Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ANWB: goedkope e-bikes hebben vaak zwakke remmen

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Acht van de tien remmen zijn de zwakste schakel bij de e-biketest 2020 van de ANWB. In de test zijn tien budget e-bikes van rond de 1.000 euro flink op de proef gesteld. Van de tien fietsen raadt de ANWB er slechts vier aan. Dit meldt de ANWB.

De overige zes fietsen kregen minpunten of scoorden onvoldoende. Opvallend genoeg bleken alle accu’s volgens twee accu-experts wel veilig in gebruik en qua constructie. De bevindingen van het testteam staan in de nieuwste ANWB Kampioen, die gisteren is verschenen. 

Goedkope e-bike? Zwakke remmen

Zowel de afstelling als de remmen zelf lieten bij de eerste test al te wensen over. De achterremmen bleken zwak: de Pro E-bike en Vogue kwamen respectievelijk 15,5 en 20,5 meter te ver tot stilstand op een droge weg. Want bij de test op droog wegdek met alleen de achterrem mag de remweg volgens Europese regelgeving met een beginsnelheid van 25 kilometer per uur maximaal elf meter zijn. Alleen de fietsen van B’Twin en Vermont haalden de gestelde eisen al bij de eerste test. Met een langere remweg neemt het risico op een ongeval in het verkeer toe. Zeker als de fiets ook nog wordt overbelast. Elke fiets heeft een ‘maximaal toegestaan gewicht’. Dat is gemiddeld 130 kilo (= fiets + berijder + eventuele bagage). Als dat gewicht hoger wordt dan is de remweg nog langer.

Budget e-bikes ook op andere punten zwak

Ook op andere punten stelden de budget e-bikes teleur. Zoals problemen met de ondersteuning, of zeer gebrekkige (en daardoor kwetsbare) bedrading naar de accu.

Vier merken wilden meedoen aan een hertest: Popal, Pro E-bike en Anyway slaagden hierbij alsnog. De achterrem van Sparta bleek ook bij de hertest niet krachtig genoeg, ondanks de betere afstelling. De fabrikant van de Anyway heeft het betreffende model onmiddellijk zelfs voorzien van een krachtiger achterrem, naar aanleiding van de eerste remtest. Mede door deze pro-actieve houding heeft Anyway - die op andere punten al goed scoorde - de test gewonnen.

Adviezen ANWB

De ANWB adviseert bij aankoop te informeren of de remmen voldoen aan de Europese regels ( zo genoemde EPAC-norm). Daarnaast is het verstandig om expliciet om optimale afstelling van remmen, maar ook van andere onderdelen, zoals versnellingen en bedrading, te vragen. Bij twijfel over de remkracht adviseert de ANWB altijd terug te gaan naar de dealer of verkoper. Tot slot is het volgens de ANWB verstandig om met regelmaat je remmen te laten controleren.

De volledige Kampioen Budget E-bike Test 2020 vind je hier.

Door: Nationale Recreatiegids

 

Lees ook: Dit is de top 5 beste e-bikes van dit moment

 

26 april '24 (13:57)

Met de in Bataviastad gekochte zwemkleding neem je straks een duik bij Bataviastrand

De provincie Flevoland is aan het kijken naar een inrichting van het Bataviastrand om hier een zwemlocatie van te maken. Zo wil de gemeente een zone aanleggen voor watersporters en een zone voor zwemmers. Daarmee is er vanaf 1 mei een strand voor recreanten, zwemmers en watersporters bij Lelystad. En een bijkomend voordeel: ben je je zwemkleding vergeten, dan kun je zo naar Bataviastad om daar goedkoop andere zwemkleding op de kop te tikken. Dat meldt provincie Flevoland.

26 april '24 (10:16)

Unieke wandeling met muziek over Rotterdams spoor

In Rotterdam is tussen 17 en 26 mei een unieke wandelroute te volgen met de ‘Over de Bogen’ wandeling. Het geeft een inkijkje in de oude Hofpleinspoorlijn, die volgend jaar wordt omgebouwd tot stadspark. Geïnteresseerden kunnen voor het eerst het traject bewandelen na de sluiting van de spoorlijn. En het is ook de laatste keer dat het kan, meldt Wandelnet.

