Pride Amsterdam

Pride Amsterdam viert dit jaar de 25e editie met een reeks belangrijke samenwerkingen. Zo gaat Pride Amsterdam dit jaar een opvallende samenwerking aan met het bedrijf Booking.com als hoofdsponsor en wordt The Student Hotel Amsterdam City de host van het Pride House. Dat is gistermiddag bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Daarnaast zijn de nieuwe Pride-ambassadeurs en de 80 boten bekend gemaakt, die op zaterdag 1 augustus zullen meevaren door de Amsterdamse grachten. Bijzondere boten die meevaren zijn donder andere die van de UNHCR, de Roemeense boot en de Afrikaanse boot.  

Het was aan de ballotagecommissie van de botenparade om uit 95 inzendingen de 80 mooiste en meest aansprekend concepten te kiezen. Het thema van dit jaar is TAKE PRIDE in us. “Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Een samenleving waarin je sekse/ gender/ oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “Als community moeten we trots zijn op eenieder van ons en het opnemen voor de meest kwetsbare onder ons. Daarnaast willen we dat de community in zijn geheel kan rekenen op de trots van de rest van Nederland.”
 

Booking.com

 
Booking.com is van plan om dit jaar een nieuw programma te introduceren dat de gastvrijheidservaring van de LHBTQ+-reiziger wereldwijd enorm moet verbeteren. De samenwerking met Pride Amsterdam moet dit onderstrepen, en is tevens een directe financiële bijdrage van Booking.com aan de lokale LHBTQ+-community. 
 

The Student Pride Hotel 

 
Dit jaar zit Pride Amsterdam met de zogenoemde ‘cultural hub’ bij The Student Hotel Amsterdam City, die deze zomer daarom officieel omgedoopt wordt tot The Student Pride Hotel. Gedurende de hele Pride zullen er activiteiten plaatsvinden georganiseerd voor en door onze commissies en andere organisaties uit de LGBTQ+ community. 
 

Botenparade 2020

 
Er varen dit jaar weer een aantal bijzondere boten mee die een belangrijke boodschap uitdragen. Want ondanks alle feestvreugde - Pride is en blijft een festival met inhoud. Een aantal bijzondere boten op een rijtje. 
 

UNHCR 

 
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties vaart dit jaar mee en is daarvoor een samenwerking aangegaan met LGBT Asylum Support. Ook in Nederland hebben LHBT-vluchtelingen het moeilijk, worden in asielcentra bedreigd en raken in een isolement. 
 

Roemeense boot

 
Ondanks de toetreding van Roemenië tot de EU staan LHBT-rechten nog enorm onder druk en heeft men onlangs nog geprobeerd de grondwet zodoende te wijzigen dat een openstelling van het burgerhuwelijk voor partners van gelijk geslacht onmogelijk zou worden. Door deelname aan de botenparade willen ze aandacht vragen voor hen die in angst een verborgen leven moeten leiden en eisen het recht op een normaal leven, hier én in Oost-Europa.
 

Afrikaanse boot

 
De noodzaak van ‘zichtbaar zijn’ staat centraal bij de Afrikaanse boot. De stichting Love Planet, de organisatie achter de boot, richt zich op Afrikaanse LHBT’s die thuis geen veilige ruimte hebben om Pride te vieren en niet trots thuis kunnen komen. 
 
Pride Amsterdam vindt dit jaar plaats van 25 juli tot en met 2 augustus. De Canal Parade is op zaterdag 1 augustus. Wie deelnemen aan de beroemde botenparade kan daar vanaf 1 juni een zogeheten Pride-vignet voor kopen. 
 
Door: Nationale Recreatiegids