Normal_4516

WELLESLEY (Novum/AP) - De liefdescorrespondentie van het Britse dichterskoppel Elizabeth Barrett en Robert Browning staat sinds dinsdag online. De 573 brieven geven inzicht in de ontwikkeling van hun liefdesgevoelens en het besluit tot een verboden huwelijk, maar ook in hun letterkundige en filosofische verkenningen.

Barrett was achter in de 30 toen Browning haar in 1845 voor het eerst schreef over zijn bewondering voor haar werk. "Ik houd met heel mijn hart van uw verzen, geachte mejuffrouw Barrett", luidt de inzet van zijn eerste brief. Vijf maanden later ontmoetten de twee elkaar voor het eerst.

In september 1846 trad het stel, ondanks een nadrukkelijk verbod van Barretts vader, in het huwelijk. In de tussentijd schreven ze elkaar bijna elke dag. In een van de brieven is Barretts bekendste versregel 'how do I love thee? Let me count the ways' te lezen.

Barretts vader had zijn dochter verboden ooit in het huwelijksbootje te stappen. Nadat ze dit toch had gedaan en met haar man de wijk naar Italië had genomen, werd ze onterfd en geëxcommuniceerd.

De inhoud van de brieven was al langer bekend en werd eerder gepubliceerd. De oorspronkelijke exemplaren die nu online staan waren echter alleen te zien in Wellesley College in Massachusetts. De onderwijsinstelling hoopt nieuwe generaties te inspireren met het gedigitaliseerde liefdesverhaal.

De oprichter van de prestigieuze onderwijsinstelling voor vrouwen zag Barrett als een voorbeeld van een sterke, goed opgeleide vrouw voor de jonge vrouwen op Wellesley. Hij doneerde zijn persoonlijke archief aan de instelling. De collectie werd aangevuld met een donatie van Browning zelf en een voormalig hoofd van het college.