25 april '24 (12:58)

Noord-Holland wil 150 maatregelen nemen voor natuurherstel

Met 110 miljoen euro van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de provincie Noord-Holland 150 maatregelen nemen voor natuurherstel. Hiervoor heeft de provincie een aanvraag ingediend bij het ministerie. Het geld moet ervoor zorgen dat de gevolgen van stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, zoals duinen, de Vechtplassen, het Gooi en de veenweidegebieden, ongedaan worden gemaakt. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

24 april '24 (10:25)

Provincie Groningen zet in op de voetganger

De provincie Groningen heeft een nieuw beleid opgesteld voor mensen te voet. In de ‘loopagenda 2024-2027’ staat beschreven hoe de provincie de komende jaren met onderzoeken, samenwerkingen en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor voetgangers. Daar is 1 miljoen euro voor uitgetrokken, meldt de provincie.

23 april '24 (12:44)

Gemeente Utrecht zet subsidie Verkeerstuin stop: petitie gestart

Per 1 januari 2025 wordt het voortbestaan van de Verkeerstuin Utrecht een stuk lastiger. Vanaf dat ontvangt de verkeerstuin namelijk geen subsidie meer. Die bijdrage van 40.000 euro is cruciaal om de deuren open te kunnen houden, aldus RTV Utrecht.

23 april '24 (11:54)

Na grondige restauratie is Jachtslot Mookerheide weer open voor publiek

Bezoekers van de Mookerheide bij Nijmegen kunnen vanaf afgelopen weekend hun wandeling door het natuurgebied weer uitbreiden met een bezoekje aan het jachtslot. Die is de afgelopen jaren door Natuurmonumenten weer in oorspronkelijke stijl herteld en heropende afgelopen weekend weer haar deuren. Aan het interieur en exterieur van het hoofdgebouw en de zijvleugel van het slot zijn in de kenmerkende Jugendstil gerestaureerd, meldt Natuurmonumenten.

22 april '24 (12:31)

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

22 april '24 (12:11)

Excursie voor het bestuderen van eetbare planten

De Hengelose Karin de Vries wil graag haar passie voor de natuur delen met anderen. Daarom volgt zij de natuurgidsenopleiding bij IVN Hengelo. Voor het afronden van deze opleiding moest De Vries eerst haar eindopdracht uitvoeren. Samen met twee collega’s van het IVN heeft zij een excursie georganiseerd. Tijdens deze excursie werden eetbare planten bestudeerd, aldus Huis aan Huis Enschede.

19 april '24 ( 9:54)

Gemeente Amsterdam wil aantal riviercruiseschepen in de stad halveren

Amsterdam moet leefbaar zijn en blijven, voor bewoners én bezoekers. Vanwege deze insteek heeft de gemeente besloten om maatregelen te nemen tegen overtoerisme. De gemeente wil dit doen door het aantal riviercruiseschepen de komende vijf jaar halveren tot maximaal 1.150 in 2028. Het moet zorgen voor een vermindering van de drukte en meer leefbaarheid, aldus de gemeente Amsterdam.

17 april '24 (11:03)

‘Natuurgebieden in zee ondermaats beschermd’

Nederlandse natuurgebieden in zee worden veel meer met sleepnetten bevist dat die in Duitsland, Denemarken en Spanje. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal aantal visuren: 2,1 miljoen van de 4,4 miljoen visuren gemeten tussen 2015 en 2023. In Nederland wordt ook het grootste oppervlak van de beschermde zeebodem bevist, namelijk 71 procent. Die resultaten staan in een internationaal onderzoek naar visserijdruk binnen Natura 2000-gebieden in zeven Europese landen, dat deze week is gepubliceerd door Seas At Risk en Oceana. Dat meldt Stichting De Noordzee.