Normal_leeuwarden-frysl_n_culturele_hoofdstad_2018__openingsweekend__promotiebeeld

Afgelopen zaterdag is in de Stadsschouwburg van Leeuwarden de titel van Culturele Hoofdstad overgedragen aan de steden Matara in Zuid-Italië en Plovdiv in Bulgarije. Zij mogen zich Culturele Hoofdstad van 2019 noemen. Dit meldt Omrop Fryslân.

Bij de ceremonie waren onder andere gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Sjoerd Feitsma aanwezig, en Paulo Verri, directeur van Matera 2019, en Ivan Totev, de burgemeester van Plovdiv. Voor Verri was de Friese hoofdstad een lichtend voorbeeld voor Matera:  "Door Leeuwarden konden we zien dat een kleine stad kan winnen door de inzet van gewone mensen." Hij prijst het idee van mienskip ('gemeenschap') dat breed is toegepast, en net als in Leeuwarden wil hij in Matera veel gaan samenwerken met vrijwilligers. Dat gebeurt nu al, onder andere met een ploeg die de stad via social media uitebreid promoot.

Volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, ook aanwezig bij de overdrachtsceremonie waarbij Bulgaarse en Friese muzikanten samen optraden, is met name het aandeel van de vrijwilligers van onschatbare waarde geweest: "Zonder vrijwilligers is er geen culturele hoofdstad." Volgens hem is zo’n tien procent van de Friezen eenmaal of meermaals belangeloos actief geweest voor Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa.

Door: redactie Nationale Recreatiegids