Normal_duinen_terschelling

Op 12 september staat een nieuw muziekfestival gepland op Terschelling: Eilân. Maar het is onzeker of dit wel kan doorgaan. De evenementenvergunning die door de gemeente al was verleend is nu door de rechter opgeschort. Dit betekent dat er voor 12 september niet mag worden begonnen aan de opbouw van het festival. Dit meldt de NOS.

Terschelling is onder veel festivalliefhebbers vooral bekend van Oerol, dat jaarlijks tussen de vijftig- en zestigduizend bezoekers trekt. Het aantal bezoekers dat voor Eilân kaarten heeft gekocht is een stuk bescheidener: zesduizend. Toch heeft een aantal bewoners nu bezwaar aangetekend tegen het relatief kleine festival: ze vinden dat het recreatiegebied waar het festival plaats zal vinden, vlakbij het Duinmeertje op Hee, zich niet goed leent voor een evenement als Eilân. Het zou de rust te veel aantasten en schadelijk zij voor de natuur. 
 

Te laat
 

De rechter constateerde dat het festival te laat is begonnen aan de vergunningspocedure, waardoor hij nu het bezwaar van de bewoners in behandeling kan nemen. Tot de dag waarop het festival start, 12 september, mag er niks gedaan worden aan de opbouw van het evenement.
 

Goede afloop

 
De organisatie van  Eilan heeft ondertussen vertrouwen in een goede afloop, zo staat op Facebook te lezen. Daar meldt de organisatie met de gemeente in gesprek is om te kijken hoe het opgelost kan worden. Ook op de website van Eilân zelf is nog weinig nervositeit te bespeuren. Daar prijkt bovenaan de nieuwspagina een gevleugde Friese uitdrukking: it giet oan
 
Door: Nationale Recreatiegids