Normal_1610479806

Volgende week moet meer duidelijk worden over de test met evenementen met honderden bezoekers. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond. Fieldlab Evenementen zou later deze maand vier evenementen organiseren, maar vanwege de oprukkende Britse variant van het coronavirus zijn de proeven uitgesteld.

"Ze gaan door", zei De Jonge over de proefevenementen. "We gaan volgende week besluiten wanneer." Over op welke termijn de proeven - voetbalwedstrijden met 1500 man publiek, een cabaretvoorstelling met vijfhonderd bezoekers en een zakencongres - kunnen plaatsvinden, liet De Jonge niet veel los. Maar over een paar maanden is volgens de minister "wel heel somber".
 
De tests zijn belangrijk voor de evenementensector, die hopen te leren wat nodig is om meer evenementen te organiseren in coronatijd. "Maar we moeten iets meer weten over de Britse variant in Nederlandse context", aldus De Jonge. "We weten nog zo weinig dat we niet eens de basisscholen openen. Dan is het niet zo'n goed idee een evenement met honderden weliswaar geteste mensen te houden."
 
De coronaminister onderstreept het belang van de proefevenementen. "Het is voor de sector belangrijk om te oefenen", aldus De Jonge. "Maar ook de toegangstesten zijn belangrijk." Bezoekers van de testevenementen moeten onder meer een negatieve coronatest kunnen overleggen en krijgen mogelijk een sneltest aan de deur. Intensiever testen en traceren is volgens de coronaminister "een van de drie wegen naar Rome", naast de coronamaatregelen en vaccineren.
 
Door: ANP