Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KNMI ziet klimaat veranderen in veel warmer Nederland in 2023

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
KNMI ziet klimaat veranderen in veel warmer Nederland in 2023
Het Nederlandse weer was grillig in 2023. Dat laat ook het net gepubliceerde jaarrapport van het KNMI zien. Het was het warmste jaar én het natste jaar ooit gemeten. De oorzaak is ook duidelijk, benadrukt het weerinstituut: klimaatverandering. "Daarmee past 2023 in het patroon van de afgelopen jaren", zegt hoofddirecteur Maarten van Aalst woensdag. Toch zag het instituut ook een aantal verrassingen.

Tot voor kort vergeleek het KNMI de jaartemperatuur altijd met de gemiddelde temperatuur over dertig jaar. Dat werd het klimaatnormaal genoemd - het weer is immers altijd verschillend, maar als je dertig jaar samen neemt, geeft dat een goed gemiddelde. "Maar nu kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een klimaatnormaal", zegt Van Aalst.

Nederland was afgelopen jaar 1,3 graden warmer dan het klimaatnormaal. "Maar het gemiddelde is steeds meer opgeschoven. Als we de temperatuur van 2023 vergelijken met het gemiddelde van de eerste dertig jaar toen de metingen begonnen in 1901, dan was ons land afgelopen jaar 2,9 graden warmer dan toen. Dat is echt een groot verschil, en dat is te voelen."

Van Aalst benadrukt dat Nederland nog een flinke klus heeft om zich voor te bereiden op hitte en droogte, maar ook op extreme neerslag. En dat kan lastig zijn, als het soms te droog is en een ander moment te nat.

"Mijn ergste nachtmerrie is dat we overstromingen meemaken zoals we in 2021 ook zagen", zegt Van Aalst. "In Duitsland en België zijn veel doden gevallen en dat is onacceptabel." Hij zegt dat ons land beter voorbereid moet zijn op extreem weer. "We kunnen niet alles voorkomen."

Ook ziet hij hoe veel landen kwetsbaarder zijn dan Nederland, wat onder meer een probleem kan zijn voor bijvoorbeeld de handel. "We moeten de hele wereld helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering."

Het KNMI is verder verrast over bepaalde kantelpunten waar de wereld al veel dichterbij lijkt dan vooraf gedacht. "We zagen bijvoorbeeld dat een record hoeveelheid ijs van Antarctica gesmolten is. Daar gebeuren al dingen die we niet verwacht hadden. Dit moeten we goed in de gaten houden om te weten wat op ons af komt."

Om de opwarming van de aarde te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen in razend tempo omlaag, ziet Van Aalst. Dat is ook noodzakelijk door de gevolgen van klimaatverandering die in Caribisch Nederland te zien zijn. Daar heeft het KNMI in dit jaarrapport extra aandacht aan besteed. "Daar maken we ons op klimaatgebied wel extra zorgen over."

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.

28 november '24 ( 8:45)

Windkracht 10 in Waddengebied door storm Conall

In het Waddengebied is storm Conall nu officieel een zware herfststorm, meldt Weeronline. Op het eiland Vlieland werd tussen 19.00 en 20.00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten. De hardste windstoot tot nu toe gemeten is 128 kilometer per uur. In het Friese Stavoren kwam een zeer zware windstoot voor van 121 kilometer per uur.

27 november '24 (10:45)

Noorden Nederland krijgt code oranje door storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 (10:08)

Provincie Utrecht werkt aan plan om roedel wolven Utrechtse Heuvelrug te zenderen

De provincie Utrecht werkt aan een vergunning voor het vangen, verdoven en zenderen van een roedel wolven die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat zei verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk woensdag tijdens een commissievergadering. De vergunning was aanvankelijk aangevraagd voor een alleenlevende wolf, die volgens deskundigen voor problemen zorgde.