Normal_vrouwe_justitia__standbeeld

De eerste editie van het muziekfestival Eilân komt er definitief niet. Een groep bewoners stelde dat het evenement te schadelijk zou zijn voor het omliggende natuurgebied, spande een rechtszaak aan, en won. Vrijdagavond zette de rechtbank in Groningen een streep door Eilân; de zesduizend mensen die kaarten hadden gekocht krijgen uiterlijk morgen hun geld terug. Dit melden omroep Fryslân, de Volkskrant en RTL Z.

Eerder was al duidelijk dat de gemeente te laat was begonnen aan de vergunningsprocedure, en nu wordt dus ook de vergunning zelf ingetrokken. De organisatie had gehoopt met het verplaatsen van een de podia de bezwaarmakers de wind uit de zeilen te kunnen nemen, maar voor de rechter was dat niet genoeg. 
 

Stikstof

 
Daarnaast werd geconcludeerd dat er een verkeerde rekenmethode is gehanteerd om de uitstoot van stikstof te berekenen. Hierdoor kan er niet goed worden achterhaald hoeveel schade stikstof zou aanrichten aan de omliggende natuur. Het thema is actueel, sinds de Raad van State het Nederlandse stikstofbeleid van de Nederlandse overheid in mei ongeldig verklaarde. Wethouder Sietze Haringa van Terschelling voorziet dat de problemen verder reiken dan het niet doorgaan van Eilân: “De echte schade is de uitstraling die dit kan hebben op andere evenementen. Bij Oerol zullen we dezelfde vragen moeten stellen over stikstof. Dit is een tamelijk nieuw fenomeen. Dit zal nog meer festivals kunnen treffen. Iedereen moet aan de bak”, zo zegt hij tegen de Volkskrant.
 

Aderlating

 
De organisatie van Eilân laat op de website van het festival weten dat met de uitspraak van de rechter de kous nog niet af is: ‘We leggen ons niet zomaar bij de uitspraak neer, maar voor nu helpt dat ons en jullie niet.’ Daarnaast laat de organisatie weten dat uiterlijk woensdag alle ticketgelden worden teruggestort. Ook voor ondernemers is het aflasten van het festival een aderlating. Zo zegt horecagroothandel Waddenfood tegen RTL Z 250.000 euro omzet mis te lopen.
 
Eilân zou plaatsvinden van 12 tot en met 15 september. Onder meer Maribou State, Jungle by Night en MCDE stonden op het programma. Het is onduidelijk in hoeverre zij gecompenseerd worden. 
 
Door: Nationale Recreatiegids