Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Musea dicht, maar zin in kunst? Bezoek deze vier geruchtmakende buitenwerken

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Voor kunstliefhebbers is het natuurlijk een crime, al die musea die de komende weken dicht zijn in verband met het coronavirus. Gelukkig is er nog kunst in de openbare ruimte, en zo lang daar geen happenings worden georganiseerd waar meer dan honderd mensen op af komen, is deze cultuurconsumptie een goed alternatief voor een bezoek aan een museum. Om het extra interessant te maken hebben we een selectie gemaakt van vier werken die worden omgeven door controverse, en waarbij veel mensen zich afvragen: Staat dit echt in de openbare ruimte?

Recent zag een lokale SGP-afdeling z’n kans schoon toen er een groot beeld langs de A6 in Flevoland werd afgevoerd in het kader van restauratie. Niet meer laten terugkeren, zo was de wens van de Staatkundig Gereformeerde Partij, dat in het ovalen beeld Tong van Lucifer van kunstenaar Ruud de Wint pure godslastering zag. Het is niet het enige kunstwerk in de buitenlucht dat controverse oproept. Een selectie van vier.

Santa Claus (2001) - Rotterdam

 
Het eerste beeld is eentje die toch echt wel heel gezellig klinkt: Santa Claus. Het is een standbeeld van een kerstman die een kerstboom vasthoudt, althans, dat is de officiële lezing. In de hoofdstad van de bijnamen, Rotterdam, gaven de bewoners de sculptuur al gauw een andere naam: Kabouter Buttplug. En iedereen die een beetje wereldwijs is snapt waar de nickname (of dickname, zo u wilt) vandaan komt. Oorspronkelijk zou het beeld van de Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy bij concert- en congressgebouw De Doelen komen staan, maar dat ging na veel protest niet door. Jarenlang school de kabouter met z’n speeltje daarna op de binnenplaats van museum Boijmans van Beuningen, maar inmiddels staat het beeld op een écht openbare plek, het Eendrachtsplein.
 

WESTLANDWELLS (2013) - Amsterdam

 
Nog een werk dat lang moest wachten tot het op z’n huidige locatie gerealiseerd werd: WESTLANDWELLS. De ruimtelijke video-installatie van Femke Schaap, die na zonsondergang beelden van stromend water op stenen zuilen toont, zou in een nieuw parkje verrijzen, vlakbij de Theophile de Bockstraat in Amsterdam-West. Vond de buurt hartstikke leuk, er werden inspraakavonden georganiseerd, plannen werden goedgekeurd, de fundering gelegd. In de tussentijd veranderde de buurt in rap tempo van volksbuurt naar yuppenbuurt. En die nieuwe bewoners , die zagen in het kunstwerk een bron van problemen: zo het zou een hangplek voor jongeren worden en het zou leiden tot meer ongelukken, omdat het lichtgevende werk verkeersdeelnemers te veel zou afleiden. Slechte zaken, die bovendien een in Amsterdam zeer zeldzaam fenomeen in de hand zouden werken, namelijk waardedaling van de huizen. En toen kon het kunstwerk-in-spe wel opdoeken. Nu, na veel juridisch getouwtrek, krijgt het werk na zeven (!) magere kunstjaren dit jaar eindelijk een thuis: het Europaplein in Amsterdam-Zuid. Daar wonen weinig mensen, dat scheelt. 
 

Jan Pieterszoon Coen (1893) - Hoorn

 
Dit werk is met terugwerkende kracht controversieel geworden. Het standbeeld van VOC-boegbeeld Jan Pieterszoon Coen werd neergezet in een tijd dat je de VOC nog ongegeneerd kon bewieroken. Dat is tegenwoordig wel anders. In 2012 bracht de gemeente Hoorn al nuance aan op het werk, in de vorm van een plakkaat op de sokkel van het werk, waarop ook de wandaden van Coen worden genoemd. Toch was dat nog niet voor iedereen toereiken. Zo werd het in 2016 door leden van de actiegroep De Grauwe Eeuw beklad met rode verf: “Weg met de koloniale verheerlijking”, luidde de tekst. Dat is nog niet helemaal gelukt: het beeld staat er nog steeds, maar blijft op gezette tijden vragen oproepen. Én protest.
 

Rembo (2005) - Amsterdam

 
Toen het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart aan Bastienne Kramer vroeg ‘rekening te houden met extreme vormen van vernielzucht in de omgeving van het Rembrandtpark’ besloot zij dit vandalisme op geraffineerde wijze als uitgangspunt te nemen voor haar werk. Het beeld Rembo dat ze ontwierp mág namelijk vernield worden. Wanneer de grote groene mensfiguur van keramiek wordt beschadigd komt Kramer het beschadigde keramiek vervangen door brons. Zo verwordt het kunstwerk langzaam tot een letterlijke verbeelding van vandalisme. Daarbij is brons veel sterker dan keramiek, dus hoe meer het beeld wordt toegetakeld, hoe sterker het wordt. Kramer noemt haar werk niet hufter proof, maar hufter wanted. Daar kreeg ze vijftien jaar geleden flinke kritiek op, het zou maar vandalisme aanmoedigen. Maar de ironie is: het werk is nog altijd onbeschadigd. Dat is nog eens een sterk staaltje kunst. 
 
