Prinsjedag, Kindertroonrede, Willem-Alexander, Máxima - beeld via persbericht HNT

Morgen is het Prinsjesdag. Voor de vijfde keer zullen Haagse kinderen die dag hun plannen en ideeën voor Nederland presenteren. Dit gebeurt met het voordragen van de Kindertroonrede in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg, voorafgaande aan de troonrede die middag in de Ridderzaal. Niemand minder dan de 15-jarige klimaatactiviste Rosa Anders zal de Kindertroonrede openen. Dit meldt Het Nationale Theater.

Rosa Anders is Climate Reality Leader en sprak afgelopen zomer nog 15.000 festivalbezoekers toe op het Sziget-festival in Boedapest. Daarmee gaf zij het startsein voor een petitie voor een ambitieuzer Europees klimaatbeleid. 
 

Toekomst van Nederland

 
De Kindertroonrede zal afgewisseld worden met scènes van jongeren, een bezoek van ProDemos en muziek van The Residents van Het Residentie Orkest, die dit jaar voor het eerst onderdeel uitmaken van de Kindertroonrede. In aanloop naar de Kindertroonrede lieten ProDemos en Het Nationale Theater kinderen nadenken over de toekomst van Nederland. De teksten die de kinderen naar aanleiding van deze lessen schreven zijn door Simon Weeda samengebracht in de Kindertroonrede 2019.
 

Reden Kindertroonrede

 
Met de Kindertroonrede wil Het Nationale Theater Prinsjesdag begrijpelijk en leuk maken voor kinderen. Daarbij hebben kinderen vaak hele andere, originele ideeën over grote onderwerpen. Na afloop zal de ‘volwassen’ troonrede in de Koninklijke Schouwburg via een livestream op een groot scherm in de Grote Zaal te volgen zijn. De toegang voor de Kindertroonrede, het Kinderrijk en de livestream van de troonrede is gratis. Voor het gehele programma, zie de website van Het Nationale Toneel.
 
Door: Nationale Recreatiegids