Normal_rss_entry-305272

Het is nog maar de vraag of volgende maand alle deelnemers aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam aanwezig zijn voor het muziekfestijn. De organisatie gaat er in het huidige scenario vanuit dat alle delegaties naar de havenstad komen, maar voor sommige deelnemers is dat een flinke opgave. "Australië is lastig bijvoorbeeld, omdat die met vrij stevige reisbeperkingen zitten", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker tegen het ANP. "We hopen binnenkort meer te horen."

Voor de delegaties uit Europa "is het allemaal een stuk makkelijker, zeker voor de landen binnen de EU". De organisatie van het Eurovisie Songfestival kreeg een uitzondering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zodat deelnemers ondanks reisbeperkingen naar Nederland mogen komen. "Dat maakt dat we vooralsnog verwachten dat bijna alle delegaties hier straks op het podium kunnen staan."

Mocht dat een van de 39 deelnemende landen toch niet lukken, dan wordt "de back-uptape" uit de kast getrokken. "Veel landen hebben daar ongelooflijk veel energie in gestoken, daar zitten echt juweeltjes bij", zegt Bakker over de video's die alle songfestivalkandidaten opnamen. "Je hebt de artiesten natuurlijk het liefst hier, maar het is heel mooi om te zien hoe al die omroepen zich hebben geschaard achter het back-upplan. Zo kunnen we straks hoe dan ook drie mooie shows Europa insturen."

Drie keer bedenken

De delegaties die wel naar Rotterdam komen, moeten zich aan een aantal regels houden. Zo is een negatieve coronatest verplicht voordat de koffers worden gepakt en wordt artiesten gevraagd zoveel mogelijk in hun hotel te blijven "zodat ze een veilige haven creëren". De deelnemers worden ook in Rotterdam regelmatig getest en wie positief test, moet in quarantaine. Dat kan ook gelden als een achtergrondzanger of -danser die positief test. "De RIVM-richtlijnen zijn leidend", zegt Bakker. "Dus als een artiest binnen anderhalve meter met zijn backingvocals heeft staan zingen en daarmee mogelijk anderen besmet zijn, dan moet de hele delegatie in quarantaine. Dat betekent dat je vanuit je hotelkamer naar je back-upoptreden gaat kijken."

Bakker verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Het is voor een artiest natuurlijk enorm zuur om op een hotelkamer vast te zitten. Ik denk daarom ook dat de artiesten zich wel drie keer bedenken voor ze de maatregelen aan hun laars lappen."

Door: ANP