Door: Nationale Recreatiegids
27 maart '24 (11:07)

Het gaat niet best met vlinders in Nederland

Dat de veranderingen in het klimaat gevolgen hebben voor dierenpopulaties moet inmiddels wel bekend zijn. Maar met vlinders in Nederland gaat het wel heel slecht. Experts noemen het afgelopen jaar ‘dramatisch’ voor de fladderende insecten. Van rode vuurvlinder tot grote ijsvogelvlinder; de vlinderpopulatie is de afgelopen decennia gehalveerd, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

27 maart '24 ( 9:53)

Zwarte Meer toneel voor vier paren broedende zeearenden: 'Uniek'

Het broedseizoen is weer van start gegaan. En dat merkt Natuurmonumenten ook bij het Zwarte Meer. Maar liefst vier paartjes zeearenden zijn rondom het meer aan het nestelen en hebben inmiddels ook al eieren gelegd. “De lente is misschien wel de meest bijzondere periode van het jaar. Maar ook de meest kwetsbare”, schrijft Natuurmonumenten op haar website. 

26 maart '24 ( 9:56)

Voor 75 cent per kwartier op de deelfiets door Noordoostpolder

Lekker met de fiets door de polders. Dinsdagmiddag worden vijf deelfietshubs in de Flevolandse Noordoostpolder geopend. Vanaf dan kunnen mensen op een elektrische fiets het gebied verkennen. Via een app kan je een fiets reserveren, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 (10:26)

Wildcamera legt afvaldumping in natuurgebied bij Almere vast

Dertien mensen hebben een boete gekregen omdat zij afval in een natuurgebied bij Almere dumpten. Dit gebeurde meerdere malen. De daders zijn betrapt doordat de politie een wildcamera plaatste op de plek waar het afval in de natuur werd gegooid. Die camera heeft alle dumpingen vastgelegd. Het plaatsen van de camera wordt door de politie ‘een succes’ genoemd, meldt Omroep Flevoland.

25 maart '24 ( 9:25)

Natuurmonumenten komt met alternatieve route NK Wielrennen vanwege broedseizoen

Natuurmonumenten wil geld zien van de organisatie van het NK Wielrennen en de gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal voor het gebruik van hun natuurgebied tijdens het wielerevenement op 23 juni. Dat geld wil de natuurbeheerder gebruiken voor de structurele verbetering van de natuur in Nationaal Park Veluwezoom.

22 maart '24 (10:38)

Groen licht voor extra evenementen en bebouwing bij Henschotermeer

Flink wat extra bebouwing staat op de agenda van het Henschotermeer. De gemeenteraad van Woudenberg heeft groen licht gegeven voor de aanleg van twee horecagelegenheden, een uitkijktoren, een evenementenhal én een aantal festivals bij het meer. Donderdagavond bleek er een grote meerderheid te zijn voor deze plannen in de gemeenteraad, meldt RTV Utrecht. Toch is niet iedereen het er mee eens.

22 maart '24 (10:01)

Havenroute Waterloopbos gedeeltelijk afgesloten

Het Rijksmonument Waterloopbos bij Marknesse is toe aan een onderhoudsbeurt. Daarom sluit Natuurmonumenten van 25 maart tot en met eind april een deel van het wandelpad de witte Havenroute af, meldt de organisatie.

22 maart '24 ( 8:34)

Natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer

De Europese natuurherstelwet heeft niet voldoende steun meer van de EU-landen. Hongarije is overgelopen naar de tegenstanders, waardoor de wet verworpen dreigt te worden.

21 maart '24 (14:27)

Eurocamp viert 40 jaar in Nederland

Veertig jaar geleden, in 1984, zette vakantie-aanbieder Eurocamp voor het eerst voet in Nederland. De filosofie destijds was ‘Kamperen met de luxe van thuis’ en nog steeds is glamping het sleutelwoord. Inmiddels heeft Eurocamp ruim vierhonderd Europese campings met 45.000 accommodaties, met name aan de kust. Dit meldt Eurocamp.

20 maart '24 (13:39)

Denemarken zoekt (Nederlandse) toeristen voor natuurbehoud

Helpen aan het natuurbehoud van de Deense kust en tegelijk op vakantie? Dat kan binnenkort, melden het ANP en VisitDenmark. Denemarken heeft de wens om toeristen mee te laten helpen aan het natuurbehoud tussen Jutland en Fyn.