Normal_5584

DEBILT (Novum) - Door een warme, droge maand maart en een zonnige tweede helft van mei betitelt het KNMI de lente van dit jaar als zacht, droog en zonnig. Met een gemiddelde lentetemperatuur van 10,4 graden in De Bilt was deze lente een graad warmer dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Ook bleef het dit voorjaar relatief droog, met 135 millimeter neerslag tegenover een gemiddelde van 172 millimeter. Het aantal uren zon, 535 uur, oversteeg het gemiddelde van 517 zonuren voor deze periode.

De temperatuur liep op tussen 20 en 28 maart. In Limburg werden op 22 en 23 maart zelfs temperaturen boven de 20 graden gemeten, volgens het KNMI uitzonderlijk voor die tijd van het jaar. Het mooie weer werd tussen eind maart en begin mei echter verstoord door een tijd met koud, wisselvallig weer.

Pas in de tweede helft van mei werd het opnieuw zonnig lenteweer, met 22 mei als officiële eerste zomerdag in De Bilt. Het totaal aantal zomerdagen liep deze lente op tot zes, waar het normaal bij vier blijft. Op 23 mei werd het in het oosten van het land zelfs tropisch. In het Gelderse Hupsel werd het dit voorjaar met 30,8 graden het warmst.