Woudagemaal fietsroute

Fietsketting insmeren, banden oppompen en dat extra mueslireepje mee kan ook geen kwaad. Nederland is een fietsroute rijker, en dat is geen tussendoortje: de Fietsroute UNESCO Werelderfgoed is maar liefst 800 kilometer lang, en voert langs ál het werelderfgoed dat ons land rijk is. Dit meldt de Stichting Werelderfgoed in Nederland.

Oké, de route is in werkelijkheid íétsje korter: 785,52 kilometer om precies te zijn, maar het blijft indrukwekkend. Het traject is af te leggen tussen de 37 uur en 18 minuten (elektrische fiets)  en 46 uur en 38 minuten (op een échte fiets), zo valt te lezen op de website van Fietsnetwerk. Daar wordt zelfs vermeld hoeveel calorieën je naar verwachting verbrand wanneer je het hele traject aflegt: 13.993 maar liefst. Onderweg taart en bitterballen laten staan hoeft dus niet.
 

Van Grachtengordel tot Woudagemaal.

 
De Stichting Werelderfgoed vat de fietsroute op haar website mooi samen: “Proef het zout op je lippen bij de Waddenzee, tel de molens bij Kinderdijk, kom stoom afblazen bij het Woudagemaal, dompel jezelf onder in de Gouden Eeuw op de Grachtengordel van Amsterdam, ga op visite bij Gerrit Rietveld, ploeg door de polders in de Beemster, lig voor Pampus bij de Stelling van Amsterdam, ervaar de verlichting bij de Van Nellefabriek en fiets terug in de tijd op het voormalige eiland Schokland.” En voegt daar nog een overzees onderdeel aan toe: “Maak de fietsroute in gedachten nog iets langer door Willemstad, ook UNESCO Werelderfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden, toe te voegen, en waan jezelf op het Caraïbische eiland Curaçao.”
 
Benieuwd naar de Fietsroute UNESCO Werelderfgoed? Via de website van Fietsnetwerk is alle informatie te vinden.
 
Door: Nationale Recreatiegids