Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KNMI ziet klimaat veranderen in veel warmer Nederland in 2023

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
KNMI ziet klimaat veranderen in veel warmer Nederland in 2023
Het Nederlandse weer was grillig in 2023. Dat laat ook het net gepubliceerde jaarrapport van het KNMI zien. Het was het warmste jaar én het natste jaar ooit gemeten. De oorzaak is ook duidelijk, benadrukt het weerinstituut: klimaatverandering. "Daarmee past 2023 in het patroon van de afgelopen jaren", zegt hoofddirecteur Maarten van Aalst woensdag. Toch zag het instituut ook een aantal verrassingen.

Tot voor kort vergeleek het KNMI de jaartemperatuur altijd met de gemiddelde temperatuur over dertig jaar. Dat werd het klimaatnormaal genoemd - het weer is immers altijd verschillend, maar als je dertig jaar samen neemt, geeft dat een goed gemiddelde. "Maar nu kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een klimaatnormaal", zegt Van Aalst.

Nederland was afgelopen jaar 1,3 graden warmer dan het klimaatnormaal. "Maar het gemiddelde is steeds meer opgeschoven. Als we de temperatuur van 2023 vergelijken met het gemiddelde van de eerste dertig jaar toen de metingen begonnen in 1901, dan was ons land afgelopen jaar 2,9 graden warmer dan toen. Dat is echt een groot verschil, en dat is te voelen."

Van Aalst benadrukt dat Nederland nog een flinke klus heeft om zich voor te bereiden op hitte en droogte, maar ook op extreme neerslag. En dat kan lastig zijn, als het soms te droog is en een ander moment te nat.

"Mijn ergste nachtmerrie is dat we overstromingen meemaken zoals we in 2021 ook zagen", zegt Van Aalst. "In Duitsland en België zijn veel doden gevallen en dat is onacceptabel." Hij zegt dat ons land beter voorbereid moet zijn op extreem weer. "We kunnen niet alles voorkomen."

Ook ziet hij hoe veel landen kwetsbaarder zijn dan Nederland, wat onder meer een probleem kan zijn voor bijvoorbeeld de handel. "We moeten de hele wereld helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering."

Het KNMI is verder verrast over bepaalde kantelpunten waar de wereld al veel dichterbij lijkt dan vooraf gedacht. "We zagen bijvoorbeeld dat een record hoeveelheid ijs van Antarctica gesmolten is. Daar gebeuren al dingen die we niet verwacht hadden. Dit moeten we goed in de gaten houden om te weten wat op ons af komt."

Om de opwarming van de aarde te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen in razend tempo omlaag, ziet Van Aalst. Dat is ook noodzakelijk door de gevolgen van klimaatverandering die in Caribisch Nederland te zien zijn. Daar heeft het KNMI in dit jaarrapport extra aandacht aan besteed. "Daar maken we ons op klimaatgebied wel extra zorgen over."

16 mei '24 (13:00)

Drukte, drukte en nog eens drukte in de Lage Vuursche bossen

Met het mooie weer en een vrije dag in het vooruitzicht trekken veel mensen eropuit naar de bossen bij Lage Vuursche. De combinatie van natuur, frisse lucht en ontspanning trekt jaarlijks een grote menigte naar dit populaire recreatiegebied, zo meldt het AD.

16 mei '24 ( 8:33)

Uitspraak over schieten op wolf met paintballgeweer binnen twee weken

De rechtbank in Arnhem doet binnen twee weken uitspraak in de zaak die de Faunabescherming heeft aangespannen over het schieten met een paintballgeweer op wolven in Gelderland. Een exacte datum is woensdag niet genoemd, maar een woordvoerster van de rechtbank verwacht dat de volle twee weken nodig zijn om tot een besluit te komen.

15 mei '24 (13:32)

Toenemende druk op natuurgebieden rondom steden

Met de groeiende woningbouw neemt de druk op natuurgebieden net buiten steden toe. Echter, Staatsbosbeheer staat voor de uitdaging om drie van deze gebieden te sluiten of te verkopen, aangezien de provincie Zuid-Holland van plan is om de subsidie voor deze gebieden te verminderen, dat meldt Omroep West.

15 mei '24 (12:56)

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

14 mei '24 (12:46)

Arnhem, Rheden en Rozendaal toneel voor groenste NK Wielrennen ooit

De gemeenten Arnhem, Rheden en Rozendaal organiseren op 23 juni 2024 is samenwerking met Courage Events, de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en Natuurmonumenten het groenste NK Wielrennen ooit. De samenwerking markeert een nieuw hoofdstuk in de organisatie van duurzame (top)sportevenementen, waarbij zorgvuldige maatregelen worden genomen om de natuurlijke schoonheid van de regio te behouden en te respecteren, meldt gemeente Arnhem.

14 mei '24 (10:52)

Consumentenbond: drie zonnebrandcrèmes bieden niet beloofde bescherming

De Consumentenbond raadt mensen drie geteste zonnebrandcrèmes af te gebruiken. De middelen bieden niet de beschermingsfactor die op de verpakking wordt beloofd, meldt de Consumentenbond.

14 mei '24 (10:19)

Noord-Holland stelt 1 miljoen beschikbaar voor waterrecreatie en pleziervaart

De provincie Noord-Holland stelt in 2024 ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor allerlei soorten initiatieven rondom waterrecreatie. Het kan gaan om heel diverse projecten: van schoonmaakacties rondom zwemplekken, het aanleggen van een kanopassage of het verduurzamen van de watersportfaciliteiten en de pleziervaart. Vanaf midden mei kan een subsidie worden aangevraagd, meldt de provincie. 

13 mei '24 (15:25)

Gemeente Olst-Wijhe wil inzetten op recreatie en toerisme langs de IJssel

De gemeente Olst-Wijhe heeft het idee om door middel van natuurherstel en dijk in de uiterwaarden van de IJssel aantrekkelijker te maken voor toeristen. Wat de gemeente betreft moet het ‘een toonaangevende bestemming worden voor natuur, recreatie en duurzaamheid’, meldt Salland1.

13 mei '24 ( 8:56)

Nooit eerder begon de lente vroeger dan dit jaar

Nog nooit eerder is de lente vroeger begonnen dan dit jaar. De gemiddelde temperatuur over februari, maart en april is uitgekomen op 9,3 graden. Niet eerder in de afgelopen ruim driehonderd jaar was het zo warm. Het was hiermee zo'n 4 graden warmer dan het gemiddelde van vijftig jaar geleden, meldt de website Nature Today.

10 mei '24 (13:00)

Wandelnet en ANWB willen Nationale Boerenlandpadenregeling

Waar denk je aan voor een wandeling ergens in de buitenlucht? Juist, het bos. Heerlijk wandelen onder een bladerdek, over bospaden en langs heide. Steeds meer mensen ontdekken de pracht van de natuur. En dat is heel fijn, maar zorgt ook voor een tekort aan recreatieve ruimte in het land. Er is daarentegen nog een uitstekend gebied om een wandeling te maken: randen van – akkers, weilanden en polders. Wandelnet en de ANWB willen deze plekken duidelijker op de kaart zetten. Daarom zetten zij zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling, meldt Wandelnet.