Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit zijn de winnaars van de Edisons

Door ANP
schedule 8 min
location_on [xx]km
Dit zijn de winnaars van de Edisons
Maandagavond zijn de Edisons in het AFAS Theater in Leusden uitgereikt. Daar heeft Sef de belangrijkste prijs van de avond gewonnen. Zijn plaat Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag werd bekroond met de Edison voor album van het jaar. FLEMMING kreeg daarnaast de Edison in de categorie Pop. Ook ontving Within Temptation na negentien jaar weer een Edison. De band won maandagavond de Edison in de categorie Rock voor het album Bleed Out. Rapper Idaly (Soul/R&B/Funk) en Pip Blom (Alternative) behoorden tot de eerste prijswinnaars.

De 39-jarige Sef legt op zijn vijfde studioalbum "de vinger heel stevig op de zere plek, maar biedt tegelijkertijd ook een zachte helende hand", vindt de jury. Hij "vangt een enorm spectrum aan emoties in zijn muziek en maakte daarmee een bijzonder en krachtig album".

Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag won in december ook al de 3voor12 Award voor beste Nederlandse album van het jaar.

Zanger FLEMMING (27) heeft dankzij zijn singlereleases in 2023 de award in de categorie Pop gewonnen. Na drie misgelopen Edisons in de afgelopen twee jaar valt hij voor het eerst in de prijzen. Volgens de jury krijg je de nummers van FLEMMING niet meer uit je hoofd en is de Brabander "een geboren popartiest".

Temptation

De jury is onder de indruk dat Within Temptation na een carrière van al 25 jaar "inhoudelijk toch weer een stap voorwaarts maakt". Bleed Out past "tekstueel perfect in de tijdsgeest" en "klinkt zowel fris als vertrouwd", staat in het rapport. Het is de tweede keer dat de band van frontvrouw Sharon den Adel een Edison wint: de laatste keer was negentien jaar geleden voor The Silent Force in de toenmalige categorie Groep.

Idaly mocht als eerste de prijs in de nieuwe categorie Soul/R&B/Funk ophalen. Hij won de Edison voor zijn album Betty, volgens de jury "een modern r&b-album met een sterke hiphopbasis". De plaat Bobbie van Pip Blom werd onderscheiden met de Alternative-Edison. De jury prijst "het nieuwe frisse geluid" van het trio.

Zowel Idaly als Pip Blom won nog niet eerder een Edison.

Edison Nederlandstalig

De 23-jarige MEAU, twee jaar geleden nog de winnares van de Edison voor beste nieuwkomer, werd beloond voor haar album 22. "Ze schrijft prachtige liedjes die zowel persoonlijk zijn als dichterlijk en helend", meldt de jury, die ook vindt dat de zangeres "met de kwaliteit van een gelauwerde singer-songwriter" schrijft.

Over techno-dj Zonneveld (33), die de voorkeur kreeg boven viervoudig Edison-winnaar Tiësto, is de jury eveneens lovend. "Een werkpaard in de studio, een machine op de internationale podia", staat in het rapport. "Met een ragfijne neus voor de volgende trend mengt hij aanstekelijke melodieën en energieke techno tot een eigen sound."

Doorbraak Marco Schuitmaker en Roxy Dekker beloond met Edison

De 24-jarige Schuitmaker scoorde met het nummer Engelbewaarder een van de grootste hits van 2023. Zijn carrière is volgens de jury hiermee "definitief begonnen". Ook opvolgers Hier Mag Alles met Donnie en Van Goes tot Purmerend met Jan Smit werden goed ontvangen.

Ook Dekker (19) brak vorig jaar door. De zangeres deed dat met de liedjes Anne-Fleur Vakantie en Satisfyer. Het levert haar de Edison in de categorie Nieuwkomer op. De jury gelooft dat deze "grote hits in combinatie met een gezonde dosis zelfspot" nog maar het begin zijn van haar nederpopcarrière.

De Hiphop-Edison is dit jaar een prooi voor rapper Mula B. Hij krijgt de prijs voor zijn album Narcopop dat volgens het juryrapport "melodieus, open en experimenteel" is.

26 april '24 (11:08)

Koningsdag Gouda weer open evenement zonder hekken

Een feestje achter hoge hekken vieren. Zo zag Koningsdag er vorig jaar in Gouda uit. Veel mensen vonden het niet leuk om achter de geblindeerde hekken te staan. Daar wordt nu gehoor gegeven. Dit jaar is Koningsdag op de Grote Markt in Gouda namelijk weer een open evenement, meldt Omroep West.

26 april '24 (10:40)

Bijen werden geteld, weer of geen weer

De Nationale Bijentelling was dit jaar iets minder zonnig dan afgelopen edities. Het was best fris met veel regen en zelfs wat vrieskou. Dat heeft de tellers echter niet weerhouden van het tellen van onze zoemende vrienden. Dit jaar zijn er namelijk ruim 40.000 bijen geteld door meer dan 2.300 mensen. Dat het koud was is ook te zien in de resultaten: de kou-bestendige honingbij, aardhommel en metselbijen waren dit jaar het meest gespot, meldt de Nationale Bijentelling.

26 april '24 ( 8:51)

ID&T bevestigt fouten op dag van steekpartij Solid Grooves

Festivalorganisator ID&T bevestigt dat er voor het Amsterdamse festival Solid Grooves waarop een dodelijke steekpartij plaatsvond in mei 2023, meer kaarten zijn verkocht dan toegestaan was. In plaats van de 5000 kaarten die waren toegestaan, had de organisatie er ruim 7500 verkocht. Ook werd er "operationeel onvoldoende opgeschaald" toen bleek dat het te druk was. Er waren dus te weinig beveiligers op het terrein aanwezig.

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.