Normal_rss_entry-292222

Groningen staat vanaf woensdag weer vier dagen in het teken van Eurosonic Noorderslag (ESNS). Het festival, waarbij traditiegetrouw opkomend talent centraal staat, is dit jaar toe aan een historische editie. Vanwege de coronacrisis vindt voor het eerst alles digitaal plaats.

Net zoals elke festivalorganisatie moest ook de organisatie van ESNS zich even achter de oren krabben toen duidelijk werd dat de editie van dit jaar niet op de normale manier door kon gaan. "We hebben in maart meteen gezegd: wat gaan wij dan doen als we volgend jaar nog steeds in deze penarie zitten?", zegt hoofdprogrammeur Robert Meijerink tegen het ANP. "We hebben verschillende scenario’s uitgetekend en helaas is het laatst gedroomde scenario uitgekomen."

Toch heeft Meijerink een positief gevoel aan de vooravond van de 35e editie van ESNS. "Wij hebben er keihard voor gewerkt om een vertaling naar een digitaal festival te maken. Dat is gelukt. Ik sta hier dus vooral met een trots gevoel van: ‘wauw, we hebben het waargemaakt’. We hoefden niet het bordje ‘geannuleerd’ op onze website te zetten."

Motivatie

Dat de muziekwereld nu volledig stil ligt is een belangrijke motivatie geweest om door te gaan, gaat Meijerink verder. "Het gaat niet goed met de sector. Artiesten zitten werkloos thuis, de zalen zijn dicht, festivals staan onder druk", somt hij op. "Wij vonden het belangrijk om in ieder geval het platform te zijn en te blijven om de nabije toekomst van de muzieksector en industrie te belichten."

Normaal gesproken treden er zo’n 350 artiesten tijdens ESNS op maar de organisatie heeft dit jaar een iets minder brede line-up met 189 acts. De Europese muzikanten die centraal staan op Eurosonic zijn gevraagd zichzelf op te nemen, de Nederlandse artiesten komen wel naar Groningen, al zijn alle optredens vooraf opgenomen.

Niets te missen

Na de conferentie in de middag zijn er tot zaterdag elke avond verschillende kanalen waar tegelijkertijd optredens worden uitgezonden. "Het mooie is: normaal mis je als bezoeker natuurlijk heel veel op een festival, maar nu kun je in principe alles bekijken. Dat is wel een bijkomend voordeel van deze editie", zegt Meijerink.

Volgens hem is er bewust minder aanbod om de digitale bezoeker niet te bedelven met keuzes. "We willen de mensen niet overvoeren en hebben het daarom bij 189 acts gelaten. Zo krijgen ze allemaal een goed plekje en heb je drie uur per avond aan uitzending."

Op Eurosonic treden onder anderen Altin Gün, Blanks, Daði Freyr, Eefje de Visser, Meetsysteem, Nana Adjoa en Nea op. Tijdens Noorderslag op zaterdag zijn acts te zien als Bilal Wahib, Froukje, Kevin, Rolf Sanchez, Son Mieux, Tim Dawn en Yade Lauren. Ook worden er diverse prijzen uitgereikt, zoals de Popprijs en Pop Media Prijs.

Door: ANP