Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
slot zuylen
De gemeente Utrecht heeft opnieuw een herzien plan gepresenteerd voor Natuurgebied Zuilen. Dit komt voort uit de reacties van omwonenden op het eerste plan, waarbij er veel vragen en bezorgdheden waren. Na een uitgebreid participatieproces is het herziene plan gereed voor bespreking in de gemeenteraad. Het hoofddoel blijft om het gebied toegankelijker te maken en de natuurwaarde te verhogen, meldt De Utrechtse Internet Courant.

Dit gebied van 40 hectare strekt zich uit tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef met Fort aan de Klop in het zuiden. Een groot deel van de grond is eigendom van de gemeente, waarvan iets meer dan de helft verpacht is aan een boer. De overige 15 hectare bestaat uit bosstroken.

Oorspronkelijke plan al in 2022 gepubliceerd

Het oorspronkelijke plan werd gepubliceerd in 2022 en ontving meer dan 300 reacties van omwonenden, waarbij zowel positieve als kritische geluiden te horen waren. Sommige bewoners vonden het gebied al mooi en rustig en vreesden voor eventuele veranderingen. Als reactie hierop heeft de gemeente besloten het plan te herzien en meer bewoners te betrekken bij het proces. Dit proces is nu bijna afgerond en het herziene plan wordt voorgelegd aan de lokale politiek.

Weilanden aangevuld met toegankelijke gebieden

Momenteel bestaat Natuurgebied Zuilen voornamelijk uit weilanden. De gemeente streeft ernaar om dit te veranderen door meer diversiteit aan groen toe te voegen, wat de natuurwaarde zou verhogen en het gebied toegankelijker zou maken voor natuurliefhebbers. Ook wordt er meer ruimte gemaakt voor recreatie en sport, met uitbreiding van het netwerk van wandelpaden en toevoeging van voorzieningen zoals fietsparkeerplaatsen en informatieborden. De toegangswegen zullen worden verbeterd en het erfgoed in het gebied zal een belangrijkere rol gaan spelen.

Landbouwactiviteiten moeten duurzamer

Hoewel landbouwactiviteiten in het gebied mogelijk blijven, onderstreept de gemeente dat dit op een duurzame manier moet gebeuren, met minder mest en aandacht voor een gezonde bodem.

Geen nieuwe gebouwen en woningen in het gebied

Er zullen geen nieuwe gebouwen of woningen worden gebouwd in het gebied, omdat het deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dus beschermd is.

Balans tussen diversiteit, duurzaamheid en zorgen omwonenden

De gemeente heeft als doel gesteld om van dit verborgen pareltje een schitterende bestemming te maken door meer diversiteit toe te voegen aan bomen, bloemen, planten, insecten en dieren. Ook wil men landbouw integreren met de natuur, waarbij een gevarieerder ecosysteem zou kunnen floreren. Daarnaast is het streven om meer ruimte te bieden aan bezoekers om te wandelen, te genieten van de natuur, te sporten en de rijke cultuurhistorie te ervaren.

Linda Voortman, wethouder Groen, benadrukt het belang van het participatieproces en verklaart dat het plan een balans zoekt tussen de bezorgdheden van omwonenden en de ambities van de gemeente. Het plan wordt in het najaar besproken in de gemeenteraad, waarbij er een budget van vijf miljoen euro beschikbaar is voor de uitvoering. Na goedkeuring zal de concrete invulling van het gebied geleidelijk plaatsvinden.

05 december '24 ( 9:15)

Nederlanders afgelopen jaar vaker beroofd van fietsen

Nederlanders waren in 2023 vaker het slachtoffer van vermogensdelicten, zoals diefstal, vernieling of aankoopfraude. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de tweejaarlijkse Veiligheidsmonitor over 2023. De daarbij gerapporteerde schade was 3,2 miljard euro, 13 procent meer dan in 2021.

05 december '24 ( 9:05)

ANWB waarschuwt voor 'Sintspits'

De ANWB waarschuwt voor een 'sintspits', een vroege en drukke avondspits op donderdagmiddag. Vanwege pakjesavond begint de spits dan eerder dan gebruikelijk. De eerste files worden al rond 14.30 uur verwacht en het drukste moment zal vallen rond 16.30 uur. Dat is een uurtje eerder dan anders tijdens de donderdagse avondspits.

04 december '24 (13:22)

Christelijke camping De Betteld moet PFAS na 15 jaar schuimfeestjes opruimen

De provincie Gelderland, waterschap Rijn & IJssel en de gemeente Bronckhorst hebben camping De Betteld in Zelhem gemaand om het verontreinigde zwemwater van de recreatieplas op te schonen. Vermoedelijk is er flink wat PFAS in het water terechtgekomen door buikschuifspellen waar volop schuim is gebruikt. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

03 december '24 ( 9:05)

Haven Scheveningen krijgt wel milieuzone maar geen zero-emissiezone

De gemeente Den Haag zondert de haven van Scheveningen uit van de geplande zero-emissiezone in het kustgebied van de stad, die daar in 2026 wordt ingevoerd. Volgens Den Haag zou een zero-emissiezone tot problemen leiden voor bedrijven in de haven, omdat deze veel gebruikmaken van bijvoorbeeld koel- en vriestransport en voertuigen met veel trekkracht.

02 december '24 ( 9:15)

Doodgereden Wolf gevonden in Drentse gemeente

Op de N855 bij Wapse, in de Drentse gemeente Westerveld, is zaterdagochtend een dode wolf gevonden. Het dier is aangereden, meldt de provincie. Het is niet bekend om welke wolf het gaat en ook het geslacht is nog onbekend. Onderzoek moet dit uitwijzen.

02 december '24 ( 8:35)

Geld voor boeren voor verbeteren natuur schiet "volledig tekort"

De ongeveer 500 miljoen euro die landbouwminister Femke Wiersma uittrekt voor natuurbeheer door boeren schiet "volstrekt tekort" om de verhoogde doelen voor natuur- en landschapsbeheer te halen. Dit stelt landbouworganisatie LTO nadat Wiersma vrijdag de gewijzigde plannen bekend had gemaakt. Van het geld moeten boeren de staat van de natuur verbeteren.

29 november '24 (13:35)

In Marickenland komt stukje nieuwe natuur met wandelpaden en natuurspeelplaats

De inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland kan eindelijk van start. Door een stukje nieuwe natuur aan te leggen, ontstaat een verbinding met andere natuurgebieden. Planten en dieren krijgen hierdoor meer ruimte, maar ook voor de mens is er aandacht middels wandelpaden en een natuurspeelplaats. Het bouwbord is op 27 november onthuld en daarmee is de aanleg van start gegaan. Het eerste deelgebied moet begin 2026 klaar zijn voor oplevering. Dit meldt de Provincie Utrecht. 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.

28 november '24 ( 8:45)

Windkracht 10 in Waddengebied door storm Conall

In het Waddengebied is storm Conall nu officieel een zware herfststorm, meldt Weeronline. Op het eiland Vlieland werd tussen 19.00 en 20.00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten. De hardste windstoot tot nu toe gemeten is 128 kilometer per uur. In het Friese Stavoren kwam een zeer zware windstoot voor van 121 kilometer per uur.