Normal_embassy_festival__foto__wouter_vellekoop_-_beeld_via_persbericht_prooost_events

Afgelopen weekend presenteerde Den Haag met het Embassy Festival en UIT Festival Den Haag een uitgebreid cultuurweekend vol verwondering en inspiratie. 150.000 bezoekers lieten zich niet weerhouden door de regen en genoten van beide festivals. Dit meldt PROOOST Events. 

Het Embassy Festival bood op vrijdag 6 en zaterdag 7 september een wereldfestival met bijna zeventig deelnemende landen. Maar liefst negen nieuwe landen deden dit jaar mee: Koeweit, Tanzania, Oezbekistan, Republiek Korea, Kosovo, Senegal, Nigeria en Denemarken. Ook een aantal ambassades die buiten Den Haag gevestigd zijn deden mee. Zo kwamen Mongolië, Nepal en Haïti over uit Brussel.
 

Dansen in de regen

 
Het festival ging op vrijdagavond van start met optredens van onder andere London Afrobeat Collective en Son de Aquí. Op zaterdag beet het 25-koppig gezelschap Reyog Ponorogo, speciaal overgevlogen uit Oost-Java, het spits af met een veelkleurige parade die een spirituele manifestatie van de liefde verbeeldde. Daarna volgde een dag vol verwondering met dans, muziek en culinaire verrassingen uit de wereldkeuken. Afrobeat- en Hiphopgroep True Vibenation, wist als slotact het publiek in de stromende regen aan het dansen te houden.
 

UIT Festival

 
Gelijk met het Embassy Festival ging UIT Festival Den Haag van start op zeven verschillende cultuurlocaties. Met elk een gevarieerd programma brachten zij met UIT in de Wijk dans, theater, stand-up comedy en muziek dichter bij het Haagse publiek. Het hart van het UIT Festival was het Lange Voorhout waar onder meer The Cool Quest het publiek in de regen met verve aan het dansen wist te houden. 
 

Van Stippenlift tot Poeziebar XS

 
In Korzo waren dansvoorstellingen, in de Nieuwe Kerk was een intieme avond met singer-songwriters Spinvis en Michael Prins, en in de voormalige Amerikaanse ambassade, nu bekend als Onze Ambassade, was een experimenteel programma met onder andere Stippenlift en Elektrovolt. In de Koninklijke Schouwburg werd een preview gegeven van Erik de Vroedts nieuwe voorstelling The Children (helemaal uitverkocht) en in Theater Aan Het Spui was volop actualiteit dankzij de verrassende optredens van Dipsaus Live Podcast en Poeziebar XS.
 

Cultuurzondag

 
De zondag stond in het teken van alle 145 deelnemende culturele instellingen. Met meer dan honderd stands werd het Lange Voorhout omgetoverd tot een cultureel epicentrum waar bezoekers kaartjes voor aankomend seizoen konden kopen tegen flinke kortingen. Vijf podia boden ruimte voor 52 verschillende muzikale acts, danscollectieven, schrijversinitiatieven, talkshows en acts voor de jongste bezoekers. In het Museumkwartier presenteerden de musea zich, waarbij ze de bezoekers kennis lietem maken met de hoogtepunten uit hun collecties.
 
Door: Nationale Recreatiegids