Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

Door Parris Fokkema
schedule 3 min
location_on [xx]km
Excursie voor het bestuderen van eetbare planten
De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

IVN is een natuureducatievereniging die zich inzet voor de kennisoverdracht over natuur. Om dit te realiseren organiseren zij onder andere lezingen, open dagen en excursies. Maar voor excursies zijn gidsen nodig en daarom organiseert IVN de natuurgidsenopleiding. 

Eetbare planten

De Vries is inmiddels bijna klaar met haar opleiding. Samen met Inge van Erkelens en Joke Voogd van IVN Enschede hebben zij een excursie georganiseerd.  “We werken samen met IVN Enschede. Het was voor mij en Inge van Erkelens de educatieve eindopdracht waarbij Joke Voogd voor de ondersteuning zorgde. Zij heeft daar al ervaring mee”, aldus De Vries. Tijdens deze activiteit gingen in totaal twaalf deelnemers op zoek naar eetbare planten om ze vervolgens te bekijken, proeven en ruiken. 

Het doel hiervan is laten zien hoe belangrijk planten zijn. Er bestaan veel van dit soort eetbare planten zoals de brandnetel, hondsdraf, dovenetel, paardenbloem en kleefkruid. Het verschilt heel erg per plant welk deel ervan eetbaar is. Bij sommigen is het namelijk de wortel, maar het kan ook het blad zijn van de plant of zelfs de zaadjes. 

De conclusie is dat de natuur vol verrassing zit die je kan plukken en eten. Het wildplukken in de natuur is officieel niet toegestaan, maar er zijn bepaalde gebieden waar het wel mag. Volgens De Vries is het plukken van de planten niet het doel van de excursie. 

Door: Nationale Recreatiegids / Parris Fokkema

24 april '25 (13:28)

Ingang natuurgebieden geblokkeerd door 'asociale' automobilisten

In de natuur gedragen mensen zich niet altijd op de juiste manier. Boswachter Gjerryt Hoekstra en een handhaver van de FUMO wisten dit al lang, maar de laatste tijd loopt het de spuigaten uit. Voor de ingang van verschillende natuurgebieden zetten mensen hun auto’s veel te dicht voor de ingang. Dat is iets dat de beide mannen liever niet zien gebeuren. Dat meldt Omroep Friesland.

24 april '25 (13:13)

Minder dode dieren vanwege afgesloten weg Fochteloërveen

Op de Fochteloërveenweg is het aantal dode slangen flink gedaald sinds de weg voor een groot gedeelte is afgesloten. Natuurmomenten heeft dit onlangs onderzocht. Dat meldt Omroep Friesland.

24 april '25 (10:00)

Vlinderpopulatie daalt voor het tiende jaar op rij

De vlinderstand in Nederland is in 2024 voor het tiende jaar op rij gedaald, waarmee de laagste aantallen sinds het begin van de vlindertellingen in 1992 zijn bereikt. Volgens recente gegevens van het CBS en De Vlinderstichting zijn vlinderpopulaties tussen 1992 en 2024 met gemiddeld 56 procent afgenomen. Zelfs algemeen voorkomende soorten zoals het icarusblauwtje en het groot koolwitje worden steeds minder waargenomen. Dit melden Nature Today en BNNVARA.

22 april '25 (16:11)

Update: wolf overlijdt na aanrijding op A28 bij Tynaarlo

Een wolf is dinsdagmorgen op de A28 bij Tynaarlo aangereden door een auto. Het dier raakte daarbij zwaar gewond en overleed later aan zijn verwondingen. Dit meldt RTV Noord.

22 april '25 (11:53)

Wolf aangereden op A28 bij Tynaarlo, weg tijdelijk afgesloten

Op de A28 ter hoogte van Tynaarlo is vanochtend een wolf aangereden. Het incident gebeurde rond 11.15 uur in de rijrichting naar het zuiden. Als gevolg daarvan is de weg afgesloten, wat heeft geleid tot verkeersopstoppingen. Dit meldt RTV Drenthe.

22 april '25 ( 8:53)

Natuur & Milieu: milieu- en gezondheidsschade Nederlandse industrie loopt op tot minimaal 7 miljard euro

De milieu- en gezondheidsschade door de Nederlandse industrie loopt jaarlijks op tot minimaal 7 miljard euro, stelt Natuur & Milieu na eigen onderzoek. Daarvoor heeft de milieuorganisatie de uitstoot geanalyseerd van 483 bedrijven. Met een rekenmethode van onderzoeksbureau CE Delft kon de organisatie daar een kostenplaatje aan hangen.

17 april '25 (11:19)

Bezoekers Zaanse Schans moeten straks portemonnee trekken

Een bezoek aan de Zaanse Schans is nu nog gratis, maar als het aan het college van burgemeester & wethouders ligt is dat vanaf het hoogseizoen in 2026 wel anders. Dan moeten bezoekers van de toeristische trekpleister 17,50 euro per persoon betalen. Dit meldt Hart van Nederland. 

16 april '25 (14:21)

Wolf Hoge Veluwe laat al langer afwijkend gedrag zien

Eén van de wolven die rond het Nationaal Park de Hoge Veluwe leven, vertoont volgens provinciebestuurder Harold Zoet, afwijkend gedrag. Bij de aanval op een hardloopster van afgelopen weekend moet uit DNA-onderzoek nog blijken of het daadwerkelijk om een wolf ging. In het onderzoek wordt meegenomen dat de provincie Gelderland sinds kort weet dat een wolf rond het Nationaal Park afwijkend gedrag laat zien. Dat meldt Omroep Gelderland.

16 april '25 (13:45)

Elfstedentocht gaat er volgens onderzoekers nog een keer komen

Een Elfstedentocht in Nederland? De kans dat deze ooit nog wordt gereden ligt tussen de 3 en 7 procent. Voor de klimaatverandering lag deze kans nog op 25 procent. Nederlandse onderzoekers laten dat weten in het wetenschappelijke tijdschrift Climate Change. Dat meldt Hart van Nederland.

16 april '25 (10:32)

Zonnige lente zorgt voor hogere bijentelling in 2025

Tijdens de Nationale Bijentelling van 2025 zijn er opnieuw veel bijen waargenomen. In totaal telden zo’n 3500 deelnemers gezamenlijk 77.000 bijen. Dit is meer dan in de afgelopen twee jaren met kouder en natter weer, al blijft het aantal iets achter bij dat van 2022, toen er 82.000 bijen werden geteld. Dit meldt Weeronline.