de carrière van Van Duin.

01 mei '24 (10:38)

Tweeluik over Britse prins Andrew te zien bij BNNVARA

BNNVARA zendt volgende week een nieuwe Amerikaanse documentaire over de Britse prins Andrew uit. Het tweeluik Secrets of Prince Andrew is op 8 en 9 mei te zien op NPO2, maakte de omroep woensdag bekend.

01 mei '24 ( 8:49)

Musical over leven prinses Beatrix in de maak

Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best, is dinsdag bekendgemaakt.

30 april '24 (11:51)

Fotomuseum Den Haag koopt grote fotocollectie van Eva Besnyö

Eind volgend jaar is een nieuwe fotocollectie te zien in het Fotomuseum Den Haag. Het museum heeft een aankoop gedaan van 341 foto’s van de bekende fotografe Eva Besnyö. Het is de grootste collectie foto’s van de fotograaf in Nederland, meldt NOS.

29 april '24 ( 9:14)

Pia Douwes in theaterkomedie Cupcakes for Christmas

Pia Douwes (59) heeft een hoofdrol in de romantische theaterkomedie Cupcakes for Christmas. Dat meldt publiciteitsbureau Royal Promotions maandag. De try-outs starten op 22 november en de première is op 2 december in het Theater van C. in Hoofddorp.

29 april '24 ( 8:59)

Jan Vayne trapt in Radio Kootwijk zomerserie ligconcerten af

Pianist Jan Vayne trapt op 11 mei een zomerserie ligconcerten af in Radio Kootwijk. Tijdens deze zogenoemde Stellae Ligconcerten ligt het publiek op een zelf meegenomen matje, luchtbed of kussen terwijl de bezoekers naar boven kunnen kijken. De optredens vinden altijd plaats op een bijzondere locatie, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, de Koepelgevangenis in Haarlem of de Sint Jan in Maastricht.

26 april '24 ( 9:18)

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Zij heeft daar kanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging tot het bestrijden van kankercellen in haar neus was niet succesvol.

25 april '24 (13:33)

Directeur Groninger Museum vertrekt in november

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

25 april '24 (12:48)

Permanent eerbetoon aan Def Rhymz in Rotterdam, mogelijk muurschildering

De gemeente Rotterdam zoekt een plek in de stad voor een blijvend eerbetoon aan de onlangs overleden rapper Def Rhymz. Dat laat een woordvoerder donderdag aan het ANP weten, naar aanleiding van berichtgeving van Rijnmond. De gemeente denkt aan een muurschildering, zoals deze onlangs ook al werd aangebracht op de muur van een sporthal in Rotterdam-Crooswijk.