Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Paasvuren verboden vanwege droogte

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
LOCHEM (Novum) - In drie gemeenten in Friesland en Gelderland mogen dit weekeinde geen paasvuren worden aangestoken. De risico's zijn vanwege de aanhoudende droogte te groot, vinden de gemeenten.

In de Gelderse gemeente Lochem kunnen zondag zes van de elf paasvuren niet doorgaan. Bij andere paasvuren in de gemeente is de afstand tot de natuur en gebouwen met een rietkap volgens de gemeente groot genoeg. In het gebied geldt code oranje voor natuurbrandgevaar, wat inhoudt dat er een vergroot risico is op een snel uitbreidende natuurbrand. Als code rood van kracht wordt, mogen helemaal geen paasvuren meer worden aangestoken.

In het Friese Ooststellingwerf, waar nog code geel geldt, gaan tien paasvuren niet door. In Weststellingwerf gaat het om zes vuren. De houtstapels die al zijn opgebouwd mogen niet groter worden gemaakt. Op de gemeentesite van Weststellingwerf wijst burgemeester Gerard van Klaveren erop dat er in het afgelopen weekeinde al enkele heidebrandjes in de regio waren. "Een klein vonkje is al voldoende om brand te veroorzaken."

De Friese gemeenten beloven het bij de plaatselijke organisatoren aan te geven als de paasvuren op eerste paasdag alsnog kunnen worden aangestoken. In Lochem wordt bekeken of de paasvuren maandag alsnog kunnen worden aangestoken. Als het dan niet kan, zijn de twee daarna volgende weekeindes nog een optie. Als het al die tijd te gevaarlijk blijft, wordt bekeken of het nog verantwoord is een later moment te kiezen.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt op zijn site dat door paasvuren natuurbranden kunnen ontstaan. ?Zeker in droge periodes is extra waakzaamheid geboden.? Stoken in de open lucht is in principe verboden, maar gemeenten kunnen een tijdelijke ontheffing verlenen voor bijvoorbeeld het aansteken van paasvuren. Het verschilt per gemeente of paasvuren tijdens een droge periode worden toegestaan.

26 april '24 ( 8:51)

ID&T bevestigt fouten op dag van steekpartij Solid Grooves

Festivalorganisator ID&T bevestigt dat er voor het Amsterdamse festival Solid Grooves waarop een dodelijke steekpartij plaatsvond in mei 2023, meer kaarten zijn verkocht dan toegestaan was. In plaats van de 5000 kaarten die waren toegestaan, had de organisatie er ruim 7500 verkocht. Ook werd er "operationeel onvoldoende opgeschaald" toen bleek dat het te druk was. Er waren dus te weinig beveiligers op het terrein aanwezig.

25 april '24 (10:21)

Nieuwe special guest Dutch Comic Con bekend: Misha Collins van Supernatural

Eerder was al bekend dat Cobie Smulders van How I Met Your Mother en de The Avengers-films naar Dtuch Heroes Dutch Comic Con komt, net als een van de meest populaire Doctor Who-acteurs van onze tijd: David Tennant. Maar nu is nog een nieuwe special guest bekendgemaakt: Misha Collins. Hij is met name bekend van Supernatural, waar hij de rol van Castiel vertolkte. Op zaterdag 22 en zondag 23 januari is Collins aanwezig tijdens Heroes Dutch Comic Con. Dit meldt Heroes Dutch Comic Con. 

25 april '24 ( 8:46)

Beste hoofdrol in grote musical voor Lucas Hamming en Brigitte Heitzer

De prijzen voor beste hoofdrol in een grote musical gaan dit jaar naar Brigitte Heitzer en Lucas Hamming. Zij mochten de prijzen woensdagavond in ontvangst nemen bij de uitreiking van de Musical Awards in het AFAS Theater Leusden.

25 april '24 ( 8:45)

Geen black-outs voor Youp van 't Hek in Carré

De voorstelling van Youp van 't Hek in Koninklijk Theater Carré is woensdagavond "helemaal goed gegaan". Dat laat een woordvoerder van het Amsterdamse theater desgevraagd weten. Een dag eerder moest de cabaretier zijn voorstelling voortijdig afbreken omdat hij last had van black-outs.

25 april '24 ( 8:33)

Tabitha treedt toch niet op tijdens Kingsland

Tabitha heeft haar optreden van komende zaterdag op het evenement Kingsland in Rotterdam afgezegd. Op Instagram schrijft de 31-jarige zangeres dat de show niet doorgaat om "persoonlijke redenen".

25 april '24 ( 8:31)

Musical Awards: Melk en Jesus Christ Superstar grote winnaars

Jesus Christ Superstar en Melk zijn de grote winnaars van de Musical Awards, die woensdagavond zijn uitgereikt in het AFAS Theater Leusden. De producties verzilverden elk vijf awards, waaronder die voor respectievelijk beste grote musical en beste kleine musical. De musicalprijzen zijn woensdag voor de 22e keer uitgereikt.

24 april '24 (11:12)

Yentl en de Boer schrappen meer shows uit voorzorg om gezondheid

Cabaretduo Yentl en de Boer heeft nog drie voorstellingen verplaatst. Ook de shows de komende dagen in Heerenveen, Rotterdam en Oss gaan deze week niet door. Dat heeft hun management woensdag gemeld.

24 april '24 ( 8:45)

Youp van 't Hek stopt voorstelling om black-outs, woensdag gaat 'in principe' door

Youp van 't Hek heeft dinsdagavond zijn voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam voortijdig afgebroken. Bezoekers vertellen op sociale media en aan de NOS dat de 70-jarige cabaretier op het podium last had van black-outs. Het optreden van Youp van 't Hek woensdag in Theater Carré in Amsterdam gaat "in principe" door. Dat laat zijn management woensdagochtend weten.

23 april '24 (14:37)

Big Time Rush verplaatst show van 013 naar Ziggo Dome om grote vraag

De Amerikaanse boyband Big Time Rush heeft een andere locatie gevonden voor een van de optredens die de groep in juni in Nederland geeft. Het optreden op 10 juni zou oorspronkelijk plaatsvinden in poppodium 013 in Tilburg, maar vanwege "overweldigend succes" is dat optreden verplaatst naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

23 april '24 ( 8:50)

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef doet extra concerten

Oud-Kensington-zanger Eloi Youssef en orkest Kamerata Zuid gaan volgend jaar extra concerten geven. Dat maakte hun management maandag bekend. De extra optredens staan in het voorjaar van 2025 gepland in Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Groningen.