Plan voor Natuurgebied Zuilen opnieuw gepubliceerd
Dit gebied van 40 hectare strekt zich uit tussen de Vecht in het westen, Slot Zuylen in het noorden, bedrijventerrein Overvecht-Noord in het oosten en de Franciscusdreef met Fort aan de Klop in het zuiden. Een groot deel van de grond is eigendom van de gemeente, waarvan iets meer dan de helft verpacht is aan een boer. De overige 15 hectare bestaat uit bosstroken.
Oorspronkelijke plan al in 2022 gepubliceerd
Het oorspronkelijke plan werd gepubliceerd in 2022 en ontving meer dan 300 reacties van omwonenden, waarbij zowel positieve als kritische geluiden te horen waren. Sommige bewoners vonden het gebied al mooi en rustig en vreesden voor eventuele veranderingen. Als reactie hierop heeft de gemeente besloten het plan te herzien en meer bewoners te betrekken bij het proces. Dit proces is nu bijna afgerond en het herziene plan wordt voorgelegd aan de lokale politiek.
Weilanden aangevuld met toegankelijke gebieden
Momenteel bestaat Natuurgebied Zuilen voornamelijk uit weilanden. De gemeente streeft ernaar om dit te veranderen door meer diversiteit aan groen toe te voegen, wat de natuurwaarde zou verhogen en het gebied toegankelijker zou maken voor natuurliefhebbers. Ook wordt er meer ruimte gemaakt voor recreatie en sport, met uitbreiding van het netwerk van wandelpaden en toevoeging van voorzieningen zoals fietsparkeerplaatsen en informatieborden. De toegangswegen zullen worden verbeterd en het erfgoed in het gebied zal een belangrijkere rol gaan spelen.
Landbouwactiviteiten moeten duurzamer
Hoewel landbouwactiviteiten in het gebied mogelijk blijven, onderstreept de gemeente dat dit op een duurzame manier moet gebeuren, met minder mest en aandacht voor een gezonde bodem.
Geen nieuwe gebouwen en woningen in het gebied
Er zullen geen nieuwe gebouwen of woningen worden gebouwd in het gebied, omdat het deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie en dus beschermd is.
Balans tussen diversiteit, duurzaamheid en zorgen omwonenden
De gemeente heeft als doel gesteld om van dit verborgen pareltje een schitterende bestemming te maken door meer diversiteit toe te voegen aan bomen, bloemen, planten, insecten en dieren. Ook wil men landbouw integreren met de natuur, waarbij een gevarieerder ecosysteem zou kunnen floreren. Daarnaast is het streven om meer ruimte te bieden aan bezoekers om te wandelen, te genieten van de natuur, te sporten en de rijke cultuurhistorie te ervaren.
Linda Voortman, wethouder Groen, benadrukt het belang van het participatieproces en verklaart dat het plan een balans zoekt tussen de bezorgdheden van omwonenden en de ambities van de gemeente. Het plan wordt in het najaar besproken in de gemeenteraad, waarbij er een budget van vijf miljoen euro beschikbaar is voor de uitvoering. Na goedkeuring zal de concrete invulling van het gebied geleidelijk plaatsvinden.