Tentoonstelling Alfred J. Kwak over oorlog en beladen thema's

Tijdens blues- en rockfestival Festerica, in de Groningse plaats Erica, loopt op 10 september een interessante tentoonstelling over Alfred J. Kwak. Dit befaamde karakter dat in het leven is geroepen door Herman van Veen sneed interessante thema’s aan in één van zijn vele stripverhalen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

Nationale Kraaienpartij 

In een reeks stripverhalen van Alfred J. Kwak werd gewaarschuwd voor de opkomst van het fascisme en de Tweede Wereldoorlog. Zo vertaalt karakter Dolf de Kraai de rol van Adolf Hitler. In de stripreeks probeert hij de fictieve plaats Groot Waterland over te nemen. Van Veen wilde het publiek hiermee op een toegankelijke manier informeren over de gevaren van Hitlers machtsovername. In plaats van te spreken over de NSDAP is Dolf de leider van de ‘Nationale Kraaienpartij’.

Meeslepend 

Bezoekers aan het festival ontdekken het verhaal door middel van meeslepende licht- en geluidseffecten. Krantenartikelen en prenten moeten bezoekers meezuigen in de wereld van Kwak. Initiatiefnemer Osmar Siebum denkt dat het verhaal een bijdrage kan leveren aan de dialoog rondom de oorlog in Oekraïne. 

Tickets voor Festerica en het verhaal van Alfred J. Kwak zijn nog steeds via deze link.  

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Osmar Siebum met zijn striptekeningen, Festerica