Jonge en divers talent te zien bij Podium ZWART

In het nieuwe programma Podium ZWART krijgt jong en divers talent een podium. Het eerste televisieprogramma van Omroep ZWART, dat vanaf vrijdag te zien is op NPO 3, wordt gepresenteerd door Veronica van Hoogdalem en Glen Faria. "We hebben gemaakt wat we zelf graag wilden zien op televisie", zegt Faria tegen het ANP. "We hopen hiermee ook wat deuren open te trappen", vult Van Hoogdalem aan.

Want qua diversiteit is het bij de publieke omroep nog niet al te best gesteld, vinden beide presentatoren. "We zien echt wel dat er beweging gaande is, bijvoorbeeld in de diversiteit bij presentatoren", zegt Van Hoogdalem. "Maar ook achter de schermen moet de diversiteit groeien. Ik denk dat het goed is dat we wat radicaal beginnen door gelijk een eigen omroep te starten. Dan creëren we misschien een sneeuwbaleffect bij de andere omroepen. Dat iedereen ziet: 'hey, dit is tof. Dit willen we bij elke omroep zien'."

Het programma is "een feestelijke samenkomst van verschillende muziekgenres, kunststijlen en verhalen", aldus de omroep. In de eerste aflevering zijn zanger Gregory Porter, rapper Joshua J en presentator Jörgen Raymann te gast. "Veronica en ik hebben samen een hele lijst met namen gemaakt van mensen die we graag te gast wilden hebben", zegt Glen. "Veel namen uit persoonlijke interesse, maar ook namen waarvan we vinden dat ze een groter podium verdienen." Van Hoogdalem noemt als voorbeeld Nana Fofie, een zangeres uit Rotterdam die internationaal veel succes heeft, maar in Nederland nog niet zo bekend is. "Nóg niet, hè", zegt de presentatrice lachend. "Daar hopen wij dan verandering in te brengen."

Diversiteit en jong talent

De focus ligt bij het programma enorm op diversiteit. "Maar we hopen niet dat kleine podiumpje op een festival te worden waar je even cultuur kan opsnuiven, terwijl de grote podia slechts voor de grote sterren zijn", zegt Van Hoogdalem. "Ook op die grote podia moet de diversiteit doorsijpelen."

De andere focus bij de omroep is jong talent. "Zo hebben we laatst een stagiair de straat opgestuurd om een item te maken. Het was zo'n goed item geworden, beter dan we hadden kunnen dromen", zegt Faria, die hoopt dat mediabedrijven in de toekomst ook voorbij diploma's en papiertjes gaan kijken. "Als je echt een diverse club wil samenstellen, moet je kijken naar talent. Als dat er is, zit je goed. Dat leren gaat - met een beetje geduld - vanzelf."

Door: ANP