Normal_249

(AP) - De Universiteit van Sydney heeft een schilderij van Pablo Picasso bijeen veiling verkocht voor 22 miljoen dollar (15,3 miljoen euro). Het schilderij, 'Jeune fille endormie', werd door een anonieme Amerikaanse donor aan de Australische onderwijsinstelling geschonken op voorwaarde dat de opbrengst van het werk besteed zou worden aan wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt persbureau AP vandaag.

Veilinghuis Christie's in Londen verzorgde de verkoop van het werk. Het schilderij, waarop Picasso's minnares Marie-Thérèse Walter prijkt, ging onder grote belangstelling onder de hamer. De koper van het werk blijft voorlopig anoniem. Het gaat vermoedelijk om een Britse kunstverzamelaar.

Onderzoek

De Amerikaanse donor schonk het werk aan de universiteit om 'met dit werk de levens van vele mensen te veranderen'. De opbrengst van de veiling gaat naar onderzoek naar obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

Vorig jaar werd een andere Picasso waarvoor Walter eveneens het model was, verkocht voor 106, 5 miljoen dollar (. Het was het hoogste bedrag dat ooit werd betaald op een veiling voor een kunstwerk.