De oorsprong van de Ark van Noach ontdek je in het Drents Museum

Na twee zware coronajaren is het zover. De tentoonstelling ‘In de ban van de Ararat’ draait sinds vorig week in het Drents Museum. Met 160 historische objecten komt de rijke geschiedenis van dit Aziatische land met culturele sporen tot leven. Dit meldt RTV Drenthe.  

Bijbelverhaal 

Centraal tijdens de expositie staat het Araratgebergte van meer dan vijfduizend meter hoog. Het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach zou plaats hebben gevonden in het gebergte. De Armeniërs zouden volgens Christelijke legendes verwant zijn aan een acht-achterkleinzoon van Noach.

Oud rijk 

In de tentoonstelling zijn een reeks van objecten te zien die zover teruggaan als 500.000 jaar geleden. Door de bergachtige ligging van Armenië is er een millennia-oude cultuur goed en veilig bewaard gebleven. De tentoonstelling kwam tot stand toen museumdirecteur Harry Tupan een reis maakte door Iran. Hij fascineerde zich over de collecties die eigenlijk uit Armenië afkomstig waren.

Objecten en bezienswaardigheden

Tijdens de tentoonstelling zijn gouden en zilveren sierraden te zien, maar ook wapens en beeldjes. Zo krijg je een brede impressie van de Armeense cultuur. Om het verhaal van Noach kracht bij te zetten hebben vormgever Sergio Jove Rodriguez en architect Koen van Uden een indrukwekkende replica gemaakt voor de tentoonstelling.

De tentoonstelling is vanaf nu te bezichtigen in het Drents Museum te Assen. Geïnteresseerden kunnen een bezoek plannen via deze link

Door: Nationale Recreatiegids