Wielrenners vragen aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering

Zo’n 1200 wielrenners fietsen vandaag een monstertocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. In estafettevorm fietst Cycling 4 Climate zo’n 400 kilometer langs de kustlijn en door een groot deel van West-Nederland. Dit meldt RTV Drenthe.  

Onder NAP

De wielrenners rijden langs de verwachte kustlijn die Nederland krijgt door de gevolgen van klimaatverandering. Omdat een groot deel van ons land onder NAP ligt zal het westelijke deel bij een overstroming bijna volledig onder water komen te liggen. Zonder onze wereldberoemde ingrepen aan het landschap zoals dijken, polderen en kanalen, zou een groot deel van Nederland sowieso niet bestaan.

Dijkgraven

Onder de deelnemers bevinden zich teams van Dijkgraven van de waterschappen. Zij merken als geen ander dat het water door de toenemende druk op het milieu steeds meer voet aan de grond krijgt. Extreme droogte maar ook aanhoudende regenbuien kunnen de waterhuishouding flink ontregelen. Niet alleen het tegenhouden van water maar ook het slim vasthouden van regenwater kan helpen bij een gezonde balans tussen mens en natuur.

Kleine aanpassingen

Cycling 4 Climate wil mensen tevens aansporen om zelf kleine aanpassingen te maken. Het vergroenen van een tuinen, in plaats van het volstorten met stenen, geeft bijvoorbeeld meer verkoeling in de zomer. Steden die vol liggen met stenen kunnen in de zomer wel vijf graden warmer zijn dan het platteland.

Door: Nationale Recreatiegids

Beeld: Cycling 4 Climate