EasyJet ziet vraag naar vliegtickets toenemen sinds versoepelingen Engeland

De vraag naar vliegtickets neemt toe sinds de Britse overheid heeft aangekondigd de coronamaatregelen rond reizen te gaan versoepelen. Dat zegt prijsvechter easyJet bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers. Zo komt vanaf 11 februari het verplichte testen van reizigers te vervallen in het Verenigd Koninkrijk als zij zijn geboosterd. Ook onder meer Frankrijk en Italië hebben versoepelingen aangekondigd.

"We verwachten dat Nederland hetzelfde patroon zal volgen als andere markten en dat ook hier de boekingen verder zullen toenemen", zegt topman William Vet van easyJet Nederland. Het aantal klanten dat op de website van de vliegmaatschappij zoekt naar tickets is even groot als in januari 2020, voor de coronapandemie.

Normale vakantie 

"Ik weet dat veel mensen staan te trappelen om weer weg te gaan deze zomer en onze bestemmingen in Spanje, Italië en Kroatië zijn op dit moment het populairst bij onze passagiers vanaf Schiphol", zegt Vet. Volgens hem is het vertrouwen bij consumenten groot dat komende zomer een normale vakantie kan worden gevierd omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen jaren in die periode veel lager is geweest. EasyJet is een van de grootste gebruikers van Schiphol.

De komende maanden breidt de luchtvaartmaatschappij zijn capaciteit uit. In de zomerperiode verwacht easyJet weer bijna evenveel stoelen aan te bieden als voor de pandemie, ook in Nederland.

Omikronvariant 

In het afgelopen kwartaal, het eerste van zijn gebroken boekjaar en dat liep tot eind december, werd EasyJet geraakt door de beperkingen die overheden instelden na de ontdekking van de omikronvariant van het coronavirus. Het bedrijf verwacht dat dit ook de lopende periode nog impact zal hebben.

EasyJet vervoerde in het afgelopen kwartaal 11,9 miljoen passagier, tegen 2,9 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg naar 805 miljoen pond (964 miljoen euro). Een jaar eerder was dat in dezelfde periode nog 165 miljoen pond. Het verlies voor belastingen bedroeg 213 miljoen pond. Dat was in de vergelijkbare periode in 2020 nog bijna het dubbele.

Door: ANP